Przepisy na żurek na wędzonym sumie i zupę cebulową PDF Drukuj Email
piątek, 12 sierpnia 2016 18:44

 


Żurek na wędzonym sumie:
Zakwas:
3 szl. wody,
15 dkg mąki żytniej, pół główki czosnku,
nieduży korzeń chrzanu - odstawić na 4 dni
Wywar warzywny:
3 litry wody,
1/2 selera,
1/2 pora,
3 marchewki,
1 pietruszka,
3 ziemniaki,
3 liście laurowe,
5 szt. ziela angielskiego,
2 ząbki czosnku,
Żurek:
1 marchewka,
2 cebule,
400 ml śmietany,
1 łyżka mąki pszennej,
przyprawy: sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, 2 łyżki chrzanu, majeranek, lubczyk,
Przygotowanie:
Gotujemy wywar z warzyw i przypraw. Do gotowego wywaru dodajemy zakwas, podsmażoną, startą marchewkę i podsmażoną, pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy skórę oraz głowę z wędzonego suma (ewentualnie z innej śródlądowej, wędzonej ryby). Zaprawiamy śmietaną wymieszaną z mąką. Zagotowujemy. Dodajemy przyprawy.
Na dnie talerza układamy kawałki wędzonej ryby oraz ćwiartkę ugotowanego na twardo jajka. Zalewamy gorącym żurkiem.


Zupa Cebulowa
Składniki:
1 kg kości wieprzywych (pokrzepowe)
3 kg cebuli
1 kg marchwi
1 kg ziemniaków
50 dkg selera
50 dkg pietruszki
około 5 litrów wody i przyprawy ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny ziarnisty i mielony, pieprz ziołowy i sól do smaku
Grzanki:
1 chleb żytni
1 masło
Przygotowanie
Nastawiamy kości wieprzowe z ziołami i gotujemy wywar 3-4 godziny. Przecedzamy wywar przez gęste sito i odstawiamy na około pół godziny żeby pozostałe przyprawyopadly na dno. Zlewamy wywar do duzego garnka, dodajemy obrane i rozdrobnione warzywa. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Rozdrabniamy blendując na jednolity aksamitny krem, doprawiamy sola i pieprzem ziołowym.
Z chleba kroimy grzanki w kształcie małej kostki i obsmażamy na maśle na złoty kolor.
Zupę serwujemy z grzankami (dodajemy grzanki przed samym podaniem).



 

LGD w obiektywie

Produkt tradycyjny

Pytania i odpowiedzi

Zadaj pytanie

Ile gmin wchodzi w skład LGD "Roztocze Tomaszowskie"?
Twój e-mail:
Temat:
Pytanie:

Roztocze na Facebooku

LGD 'Roztocze Tomaszowskie'