Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę wielkanocną PDF Drukuj Email
środa, 31 marca 2021 20:49


 

WIELKANOCNE GALARETKI

Składniki (z podaniem gramatury):


•    500 ml bulionu warzywnego
•    2 łyżki żelatyny
•     wydmuszek tyle ile chcemy zrobić galaretek (z lekko uciętym spodem skorupki)
•    2-3 plasterki szynki (pokrojone w drobną kostkę)
•    1/2 szklanki kukurydzy
•    1/2 szklanki marchewki z groszkiem (gotowa mieszanka ze słoika)
•    natka pietruszki
•    koperek
•    Do podania:  ocet winny


Dokładny opis sposobu wykonania potrawy:


Do gorącego bulionu wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać, aż się rozpuści. Odstawić do całkowitego ostudzenia.

Wydmuszki dokładnie umyć i wyparzyć wrzątkiem.

Umyte i osuszone wydmuszki umieścić w pudełku po jajkach, otworem do góry. Wypełnić je różnymi składnikami - kawałkami szynki, kukurydzą, marchewką z groszkiem, listkami natki pietruszki oraz koperku - do 2/3 wysokości.

Następnie napełnić  wydmuszki ostudzonym bulionem i wstawić do lodówki do czasu, aż galareta całkowicie stężeje, czyli na około 4-5 godzin.

Gotowe galaretki wyjąć  ze skorupek i ułożyć na talerzu można udekorować kiełkami lub sałatą.

Podawać z dodatkiem octu winnego.

Prosta, efektowna przystawka wielkanocna gotowa!

 

LGD w obiektywie

Produkt tradycyjny

Pytania i odpowiedzi

Zadaj pytanie

Ile gmin wchodzi w skład LGD "Roztocze Tomaszowskie"?
Twój e-mail:
Temat:
Pytanie:

Roztocze na Facebooku

LGD 'Roztocze Tomaszowskie'