Gołąbki z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami |
|
|
|
czwartek, 30 listopada 2023 17:24 |
Składniki (z podaniem gramatury): Składniki na gołąbki: 1 średnia główka kapusty 0,5 kg kaszy gryczanej 20 dag suszonych grzybów sól pieprz Składniki na sos : 15 dag suszonych grzybów 1 średnia cebula 1 łyżka mąki 1 łyżka oleju 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Dokładny opis sposobu wykonania potrawy Liście na gołąbki należy sparzyć w lekko osolonej wodzie i ostudzić. Kaszę gryczaną zaparzyć we wrzątku. Grzyby wcześniej namoczone w wodzie ugotować do miękkości, pokroić w kostkę. Połączyć grzyby z kaszą i doprawić solą i pieprzem według uznania. Tak przygotowany farsz nakładamy na liść kapusty, zwijamy w rulon (ok.20szt). Przygotowane gołąbki pieczemy w brytfance 1,5 godz.180℃. Podczas pieczenia przygotowujemy sos grzybowy. Namoczone i pokrojone drobno grzyby gotujemy do miękkości. Cebulę szklimy na patelni i dodajemy do grzybów. Zagęszczamy sos zasmażką wykonaną z oleju i mąki. Doprawiamy solą i pieprzem . Podajemy z upieczonymi gołąbkami.
SMACZNEGO

|