Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę z grzybów Drukuj
poniedziałek, 04 października 2021 16:30

Kurki na zimę

Składniki:
3 l kurek
pół kostki masła
2 łyżki oleju
1 duża cebula
5 ząbków czosnku
1 łyżka cukru
1 łyżka octu
sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:
Kurki umyć. Cebulę, czosnek pokrojone w kostkę zeszklić na maśle z dodatkiem oleju. Dodać kurki, smażyć do miękkości grzybów. Nie odparowywać sosu własnego z grzybów. Na koniec dodać cukier, sól, pieprz i łyżkę octu. Gorące grzyby nakładać do słoiczków. Pasteryzować 10 min. Grzyby są gotowe do spożycia w zimie. Można je użyć do jajecznicy, sosu lub zjeść na zimno. Porcja grzybów to 5 słoiczków 270 ml.