Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę z grzybów |
|
poniedziałek, 04 października 2021 16:30 |
Kurki na zimę
Składniki: 3 l kurek pół kostki masła 2 łyżki oleju 1 duża cebula 5 ząbków czosnku 1 łyżka cukru 1 łyżka octu sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania: Kurki umyć. Cebulę, czosnek pokrojone w kostkę zeszklić na maśle z dodatkiem oleju. Dodać kurki, smażyć do miękkości grzybów. Nie odparowywać sosu własnego z grzybów. Na koniec dodać cukier, sól, pieprz i łyżkę octu. Gorące grzyby nakładać do słoiczków. Pasteryzować 10 min. Grzyby są gotowe do spożycia w zimie. Można je użyć do jajecznicy, sosu lub zjeść na zimno. Porcja grzybów to 5 słoiczków 270 ml.

|