Zupa grzybowa Leśny zajazd |
|
|
|
czwartek, 30 listopada 2023 16:51 |
Składniki (z podaniem gramatury): Składniki na bulin: 2xbiała cebula 2x ząbki czosnku 1x pietruszka 1x marchewka 1x por 1x seler 1 kg wiejskiej kaczki 2l wody 3 liście laurowe 3 ziarenka pieprzu czarnego
Pozostałe składniki: 4 średniej wielkości ziemniaki 400 g świeżych pieczarek 30 g grzybów shitake 2 łyżki oleju (do podsmażenia) Przyprawy: pieprz, sól, majeranek, bazylia
Dokładny opis sposobu wykonania potrawy: Sposób przygotowania bulionu: 1. Kaczkę opłukać i włożyć do garnka 2. Do garnka włożyć: całą cebulę, czosnek, pietruszkę, marchewkę, pora i selera oraz liście laurowe i ziarenka pieprzu czarnego 3. Wszystko zalać zimną wodą 4. Gotując zbieramy szumowinę 5. Bulion gotujemy ok. 2-3 godziny na małym ogniu Następnie: 1. Ziemniaki kroimy w kostkę 2. Pieczarki kroimy w paski (tzw. Piórka) 3. Grzyby shitake wkładamy do miseczki i zalewamy je ciepłą wodą aby zmiękły 4. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy oleju i podsmażamy pieczarki 5. Po ok. 5 min. Wyciągamy grzyby shitake i kroimy je wedle uznania (najlepiej w piórka), a następnie dodajemy na patelnię do pieczarek 6. Po 5-7 minutach gdy grzyby zrobią się złociste dodajemy przyprawy i smażymy jeszcze przez ok. 2 minuty 7. Całą zawartość patelni (razem z wodą, która powstała podczas smażenia pieczarek) dodajemy do bulionu 8. Doprowadzamy zupę do wrzenia a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 10-15 minut 9. Po tym czasie ściągamy zupę z ognia i po chwili jest gotowa do jedzenia.
SMACZNEGO
|