Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę świąteczną |
![]() |
![]() |
![]() |
poniedziałek, 21 grudnia 2020 19:24 |
Dorsz czerniak na sałatce jarzynowej
składniki (z podaniem gramatury): 2 płaty dorsza czerniaka -1 kg 3 średnie ziemiaki 3 średnie marchewki 3 ogórki konserwowe 2 cebule czerwone 2 ząbki czosnku sól, pieprz, 1 przyprawa do ryb, 2 łyżki musztardy, mąka,olej, natka pietruszki, bazylia, oregano, tymianek.
Dokładny opis sposobu wykonania potrawy Filety umyć, osuszyć pokroić na części. Przyprawić solą pieprzem i przyprawą do ryb, przełożyć pokrojoną białą cebulką i odstawić na godzinę. Ziemniaki, marchewkę ugotować, pokroić w kostkę tak samo pokroić ogórki i jedną czerwoną cebulę. wszystkie warzywa razem mieszamy dodajemy po dwie łyżki musztardy i oleju. doprawiamy czosnkiem solą i pieprzem. Dorsza oprószyć mąką i usmażyć na oleju na tym samym oleju usmażyć jedną czerwoną cebulę. dorsza układamy na sałatce i posypujemy ziołami, cebulką i dekorujemy natką pietruszki i cytryną. „Smacznego” |