Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę wielkanocną |
|
|
|
środa, 31 marca 2021 21:21 |
PASZTET WIELKANOCNY Z KRÓLIKA
Składniki (z podaniem gramatury): 1 tusza z królika 600 dag łopatki wieprzowej 1 duża pietruszka 1 marchewka ½ selera 1 cebula (nie gotować) 2 ząbki czosnku (nie gotować) 2 łyżki masła 4 jajka oddzielić białka 1 szklanka mleka 2 czerstwe bułki 2 liście laurowe ziele angielskie, sól, pieprz
Dokładny opis sposobu wykonania potrawy:
Królika, łopatkę, warzywa, ziele angielskie, liść laurowy wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości mięsa. Następnie należy wszystko wyjąć z wody i ostudzić, mięso odjąć od kości. Wszystko przekręcić przez maszynkę. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle, dodać czosnek i chwilę podsmażyć na złoty kolor. Bułki namoczyć w mleku, przekręcić przez maszynkę i dodać do mięsa i warzyw. Do powstałej masy dodać żółtka, sól, pieprz i na koniec ubita piana z białek. Przełożyć do keksówek i piec ok. 1 godz. w temp. 160-180 stopni. Smacznego
|