Wyniki konkursu na potrawę świąteczną |
wtorek, 15 grudnia 2020 18:09 |
W dniu 14 listopada br. Lokalna Grupa Działania „Roztocze Tomaszowskie” ogłosiła konkurs kulinarny na potrawę świąteczną, którego celem było wyłonienie, promowanie i upowszechnianie najlepszych potraw świątecznych oraz upowszechnianie informacji o produktach żywnościowych. Uczestnicy konkursu mieli za zadanie przygotować przepis na potrawę świąteczną (zupa/danie główne/sałatka/ciasto) z podaniem dokładnej gramatury składników, szczegółowym opisem sposobu wykonania, przygotować potrawę oraz wykonać zdjęcia/zdjęcie potrawie w rozdzielczości 6 megapikseli ( minimum jedno zdjęcie). W oparci o kryteria określone w punkcie VI. Regulaminu konkursu, ocenie podlegała dokładność przepisu, pracochłonność wykonania, estetyka wykonania i podania, zdjęcie/zdjęcia potrawy. Po wnikliwej analizie Komisja konkursowa postanowiła przyznać 3 nagrody główne, które zdobyły: 1. Ewelina Galant – Woźniak - piernik świąteczny z masą śliwkową i orzechową, 2. Aneta Pasieczna - bigos świąteczny, 3. Krystyna Borowicz - amoniaczki rodzinne.
Wyróżnienia w konkursie zostały przyznane za: 1. Świąteczne babeczki mocno czekoladowe Justyny Babiarz, 2. Dorsza czerniaka na sałatce jarzynowej Stanisławy Słomianej, 3. Pierogi z makiem i pierniczkami Marty Kowalczuk, 4. Karpia pod pierzynką grzybową Agnieszki Koper.
Wszystkim nagrodzonym serdecznie gratulujemy!
Nagrodzone przepisy wraz ze zdjęciem będą w najbliższych dniach zamieszczane na naszej stronie oraz portalu społecznościowym.
Konkurs współfinansowany jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji" Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 |