Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę wielkanocną PDF Drukuj Email
środa, 31 marca 2021 20:57

Czekoladowiec z sosem karmelowym

Składniki:
CIASTO:
150g masła
1 tabliczka białej czekolady
1 tabliczka gorzkiej czekolady
100 g cukru
100g mąki pszennej
Szczypta soli
POLEWA KARMELOWA:
250g cukru
100g masła
150ml śmietanki kremówki 30%
2 garści orzechów laskowych

Masło rozpuszczamy w rondelku, gdy masło będzie płynne dodajemy czekoladę i mieszamy aż masa będzie gładka. Odstawiamy do wystudzenia.

Jajka miksujemy z cukrem i szczyptą soli. Do jajek ubitych z cukrem dodajemy wystudzoną czekoladę z masłem oraz stopniowo mąkę , miksujemy do połączenia składników. Masę przelewamy do foremki i pieczemy przez 20 minut w 180C.

Cukier rozpuszczamy na patelni na małym ogniu. Gdy cukier się całkowicie rozpuści dodajemy masło. Gdy masło się rozpuści dodajemy śmietankę i dobrze mieszamy do połączenia się składników. Następnie ściągamy patelnię z ognia i dodajemy rozdrobnione orzechy, mieszamy.

Przygotowanym sosem polewamy upieczone ciasto.


 

LGD w obiektywie

Produkt tradycyjny

Pytania i odpowiedzi

Zadaj pytanie

Ile gmin wchodzi w skład LGD "Roztocze Tomaszowskie"?
Twój e-mail:
Temat:
Pytanie:

Roztocze na Facebooku

LGD 'Roztocze Tomaszowskie'