Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę wielkanocną |
|
|
|
środa, 31 marca 2021 21:21 |
Przekładany mazurek
Składniki: Ciasto: - 2 ½ szklanki mąki 300g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka BEZA: 3 białka ¾ szklanki cukru 2 opakowania cukrów wanilinowych MASA 30 dag masła puszka kajmaku DODATKOWO: Płatki migdałowe
Sposób przygotowania:
Zagnieść ciasto, podzielić na 3 części i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Po 30 minutach ciasto rozwałkować na kształt blachy. Rozwałkowane ciasto wkładamy do blachy.
Z białek, cukru i cukrów wanilinowych należy ubić pianę. Ubitą pianą smarujemy każdy surowy placek. Następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez 10/15 minut.
Po upieczeniu odkładamy do wystygnięcia.
Masło ucieramy aż będzie białe, następnie dodajemy po łyżce kajmaku. Każdy placek smarujemy masą i składamy. Posypujemy podprażonymi na patelni migdałami.
|