Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę wielkanocną PDF Drukuj Email
środa, 31 marca 2021 21:21

Przekładany mazurek

Składniki:
Ciasto:
- 2 ½ szklanki mąki
300g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka
BEZA:
3 białka
¾ szklanki cukru
2 opakowania cukrów wanilinowych
MASA
30 dag masła
puszka kajmaku
DODATKOWO:
Płatki migdałowe

Sposób przygotowania:

Zagnieść ciasto, podzielić na 3 części i włożyć do lodówki na minimum 30 minut.
Po 30 minutach ciasto rozwałkować na kształt blachy. Rozwałkowane ciasto wkładamy do blachy.

Z białek, cukru i cukrów wanilinowych należy ubić pianę. Ubitą pianą smarujemy każdy surowy placek. Następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez 10/15  minut.

Po upieczeniu odkładamy do wystygnięcia.

Masło ucieramy aż będzie białe, następnie dodajemy po łyżce kajmaku.
Każdy placek smarujemy masą i składamy. Posypujemy podprażonymi na patelni  migdałami.  

 

LGD w obiektywie

Produkt tradycyjny

Pytania i odpowiedzi

Zadaj pytanie

Ile gmin wchodzi w skład LGD "Roztocze Tomaszowskie"?
Twój e-mail:
Temat:
Pytanie:

Roztocze na Facebooku

LGD 'Roztocze Tomaszowskie'