Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę wielkanocną |
|
|
|
środa, 31 marca 2021 20:49 |
WIELKANOCNE GALARETKI
Składniki (z podaniem gramatury):
• 500 ml bulionu warzywnego • 2 łyżki żelatyny • wydmuszek tyle ile chcemy zrobić galaretek (z lekko uciętym spodem skorupki) • 2-3 plasterki szynki (pokrojone w drobną kostkę) • 1/2 szklanki kukurydzy • 1/2 szklanki marchewki z groszkiem (gotowa mieszanka ze słoika) • natka pietruszki • koperek • Do podania: ocet winny
Dokładny opis sposobu wykonania potrawy:
Do gorącego bulionu wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać, aż się rozpuści. Odstawić do całkowitego ostudzenia.
Wydmuszki dokładnie umyć i wyparzyć wrzątkiem.
Umyte i osuszone wydmuszki umieścić w pudełku po jajkach, otworem do góry. Wypełnić je różnymi składnikami - kawałkami szynki, kukurydzą, marchewką z groszkiem, listkami natki pietruszki oraz koperku - do 2/3 wysokości.
Następnie napełnić wydmuszki ostudzonym bulionem i wstawić do lodówki do czasu, aż galareta całkowicie stężeje, czyli na około 4-5 godzin.
Gotowe galaretki wyjąć ze skorupek i ułożyć na talerzu można udekorować kiełkami lub sałatą.
Podawać z dodatkiem octu winnego.
Prosta, efektowna przystawka wielkanocna gotowa!
|