Rydze z polędwiczką wieprzową w sosie śmietanowym na pyzach
Składniki: 200 g rydzy 300 g polędwiczki wieprzowej 1 mała cebula 50 ml słodkiego, czerwonego wina (Carlo Rossi) 50 g masła 3 duże ząbki czosnku 20 g sera turkusowego Lazura 25 g sera brie President 300 ml śmietanki 30% Olej do smażenia Pieprz ziołowy, sól, pół łyżeczki rozmarynu, pół łyżeczki tymianku, czosnek suszony Składniki na kluski śląskie: 0,5 kg ziemniaków, mąka ziemniaczana, jedno jajko, sól Dodatek sałatka mix
Sposób wykonania: Na rozgrzany olej wrzucamy 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki, chwilę smażymy. Dodajemy pokrojoną w cienkie paseczki polędwiczkę. Gdy mięso się „zamknie”, dodać cebulę pokrojoną w kostkę, podlać wodą oraz winem. Dusić pod pokrywką. Gdy płyn odparuje, posolić mięso, dodać pieprz świeżo zmielony, doprawić suszonym czosnkiem. W głębokiej patelni rozpuścić masło i dodać jeden ząbek czosnku pokrojony w plasterki, dodać rydze pokrojone w paski, małe okazy w całości i smażyć do zrumienienia. Dodać śmietankę, sery i doprawić pieprzem ziołowym, solą, rozmarynem i tymiankiem. Gotowe danie posypać pietruszką. Przepis na kluski śląskie. Ziemniaki ugotować, gorące rozgnieść, wystudzić. Wymieszać razem mąkę ziemniaczaną z jajkiem i solą. Formować kulki wielkości orzecha, zrobić wgłębienie palcem, gotować we wrzątku na małym ogniu.

|