Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę świąteczną |
|
|
|
wtorek, 22 grudnia 2020 06:00 |
Pierogi z makiem i pierniczkami
Farsz : • 100 gramów maku • 30 gramów zmielonych orzechów włoskich • 2 łyżki masła • 2 łyżki miodu • 6 pierniczków • pół szklanki mleka
Mak sparzyć, czyli suchy mak zalać wrzącą wodą i odstawić do wystudzenia, następnie odcedzić i zmielić 3razy. W garnku rozpuścić masło dodać mak, orzechy, miód, mleko oraz pokruszone pierniczki. Gotować aż masa zacznie gęstnieć, od czasu do czasu mieszając. Gęstą masę odstawić do wystudzenia.
Ciasto : • 1,5 szklanka mąki pszennej • 0,5 szklanki ciepłej wody • 1 żółtko
Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy ciasto ( w razie konieczności dodać więcej mąki). Przygotowane ciasto wkładamy do ciepłej miski i odstawiamy na 15 minut. Po 15 minutach rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy kółeczka, następnie na środek wykładamy farsz i łączymy boki. Pierogi gotujemy we wrzącej lekko osolonej wodzie 3minuty od wypłynięcia. Podajemy gorące polane roztopionym masłem.
|