Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę świąteczną PDF Drukuj Email
wtorek, 22 grudnia 2020 06:00

Pierogi z makiem i pierniczkami

Farsz :
•    100 gramów maku
•    30 gramów zmielonych orzechów włoskich
•    2 łyżki masła
•    2 łyżki miodu
•    6 pierniczków
•    pół szklanki mleka

Mak sparzyć, czyli suchy mak zalać wrzącą wodą i odstawić do wystudzenia, następnie odcedzić i zmielić 3razy. W garnku rozpuścić masło dodać mak, orzechy, miód, mleko oraz pokruszone pierniczki. Gotować aż masa zacznie gęstnieć, od czasu do czasu mieszając. Gęstą masę odstawić do wystudzenia.

Ciasto :
•    1,5 szklanka mąki pszennej
•    0,5 szklanki ciepłej wody
•    1 żółtko

Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy ciasto ( w razie konieczności dodać więcej mąki). Przygotowane ciasto wkładamy do ciepłej miski i odstawiamy na 15 minut.
Po 15 minutach rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy kółeczka, następnie na środek wykładamy farsz i łączymy boki. Pierogi gotujemy we wrzącej lekko osolonej wodzie 3minuty od wypłynięcia. Podajemy gorące polane  roztopionym  masłem.

 

 

LGD w obiektywie

Produkt tradycyjny

Pytania i odpowiedzi

Zadaj pytanie

Ile gmin wchodzi w skład LGD "Roztocze Tomaszowskie"?
Twój e-mail:
Temat:
Pytanie:

Roztocze na Facebooku

LGD 'Roztocze Tomaszowskie'