Żurek na wędzonym sumie: Zakwas: 3 szl. wody, 15 dkg mąki żytniej, pół główki czosnku, nieduży korzeń chrzanu - odstawić na 4 dni Wywar warzywny: 3 litry wody, 1/2 selera, 1/2 pora, 3 marchewki, 1 pietruszka, 3 ziemniaki, 3 liście laurowe, 5 szt. ziela angielskiego, 2 ząbki czosnku, Żurek: 1 marchewka, 2 cebule, 400 ml śmietany, 1 łyżka mąki pszennej, przyprawy: sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, 2 łyżki chrzanu, majeranek, lubczyk, Przygotowanie: Gotujemy wywar z warzyw i przypraw. Do gotowego wywaru dodajemy zakwas, podsmażoną, startą marchewkę i podsmażoną, pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy skórę oraz głowę z wędzonego suma (ewentualnie z innej śródlądowej, wędzonej ryby). Zaprawiamy śmietaną wymieszaną z mąką. Zagotowujemy. Dodajemy przyprawy. Na dnie talerza układamy kawałki wędzonej ryby oraz ćwiartkę ugotowanego na twardo jajka. Zalewamy gorącym żurkiem.
Zupa Cebulowa Składniki: 1 kg kości wieprzywych (pokrzepowe) 3 kg cebuli 1 kg marchwi 1 kg ziemniaków 50 dkg selera 50 dkg pietruszki około 5 litrów wody i przyprawy ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny ziarnisty i mielony, pieprz ziołowy i sól do smaku Grzanki: 1 chleb żytni 1 masło Przygotowanie Nastawiamy kości wieprzowe z ziołami i gotujemy wywar 3-4 godziny. Przecedzamy wywar przez gęste sito i odstawiamy na około pół godziny żeby pozostałe przyprawyopadly na dno. Zlewamy wywar do duzego garnka, dodajemy obrane i rozdrobnione warzywa. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Rozdrabniamy blendując na jednolity aksamitny krem, doprawiamy sola i pieprzem ziołowym. Z chleba kroimy grzanki w kształcie małej kostki i obsmażamy na maśle na złoty kolor. Zupę serwujemy z grzankami (dodajemy grzanki przed samym podaniem).
|