Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę z grzybów |
|
|
|
poniedziałek, 04 października 2021 16:40 |
Zupa mleczna z opieńkami
Składniki: 200 gram grzybów opieniek ( oczyszczone i 3 razy opłukane) 200 gram ziemniaków pokrojonych w kostkę 500 ml wody 500 ml mleka 3,2% 5 gramów soli ( łyżeczka) szczypta pieprzu do smaku
Sposób wykonania: Grzyby opieńki dokładnie oczyszczamy, płuczemy kilkukrotnie osuszamy z pozostałości wody, odstawiamy. Ziemniaki obieramy kroimy w kostkę. Gotujemy w garnku, pokrojone ziemniaki z 500 ml wody i solimy, kiedy ziemniaki już będą ugotowane, dodajemy opieńki, gotujemy 15 minut aż grzyby będą miękkie. Następnie dodajemy mleko i gotujemy około 10 minut. Opcjonalnie dosmaczamy szczyptą pieprzu. Zupa gotowa do spożycia.
|