Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę z grzybów PDF Drukuj Email
niedziela, 03 października 2021 16:11

Sos kurkowy z makaronem

Składniki:
400 g makaronu (np. domowego, tagliatelle, wstążki)
400 g świeżych kurek
50-100 g małych pomidorków np. cherry   
2 ząbki czosnku
60 g masła (tj. 4 duże łyżki)
200 ml śmietany 18 %
natka pietruszki (2 - 4 łyżki)
sól i pieprz do smaku
ser parmezan do posypania potrawy - według uznania

Sposób wykonania:
Najpierw należy przygotować kurki - oczyścić, umyć i odsączyć na sicie lub durszlaku. Podsmażyć na dużej patelni, lekko czosnek na maśle na wolnym ogniu i  dodać  do tego umyte i odsączone kurki, a następnie zalać je śmietaną i wrzucić do tego umyte i przekrojone pomidorki.  Dusić wszystko razem na małym ogniu – bez przykrycia ok. 10-15 minut, aż śmietana odparuje. Po odparowaniu sosu dodać sól i pieprz do smaku. W czasie przygotowywania sosu kurkowego ugotować i odcedzić ulubiony makaron według swojego przepisu lub przepisu na opakowaniu. Do gorącego, odcedzonego makaronu dodać sos kurkowy i razem wszystko wymieszać. Po wymieszaniu sosu z makaronem potrawę wykładać na talerze, posypać z wierzchu pokrojoną pietruszką i startym serem. 

 

LGD w obiektywie

Produkt tradycyjny

Pytania i odpowiedzi

Zadaj pytanie

Ile gmin wchodzi w skład LGD "Roztocze Tomaszowskie"?
Twój e-mail:
Temat:
Pytanie:

Roztocze na Facebooku

LGD 'Roztocze Tomaszowskie'