Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę świąteczną PDF Drukuj Email
czwartek, 17 grudnia 2020 19:00

Bigos świąteczny


Składniki (z podaniem gramatury):
2 kg kapusty kiszonej
2 główki kapusty świeżej(tak ok. 4kg może być więcej wedle gustu)
150g suszonych prawdziwków lub grzybów leśnych
40dkg śliwek suszonych bez pestek
1kg karkówki surowej
1,5kg szynki surowej
1 kg surowego chudego boczku
1,5 kg swojskiej wędzonej kiełbasy
0,80 kg boczku wędzonego
4 sztuki cebuli - duże główki
Przyprawy: 8 liści laurowych, 8 ziaren ziela angielskiego, 4 ziarna jałowca ,sól ,pieprz prawdziwy do smaku
2 szt. koncentratu Pudliszki mały słoiczek ( ok. 200g jeden)
25 dkg smalcu
3 łyżki mąki  zwykłej na zasmażkę
paczka przyprawy do bigosu do smaku

Dokładny opis sposobu wykonania potrawy:
Zaczynamy od namoczenia grzybów, najlepiej w przegotowanej wodzie  (tak ok. 2,5 szklanki) w zimniejszym miejscu na całą noc. Na drugi dzień odcedzamy grzyby na sitku  i kroimy w drobne paski. Wodę z grzybów zostawiamy bo później dodamy ją do bigosu. Świeżą kapustę  kroimy cienko nożem w paseczki i gotujemy ok. 20 min. Wyciskamy leciutko z wody i wkładamy do miski. Potem wyciskamy kapustę kiszoną z soku, wkładamy do garnka i też gotujemy  tylko że dłużej 1 godzinę. Po ugotowaniu płuczemy ją w zimnej wodzie jeden raz,  wyciskamy i też wkładamy do tej samej miski co będzie mieszany cały bigos. Mięso: szynkę, karkówkę i boczek kroimy w kostkę i podsmażamy  tak ok. 30 min. na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając. Do mięsa na patelni dodajemy sól, pieprz i przyprawę do bigosu. Kiełbasę i boczek wędzony  również kroimy w kostkę i chwilkę podsmażamy. Cebulkę też kroimy w kostkę i podsmażamy na małej ilości smalcu - po prostu zeszklić. Suszone śliwki kroimy w małe paseczki. Wszystkie składniki, które podsmażyliśmy, pokroiliśmy wrzucamy do miski z kapustą,  dolewamy wodę z grzybów, dodajemy 2 słoiczki koncentratu pomidorowego, dorzucamy przyprawy, robimy zasmażkę z mąki i  dodajemy ją do środka, dodajemy przyprawę do bigosu i smakujemy co trzeba jeszcze dodać:  sól, pieprz prawdziwy. Wszystko mieszamy powoli drewnianą łyżką aby się dobrze połączyło. Smakujemy  i przekładamy do wyparzonych słoików  jakie mamy w domu, zakręcamy wieczka tak żeby dobrze trzymały. I tak przygotowany bigos zapiekamy w słoikach w piekarniku  nagrzanym do 180 stopni C 1 godz 20 min. Tak przygotowany bigos  zawsze robię 2 tygodnie przed świętami, ponieważ im dłużej  stoi tym jest smaczniejszy.

SMACZNEGO.

 

LGD w obiektywie

Produkt tradycyjny

Pytania i odpowiedzi

Zadaj pytanie

Ile gmin wchodzi w skład LGD "Roztocze Tomaszowskie"?
Twój e-mail:
Temat:
Pytanie:

Roztocze na Facebooku

LGD 'Roztocze Tomaszowskie'