Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę z grzybów |
|
|
|
wtorek, 28 września 2021 16:00 |
Risotto z grzybami
Składniki: suszone borowiki ok. 25 g grzyby (podgrzybki, borowiki) – kilka sztuk cebula lub szalotki – 3 szt. parmezan – 50 g ryż do risotta – 200 g masło – 3 łyżki białe wino wytrawne – 150 ml wywar z warzyw (lub rosół) – 1,5 l sól pieprz
Wykonanie: Suszone borowiki zalewamy 300 ml wrzącej wody i pozostawiamy na minimum 10 minut. Grzyby osączamy, a wodę z moczenia grzybów zostawiamy. Borowiki osuszamy i drobno kroimy. Grzyby oczyszczamy i kroimy w plasterki. Cebulę oczyszczamy i kroimy w krążki. Parmezan ścieramy drobno na tarce. Do ryżu, kroimy cebulę/szalotki (drobno). Smażymy z ryżem na 1 łyżce gorącego masła przez 2-3 minuty. Zalewamy winem i czekamy, aż odparuje. Dolewamy wody z moczenia grzybów (stopniowo) i wywaru z warzyw, gotujemy na wolnym ogniu przez 20-25 minut, mieszając od czasu do czasu, aż ryż będzie kremowy. W połowie gotowania dodajemy pokrojone grzyby. Doprawiamy solą i pieprzem. Parmezan dodajemy do risotta i mieszamy, doprawiamy do smaku i pozostawiamy na krótko pod przykryciem. Podajemy z grzybami.
|