Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę wielkanocną |
|
|
|
środa, 31 marca 2021 20:59 |
BARSZCZ BIAŁY SZCZAWIOWY WIELKANOCNY
Składniki (z podaniem gramatury), porcja na cztery osoby:
1 litr rosołu z parzenia wędzonej szynki, 4 jajka ugotowane na twardo, 100 ml śmietany 30%, 200 g świeżego szczawiu lub szczaw w słoiczku (przetwory z ubiegłego roku), 400 g kiełbasy swojskiej, sól ,pieprz ,majeranek, łyżeczka chrzanu świeżego startego.
Dokładny opis sposobu wykonania potrawy:
do garnka wlewamy rosół (wędzonkę), pokrojoną kiełbasę, szczaw umyty i pokrojony lub ze słoiczka, gotujemy około 20 minut, potem doprawiamy śmietaną, chrzanem, majerankiem, solą i pieprzem do smaku. Wybornie smakuje ze świeżym razowym pieczywem. Barszcz można zrobić na swoim zakwasie, ale już bez szczawiu. Do talerza należy dodać jedno przekrojone na pół jajko i zalać gorącym barszczem. Można dodać łyżkę śmietany, barszcz wtedy będzie łagodniejszy. Smacznego.
|