Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę wielkanocną |
|
|
|
środa, 31 marca 2021 20:57 |

Czekoladowiec z sosem karmelowym
Składniki: CIASTO: 150g masła 1 tabliczka białej czekolady 1 tabliczka gorzkiej czekolady 100 g cukru 100g mąki pszennej Szczypta soli POLEWA KARMELOWA: 250g cukru 100g masła 150ml śmietanki kremówki 30% 2 garści orzechów laskowych
Masło rozpuszczamy w rondelku, gdy masło będzie płynne dodajemy czekoladę i mieszamy aż masa będzie gładka. Odstawiamy do wystudzenia.
Jajka miksujemy z cukrem i szczyptą soli. Do jajek ubitych z cukrem dodajemy wystudzoną czekoladę z masłem oraz stopniowo mąkę , miksujemy do połączenia składników. Masę przelewamy do foremki i pieczemy przez 20 minut w 180C.
Cukier rozpuszczamy na patelni na małym ogniu. Gdy cukier się całkowicie rozpuści dodajemy masło. Gdy masło się rozpuści dodajemy śmietankę i dobrze mieszamy do połączenia się składników. Następnie ściągamy patelnię z ognia i dodajemy rozdrobnione orzechy, mieszamy.
Przygotowanym sosem polewamy upieczone ciasto.
|