Cykl warsztatów kulinarnych dla mieszkańców z terenu Gminy Tomaszów Lubelski Drukuj
czwartek, 13 września 2018 19:44


1.2. Wzmocnienie kapitału społecznego poprzez organizację działań na rzecz osób starszych oraz integracji międzypokoleniowej.

Na początku września zakończyła się realizacja zadania pn. ,,Cykl warsztatów kulinarnych dla mieszkańców z terenu Gminy Tomaszów Lubelski”. Projekt miał za zadanie zaaktywizować osoby starsze oraz wzmocnić integrację międzypokoleniową. Od połowy kwietnia tego roku w dziesięciu miejscowościach; Rabinówka, Przeorsk, Podhorce, Majdan Górny, Typin, Pasieki, Łaszczówka, Jeziernia, Rogóźno, Ulów odbywały się warsztaty, gdzie uczestnicy mieli okazję zdobyć wiedzę teoretyczną oraz praktyczną w dziedzinie kulinarnej. Każdy z pięciu bloków tematycznych był prowadzony  przez wykwalifikowanych trenerów.

Pierwszy blok tematyczny ,,Dobra Praktyka Higieniczna i Produkcyjna przy wytwarzaniu i dystrybucji żywności” był prowadzony przez p. Annę Dolanowską- Buda, która jest dietetykiem klinicznym i prywatnie prowadzi poradnię dietetyczną oraz udziela po raz w kwestii produkcji i spożywania potraw. Kolejny blok tematyczny ,,Promocja lokalnych, regionalnych i tradycyjnych walorów kulinarnych" był prowadzony przez p. Czesława Sowińskiego, kucharza z wieloletnim doświadczeniem. Podczas spotkań warsztatowych uczestnicy wspólnie uczyli się gotować tradycyjną potrawę, którą jest fasolka. Kolejny spotkania blok tematyczny ,,Ozdabianie potraw, ciast i dekoracja stołu” prowadziła p. Bożena Śmiałowska, która posiada ogromną wiedzę oraz doświadczenie w dziedzinie Carvingu. Uczestnicy spotkań mieli doskonałą okazję do spróbowania swoich sił między innymi w tworzeniu kwiatu z cebuli, ptaszków miłości z warzyw, czy też łabędzi z owoców. Dodatkowo dowiedzieli się jak prawidłowo i estetycznie dekorować potrawy. Czwarty i piąty  blok tematyczny, czyli ,,Sezonowa kuchnia a zdrowe odżywianie ”oraz ,,Gotowanie z miłością –Spotkania międzypokoleniowe’’ prowadził  p. Adam Dziura. Znany i ceniony szef kuchni, który zachwycił wszystkim swoją wiedzą i doświadczeniem. Uczestnicy nauczyli się i sami przygotowali takie potrawy jak; sałatka z kurczakiem i awokado, tatar ze śledzia, faszerowane pieczarki, rybę na modrej kapuście, bruszettę, czy też krem z białej czekolady. Oczywiście wszystkim smakowały potrawy, które sami wcześniej przygotowali. Każdy otrzymał też przepisy kulinarne, dzięki którym z łatwością może przygotować potrawy w domu. Każde ze spotkań cieszyło się ogromnym zainteresowaniem i zdecydowanie wzmocniło integrację międzypokoleniową. W ciągu realizacji zadania odbyło się 50 kilkugodzinnych spotkań (po 5 w każdej z wymienionych miejscowości). Oprócz wykwalifikowanych trenerów projekt zapewniał wszelkie niezbędne produkty, oraz przyrządy małego AGD, co było oczywiście ogromnym plusem. Ogromnym wsparciem przy realizacji zadania była Lokalna Grupa Działania ,,Roztocze Tomaszowskie" , która wspierała nas na każdym etapie realizacji zadania za co serdecznie dziękujemy.









,,Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie"
Zadanie pn."Cykl warsztatów kulinarnych dla mieszkańców z terenu Gminy Tomaszów Lubelski", współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.2. Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność objęte PROW na lata 2014- 2020, działanie ,,Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER" Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014- 2020. Projekt dofinansowany za pośrednictwem Lokalnej Grupy Działania ,,Roztocze Tomaszowskie"