Wykwintna tarta Siwa Dolina Drukuj
czwartek, 30 listopada 2023 17:32

Składniki (z podaniem gramatury):
Ciasto:
310 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
50 g orzechów włoskich
160 g masła pokrojonego na kawałki
½ łyżeczki soli
1 jajko
50 g grzybów suszonych np. borowików lub podgrzybków (najlepiej zebrane na Siwej Dolinie)
310 g wody wrzącej
Nadzienie
500 g kapusty kiszonej
1 marchewka
1 por
50 g sera żółtego
25 g oliwy z oliwek
3 szt. liścia laurowego
¾ łyżeczki kminku mielonego
300 g wody wrzącej
1 łyżeczka soli
10 g śliwek suszonych bez pestek
100 g cebuli pokrojonej na kawałki
Szczypta pieprzu czarnego mielonego

Dokładny opis sposobu wykonania potrawy:
Wykonanie ciasta:
Mąkę wysypać na stolnicę, dodać masło, sól i jajko. Wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na dwie części: ¾ i ¼. Uformować dwie kule, każdą z nich zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 30 minut. W tym czasie kontynuować przygotowanie dalszego przepisu.
Odważyć 50 g grzybów i 300 g wody. Zalać grzyby i odstawić na 30 minut. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować większą kulę ciasta i wyłożyć nim formę do tarty 24 cm. Ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wierzch wyłożyć  nasionami roślin strączkowych np. grochem, fasolą, aby ciasto nie wyrosło. Piec 20 minut w 200°C.
Wykonanie nadzienia:
Kapustę poszatkować nożem na drobną kostkę. Do kapusty dodać 15 g oliwy, liście laurowe, ziele angielskie, kminek i 300 g wody, gotować 20 minut mieszając od czasu do czasu. Po ostudzeniu wyjąć liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Odstawić. Grzyby odcedzić zachowując wywar, rozdrobnić. Do grzybów dodać wywar i sól , gotować 15 minut. Jeżeli cała woda nie odparuje podczas gotowania, grzyby należy odcedzić. Śliwki pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę i pora pokroić a marchewkę zetrzeć na tartce dodać 10 g oliwy i dusić do zarumienienia się cebuli. Następnie dodać kapustę, grzyby, śliwki, starty ser i pieprz, wymieszać. Nadzienie wyłożyć na powierzchnię tarty, wyrównać. Z pozostałej części ciasta uformować wałeczki, ułożyć na wierzch tarty tak, aby powstała kratka.
Piec 30-35 minut w temp. 180°C. Tartę Siwa Dolina podawać na ciepło.
SMACZNEGO