Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę świąteczną |
|
|
|
piątek, 18 grudnia 2020 18:09 |
Amoniaczki rodzinne
Składniki (z podaniem gramatury): 1 kg mąki 25 dkg masła 15 dkg smalcu 1 szklanka śmietany 1 szklanka cukru 3 jajka 2 łyżeczki amoniaku aromat waniliowy 0,5 l dżemu 1 jajko do smarowania cukier gruby do posypania
Dokładny opis sposobu wykonania potrawy: Mąkę przesiać, masło, smalec zetrzeć na tartce. Jajka ubić z cukrem, a śmietanę wymieszać z amoniakiem. Wszystko razem połączyć. Zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce około godziny. Następnie rozwałkować placki grubości 1cm na wielkość blachy i posmarować dżemem. Na wierzch położyć drugi placek, nakłuć widelcem, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać grubym cukrem. Piec na złoty kolor. Z pozostałego ciasta wykrawać ciasteczka, smarować jajkiem i posypać cukrem. Piec na złoty kolor.
|