Gołąbki z kaszą gryczaną i leśnymi grzybami |
|
|
|
czwartek, 30 listopada 2023 17:28 |
Składniki (z podaniem gramatury): 1 główka kapusty 1 szklanka kaszy gryczanej 1 szklanka kaszy jęczmiennej 1 szklanka ryżu 1 cebula 1 szklanka grzybów suszonych 0,5 kg pieczarek 0,5 kg grzybów leśnych 500 ml bulionu warzywnego 1 szklanka oleju rzepakowego 1 szklanka= 250 ml
Dokładny opis sposobu wykonania potrawy 1 główka kapusty (z kapusty wyciąć głąb, włożyć ją do osolonej wrzącej wody i sparzyć liście, po wyciągnięciu ściąć zgrubiałe nerwy) 1 szklanka kaszy gryczanej (ugotować w 2 szklankach wody + sól) 1 szklanka kaszy jęczmiennej (ugotować w 2 szklankach wody + sól) 1 szklanka ryżu (ugotować w 2 szklankach wody + sól) 1 cebula (pokroić w kostkę i usmażyć na oleju) 1 szklanka grzybów suszonych (namoczyć w wodzie a następnie ugotować) 0,5 kg pieczarek (pokroić i poddusić na maśle) 0,5 kg grzybów leśnych (mogą być mrożone – pokroić i podsmażyć) 500 ml bulionu warzywnego (do podlania gołąbków) 1 szklanka oleju rzepakowego (100% naturalny) Wszystko razem wymieszać, doprawić pieprzem i solą. Przygotowany farsz nakładamy na liście kapusty, zawijamy brzegi, a następnie ich boki i całość zwijamy dość ciasno, aby farsz nie wypadł. W brytfannie układamy na dnie kilka odłożonych liści kapusty, układamy ciasno nasze gołąbki. Wlewamy olej rzepakowy i bulion warzywny do 1/3 wysokości gołąbków. Wierzch przykrywamy kilkoma małymi liśćmi kapusty. Całość dusimy, aż kapusta będzie miękka, przez ok. 90 minut w temperaturze 180°C. Podajemy solo lub np. z domowym sosem grzybowym.
SMACZNEGO
|