Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę świąteczną |
|
|
|
środa, 23 grudnia 2020 06:05 |
Karp pod pierzynką grzybową
Składniki (z podaniem gramatury): 1kg fileta z karpia 30 dag suszonych grzybów 0,5 kg cebuli 5 ząbków czosnku 4 łyżki masła 1 łyżeczka pieprzu 2 liście laurowe Sól do smaku Pół cytryny
Dokładny opis sposobu wykonania potrawy: Potrawę zaczyna się przygotowywać trzy dni przed świętami. I dzień- odfiletować karpia , pokroić , posolić, posypać pieprzem według uznania, skropić sokiem z cytryny i wstawić co najmniej na 12 godzin do lodówki. Następnie namoczyć suszone grzyby. II dzień – Grzyby ugotować. Następnie grzyby i cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać. Wszystko usmażyć na maśle do miękkości. Karpia usmażyć również na maśle saute. W naczyniu do pieczenia układamy: Grzyby Karp Grzyby Karp Grzyby Wstawiamy potrawę do lodówki na noc, by nabrała smaku. III dzień - Na potrawę nalewamy 3 łyżki wody, pieczemy w piekarniku pod przykryciem 0,5 godziny 180 stopniach. SMACZNEGO !
|