Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę z grzybów |
|
|
|
sobota, 02 października 2021 16:08 |
Risotto z grzybami
Składniki na risotto: 250 g grzybów leśnych ok. 1 litr bulionu jarzynowego 1 marchewka 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 5 łyżek masła 200 g ryżu do risotto (np. Arborio) 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz 5 łyżek tartego parmezanu Porcja dla 2-3 osób
Opis sposobu wykonania potrawy: Świeże grzyby dokładnie oczyścić. Pokroić na 1/2 cm plasterki. Marchewkę, cebulę i czosnek pokroić w małą kosteczkę (czosnek można przecisnąć przez praskę). Na głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki masła, włożyć grzyby, marchewkę, cebulę i czosnek, dusić do miękkości na małym ogniu nie rumieniąc, przez około 5 minut, od czasu do czasu zamieszać. Następnie na patelnię wsypać ryż i smażyć przez minutę na średnim ogniu, aż cały pokryje się masłem. W dalszej kolejności wlewać do patelni bulion, w odstępach czasowych, jak tylko poprzednia ilość całkowicie się zredukuje. Gotować tak przez około 17 minut. Nie cały bulion musi być wykorzystany. Risotto jest gotowe, gdy ziarna ryżu są miękkie z zewnątrz i al dente w samym środku. Dodać natkę pietruszki, wymieszać i zdjąć z ognia. Dodać tarty parmezan i pozostałe 3 łyżki masła. Wymieszać drewnianą łyżką, doprawić solą, pieprzem i od razu podawać. Risotto można podawać z ugotowanymi szparagami.
|