Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę wielkanocną |
|
|
|
wtorek, 06 kwietnia 2021 06:28 |
Składniki (z podaniem gramatury): 75 dag tłustego twarogu 10 jaj ugotowanych na twardo kostka masła 25 dag cukru pudru laska wanilli 10 dag orzechów, migdałów , rodzynek smażona skórka z pomarańczy
Dokładny opis sposobu wykonania potrawy: Orzechy i migdały sparzyć, odsączyć na sicie, wystudzić, migdały obrać. Z jaj wyjąć żółtka, przetrzeć przez sito, utrzeć na pulchną masę z masłem i cukrem, ciągle ucierając dodawać po łyżce zmielony ser, utartą wanilię, drobno pokrojone bakalie i skórkę pomarańczową. Część bakali zostawić do dekoracji paschy. Foremkę do ciasta wyłożyć lnianą ściereczką, wypełnić masą serową tak aby szczelnie przylegała do foremki, owinąć, obciążyć deseczką , pozostawić w chłodnym miejscu na dobę. Następnie wyjąć na półmisek i udekorować wedle uznania.
|