„Bezpieczeństwo żywności” |
piątek, 10 kwietnia 2015 12:00 |
{becssg}galerie/10042015{/becssg} W czwartek 9 kwietnia na Rynku w Tomaszowie Lubelskim przedstawiciele Lokalnej Grupy Działania „Roztocze Tomaszowskie” – Ewa Piwko - Witkowska Prezes Zarządu i Marta Fus Kierownik biura uczestniczyli w obchodach Światowego Dnia Zdrowia pod hasłem „Bezpieczeństwo żywności” zorganizowanych przez Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Tomaszowie Lubelskim, Burmistrza Miasta Tomaszów Lubelski w partnerstwie z Tomaszowskim Domem Kultury, LGD „Roztocze Tomaszowskie” oraz Stowarzyszeniem Czajnia. Głównym celem imprezy była promocja zdrowej i bezpiecznej żywności. Program wydarzenia obejmował występy artystyczne dzieci i młodzieży z tomaszowskich szkół i przedszkoli, poradnictwo w zakresie odczytywania znakowania żywności, oznaczania tlenku węgla w wydychanym powietrzu u palaczy. Spotkanie otworzył Pan Zbigniew Malicki Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Tomaszowie Lub., który przywitał zaproszonych gości, uczniów, nauczycieli oraz mieszkańców Tomaszowa Lubelskiego. Byli wśród nich uczniowie z Gimnazjum nr 1 w Tomaszowie Lubelskim, dzieci z Samorządowego Przedszkola nr 5 im. Krasnala Hałabały oraz Niepublicznego Przedszkola Baśniowa Kraina. Następnie głos oddał Pani Alinie Pliżga, która poprowadziła pozostałą część programu. Uczestnicy wydarzenia mieli okazję obejrzeć efektowne pokazy dzieci i młodzieży oraz skorzystać z produktów oferowanych na stoiskach ze zdrową żywnością przygotowanych przez firmę Krawpak, Roztoczański Związek Pszczelarski oraz Mlekovitę. Podczas imprezy odbywały konkursy z nagrodami dotyczące wiedzy z zakresu zdrowej i bezpiecznej żywności. Konkursy oraz występy w czasie wydarzenia były dla mieszkańców miasta idealnym połączeniem zabawy z nauką i pozwoliły im lepiej zrozumieć przedstawianą problematykę podczas obchodów. |