Grillowany stek z karkówki w sosie kurkowo-śliwkowym podany z puree ziemniaczanym i surówką z marchewki |
|
|
|
czwartek, 30 listopada 2023 17:36 |
Składniki (z podaniem gramatury): 180 g karkówki wieprzowej 3 łyżki sosu demi glace (wywar z pieczonych kości wołowych i cielęcych) 140 g kurek 0,5 łyżeczki masła klarowanego pół główki małej cebuli białej 10 g śliwek suszonych węgierek szczypta soli i pieprzu szczypta suszonego rozmarynu 200 g ziemniaków 5 łyżek mleka 1 łyżka masła 3 kg marchwi 1,5 łyżki soli 30 dag cukru 1 szklanka oleju 0,5 szklanki octu 10% 0,75 szklanki chrzanu
Dokładny opis sposobu wykonania potrawy: 180 g karkówki wieprzowej zgrillować z każdej strony po 5 minut, do wcześniej przygotowanego sosu demi glace (wywar z pieczonych kości wołowych i cielęcych) dodać 140 g kurek zblanszowanych na maśle klarowanym z cebulą białą pokrojoną w kostkę. Następnie dodać 10 g śliwek suszonych węgierek, doprawić solą, pieprzem i suszonym rozmarynem. Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, w osobnym garnku podgrzać mleko i masło, dodać sól i pieprz. Wlać do ziemniaków, wcześniej pogniecionych tłuczkiem, energicznie wymieszać. Marchew zetrzeć na najdrobniejszych oczkach, połączyć z solą, chrzanem, octem, olejem, cukrem – wymieszać, pozostawić na pół godziny i ponownie wymieszać.
SMACZNEGO!
|