Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę wielkanocną |
|
|
|
wtorek, 06 kwietnia 2021 06:27 |
Składniki (z podaniem gramatury): 250 g masła 1 szkl. cukru 5 jajek w temp. pokojowej 2 szkl. mąki ziemniaczanej 5 łyżek mąki pszennej tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek śmietanki kremówki 30% 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka cukru waniliowego Lukier mleczny: 3-4 łyżki mleka 1 szkl. cukru pudru
Dokładny opis sposobu wykonania potrawy: Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mąką pszenna i proszkiem do pieczenia. Masło zmiksować na wysokich obrotach przez około 2 minuty, dodać cukier i kontynuować ucieranie przez 8-9 minut aż masa stanie się jasna i puszysta. Stopniowo dodawać po jednym jajku, cały czas miksując po każdym dodanym jajku (około 1-2 minuty). Dodać łyżkę soku z cytryny. Do masy dodawać na przemian, w dwóch porcjach, mieszankę mąki i śmietankę, kontynuując miksowanie na średnich obrotach do połączenia się składników. Masę wylać do przygotowanej formy na babkę, wyrównać i wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40-45 minut, aż włożony w środek patyczek wyjdzie suchy. Wyjąć z piekarnika i przestudzić 15-20 minut w foremce, następnie wyciągnąć z foremki, całkowicie przestudzić i udekorować mlecznym lukrem, można rodzynkami, migdałami wg gustu.
|