Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę z grzybów PDF Drukuj Email
poniedziałek, 04 października 2021 16:40

Zupa mleczna z opieńkami

Składniki:
200 gram grzybów opieniek ( oczyszczone i 3 razy opłukane)
200 gram ziemniaków pokrojonych w kostkę
500 ml wody
500 ml mleka 3,2%
5 gramów soli ( łyżeczka)
szczypta pieprzu do smaku

Sposób wykonania:
Grzyby opieńki dokładnie oczyszczamy, płuczemy kilkukrotnie osuszamy z pozostałości wody, odstawiamy. Ziemniaki obieramy kroimy w kostkę. Gotujemy w garnku, pokrojone ziemniaki z 500 ml wody i solimy, kiedy ziemniaki już będą ugotowane, dodajemy opieńki, gotujemy 15 minut aż grzyby będą miękkie. Następnie dodajemy mleko i gotujemy około 10 minut. Opcjonalnie  dosmaczamy szczyptą pieprzu. Zupa gotowa do spożycia.


 

LGD w obiektywie

Produkt tradycyjny

Pytania i odpowiedzi

Zadaj pytanie

Ile gmin wchodzi w skład LGD "Roztocze Tomaszowskie"?
Twój e-mail:
Temat:
Pytanie:

Roztocze na Facebooku

LGD 'Roztocze Tomaszowskie'