Gołąbki z kaszą gryczaną, grzybami leśnymi i sosem PDF Drukuj Email
czwartek, 30 listopada 2023 17:11

Składniki (z podaniem gramatury):
•    1 główka kapusty
•    3 szklanki kaszy gryczanej
•    200 g świeżych grzybów leśnych
•    2 cebule
•    1 litr bulionu warzywnego
•    3 łyżki oleju
•    sól, pieprz według uznania
Dokładny opis sposobu wykonania potrawy
Z kapusty zdjąć wierzchnie liście i wyciąć głąb. Włożyć do wrzątku i zaparzać około 15 minut. Wyjąć i ostrożnie zdejmować pojedyncze liście. Cebulę posiekać, a grzyby leśne drobno pokroić. Na łyżce oleju przesmażyć cebulę, a następnie dodać grzyby. Gdy woda odparuje, dodać ugotowaną według przepisu na opakowaniu kaszę i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Na liściach kapusty kłaść po łyżce farszu z kaszy i grzybów. By powstały gołąbki, zawijać najpierw brzegi, potem boki, a całość zwinąć dość ciasno. W dużym garnku ułożyć na dnie kilka liści kapusty, na ich układać warstwami gołąbki. Zalać bulionem i gotować około godzinę, aż kapusta będzie miękka. Uwaga! Zawijanie gołąbków należy zacząć od strony łodygi. Twarde części kapusty przed zawinięciem najlepiej lekko rozbić tłuczkiem lub wyciąć wystającą, twardą część każdego z liści (nerw środkowy).
Gołąbki najlepiej polać sosem grzybowym.
Sposób przygotowania sosu:
•    300 g grzybów leśnych (np. borowiki, podgrzybki, kurki)
•    1 cebula
•    1 ząbek czosnku
•    3 łyżki masła
•    1 łyżka oliwy z oliwek
•    1/2 szklanki wody
•    125 ml śmietanki 30%
•    sól, świeżo zmielony kolorowy lub czarny pieprz do smaku
•    kilka gałązek natki pietruszki
Grzyby dokładnie oczyść, opłucz z piasku i innych zanieczyszczeń. Większe grzyby pokrój na kawałki (nóżki pokrój w kostkę, kapelusze w plastry). Mniejsze sztuki całe pokrój w plastry.
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy i 2 łyżki masła. Dodaj drobno posiekaną cebulę i podsmaż na niedużym ogniu, aż cebula się zeszkli i nabierze złotego koloru.
Na patelnię dorzuć także przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość podsmaż przez około 1-2 minuty.
Dodaj łyżkę masła i przygotowane grzyby. Smaż na większym ogniu mieszając przez około 5 minut.
Na patelnię dolej trochę wody i duś grzyby do miękkości.
Do kubka ze śmietaną dodaj 2-3 łyżki sosu grzybowego (zahartuj). Wymieszaj i dodaj na patelnię oraz zagotuj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Sos gotuj na małym ogniu do momentu, aż zgęstnieje. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.
SMACZNEGO

 
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym PDF Drukuj Email
czwartek, 30 listopada 2023 17:07

Składniki (z podaniem gramatury):
2 polędwiczki wieprzowe ok. 0,5 kg
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 cebula
2 łyżki orzechów włoskich
250 g grzybów
1 szklanka gorącego bulionu wołowego lub wody z dodatkiem 2 łyżek sosu sojowego ciemnego

Dokładny opis sposobu wykonania potrawy:
Polędwiczki oczyścić z błonki, pokroić na cienkie plasterki, rozgnieść ręką mięso doprawić pieprzem i słodką papryką. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę zeszklić ją, dodać orzechy chwilę podsmażyć. Dodać polędwiczki i obsmażyć przez 5 minut z każdej strony. Dodać pokrojone grzyby co chwilę mieszając 2 minuty. Wlać wodę z sosem sojowym i gotować 10-15 minut. Dodawać śmietanę i gotować aż sos zgęstnieje. Posypać natką pietruszki. Podawać z kaszą gryczaną i zieloną fasolą.

SMACZNEGO

 
Polędwiczki z kurczaka w sosie rydzowo-porowym PDF Drukuj Email
czwartek, 30 listopada 2023 16:57

Składniki (z podaniem gramatury):
- mała pierś z kurczaka
- biała część pora
- pół cebuli
- 300 g rydzy
- 2 ząbki czosnku
- kawałek gorgonzoli
- 300 ml śmietanki 30%
- sól, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, zioła włoskie
Placki:
Ugotowane ziemniaki (rozgniecione i wystudzone), jajko i przyprawy, fety kawałek. Wkroić kawałek cebuli i dodać troszkę proszku do pieczenia.
Dokładny opis sposobu wykonania potrawy:
Pierś podsmażyć na maśle i doprawić solą i ziołami, przełożyć do miseczki. Na maśle podsmażyć czosnek, cebulę, rydze i pora, dodać pierś. Dusić wszystko do miękkości.
Gotowym sosem polać placki.
SMACZNEGO

 
Zupa grzybowa Leśny zajazd PDF Drukuj Email
czwartek, 30 listopada 2023 16:51

Składniki (z podaniem gramatury):
Składniki na bulin:
2xbiała cebula
2x ząbki czosnku
1x pietruszka
1x marchewka
1x por
1x seler
1 kg wiejskiej kaczki
2l wody
3 liście laurowe
3 ziarenka pieprzu czarnego

Pozostałe składniki:
4 średniej wielkości ziemniaki
400 g świeżych pieczarek
30 g grzybów shitake
2 łyżki oleju (do podsmażenia)
Przyprawy: pieprz, sól, majeranek, bazylia

Dokładny opis sposobu wykonania potrawy:
Sposób przygotowania bulionu:
1.    Kaczkę opłukać i włożyć do garnka
2.    Do garnka włożyć: całą cebulę, czosnek, pietruszkę, marchewkę, pora i selera oraz liście laurowe i ziarenka pieprzu czarnego
3.    Wszystko zalać zimną wodą
4.    Gotując zbieramy szumowinę
5.    Bulion gotujemy ok. 2-3 godziny na małym ogniu
Następnie:
1.    Ziemniaki kroimy w kostkę
2.    Pieczarki kroimy w paski (tzw. Piórka)
3.    Grzyby shitake wkładamy do miseczki i zalewamy je ciepłą wodą aby zmiękły
4.    Rozgrzewamy patelnię, dodajemy oleju i podsmażamy pieczarki
5.    Po ok. 5 min. Wyciągamy grzyby shitake i kroimy je wedle uznania (najlepiej w piórka), a następnie dodajemy na patelnię do pieczarek
6.    Po 5-7 minutach gdy grzyby zrobią się złociste dodajemy przyprawy i smażymy jeszcze przez ok. 2 minuty
7.    Całą zawartość patelni (razem z wodą, która powstała podczas smażenia pieczarek) dodajemy do bulionu
8.    Doprowadzamy zupę do wrzenia a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 10-15 minut
9.    Po tym czasie ściągamy zupę z ognia i po chwili jest gotowa do jedzenia.

SMACZNEGO

 
Warsztaty rękodzieła w Majdanie Górnym w ramach projektu ˝Warsztaty kulinarne i rękodzieła dla mieszkańców Gminy Tomaszów Lubelski˝ PDF Drukuj Email
czwartek, 30 listopada 2023 16:05

28 listopada 2023 r. w Wiejskim Domu Kultury w Majdanie Górnym zostały zorganizowane warsztaty rękodzieła w ramach projektu „Warsztaty kulinarne i rękodzieła dla mieszkańców Gminy Tomaszów Lubelski”.

Był to bardzo mile spędzony czas, w przyjaznej atmosferze, a także wspaniała okazja do integracji mieszkańców oraz do wspólnych rozmów.

W warsztatach uczestniczyła Wójt Gminy Tomaszów Lubelski Marzena Czubaj-Gancarz.

Warsztaty poprowadził profesjonalny trener Zamojskie Centrum Rękodzieł "W Ramach Sztuki ". Wszyscy uczestnicy wykonali przepiękne ozdoby świąteczne - medaliony z motywem zegara lub krajobrazu zimowego. Dziękujemy wszystkim za bardzo ciekawe i twórcze spotkanie.

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie".

Zadanie pn. „Warsztaty kulinarne i rękodzieła dla mieszkańców Gminy Tomaszów Lubelski”, współfinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.2 Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność, działanie „Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Projekt dofinansowany za pośrednictwem Lokalna Grupa Działania "Roztocze Tomaszowskie".

Kwota dofinansowania: 36 000,00 zł.

Koordynator projektu: Joanna Pawelczyk. Beneficjent: Koło Gospodyń Wiejskich Babeczki Ruda Wołoska.


 
<< pierwsza < poprzednia 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 następna > ostatnia >>

Strona 23 z 289

LGD w obiektywie

Produkt tradycyjny

Pytania i odpowiedzi

Zadaj pytanie

Ile gmin wchodzi w skład LGD "Roztocze Tomaszowskie"?
Twój e-mail:
Temat:
Pytanie:

Roztocze na Facebooku

LGD 'Roztocze Tomaszowskie'
Joomla extensions by Siteground Hosting