Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę z grzybów |
|
|
|
niedziela, 03 października 2021 16:11 |
Sos kurkowy z makaronem Składniki: 400 g makaronu (np. domowego, tagliatelle, wstążki) 400 g świeżych kurek 50-100 g małych pomidorków np. cherry 2 ząbki czosnku 60 g masła (tj. 4 duże łyżki) 200 ml śmietany 18 % natka pietruszki (2 - 4 łyżki) sól i pieprz do smaku ser parmezan do posypania potrawy - według uznania
Sposób wykonania: Najpierw należy przygotować kurki - oczyścić, umyć i odsączyć na sicie lub durszlaku. Podsmażyć na dużej patelni, lekko czosnek na maśle na wolnym ogniu i dodać do tego umyte i odsączone kurki, a następnie zalać je śmietaną i wrzucić do tego umyte i przekrojone pomidorki. Dusić wszystko razem na małym ogniu – bez przykrycia ok. 10-15 minut, aż śmietana odparuje. Po odparowaniu sosu dodać sól i pieprz do smaku. W czasie przygotowywania sosu kurkowego ugotować i odcedzić ulubiony makaron według swojego przepisu lub przepisu na opakowaniu. Do gorącego, odcedzonego makaronu dodać sos kurkowy i razem wszystko wymieszać. Po wymieszaniu sosu z makaronem potrawę wykładać na talerze, posypać z wierzchu pokrojoną pietruszką i startym serem.
|