Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę z grzybów |
|
|
|
piątek, 01 października 2021 16:35 |
Grzyby po myśliwsku
Składniki: 1 kg grzybów świeżych (borowiki, koźlarze, gąski, podgrzybki, kurki lub maślaki) 15 dag cebuli tłuszcz (pół szklanki oleju i trochę masła) 150 ml śmietany 22% 60-80 dag ziemniaków 15 dag sera żółtego Sól, pieprz, czosnek granulowany 2 łyżki pokrojonego koperku Płaska łyżka estragonu i kminku Bułka tarta do wysypania naczynia
Sposób przygotowania: Grzyby oczyścić (z maślaków zdjąć skórkę) umyć, pokroić w paski. Cebulę obrać, drobno pokroić i usmażyć. Dodać grzyby, dusić na małym ogniu, doprawić do smaku. Pod koniec dać śmietanę. Ziemniaki obrać, opłukać, zalać wodą z solą i ugotować na półmiękko. Odcedzić ziemniaki i pokroić w plastry. Naczynie wysmarować tłuszczem posypać bułką tartą, nałożyć ziemniaki posypać koperkiem i żółtym serem przekładając grzybami i przyprawami. Zrobić 2 warstwy wyrównać powierzchnię i piec około 50 minut w 180º. Podawać w naczyniu w którym potrawa się zapiekła z dodatkiem surówki.
|