czwartek, 30 listopada 2023 17:17 |
Składniki (z podaniem gramatury): - pół paczki makaronu orecchiette - pół piersi z kurczaka - 300 g opieniek (całe kapelusze) - 0,5 cebuli - 2 ząbki czosnku - orzechy włoskie - ser lazur (żółty) - parmezan w płatkach do posypania - sól, pieprz, zioła toskańskie, czosnek granulowany, rozmaryn - 400 ml śmietanki 30%
Dokładny opis sposobu wykonania potrawy: Grzyby lekko obgotować. Na oliwie podsmażyć czosnek, dodać grzyby i smażyć do lekkiego zrumienienia. Dodać cebulę pokrojoną w piórka. Odłożyć do miseczki. Na tej samej patelni podsmażyć pierś z kurczaka pokrojoną w paski, doprawić solą i ziołami, dodać grzyby i śmietankę. Doprawić solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym oraz koniecznie rozmarynem. Na talerzu posypać prażonymi orzechami i parmezanem. SMACZNEGO
 |
|
Gołąbki z kaszą gryczaną, grzybami leśnymi i sosem |
|
|
|
czwartek, 30 listopada 2023 17:11 |
Składniki (z podaniem gramatury): • 1 główka kapusty • 3 szklanki kaszy gryczanej • 200 g świeżych grzybów leśnych • 2 cebule • 1 litr bulionu warzywnego • 3 łyżki oleju • sól, pieprz według uznania Dokładny opis sposobu wykonania potrawy Z kapusty zdjąć wierzchnie liście i wyciąć głąb. Włożyć do wrzątku i zaparzać około 15 minut. Wyjąć i ostrożnie zdejmować pojedyncze liście. Cebulę posiekać, a grzyby leśne drobno pokroić. Na łyżce oleju przesmażyć cebulę, a następnie dodać grzyby. Gdy woda odparuje, dodać ugotowaną według przepisu na opakowaniu kaszę i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Na liściach kapusty kłaść po łyżce farszu z kaszy i grzybów. By powstały gołąbki, zawijać najpierw brzegi, potem boki, a całość zwinąć dość ciasno. W dużym garnku ułożyć na dnie kilka liści kapusty, na ich układać warstwami gołąbki. Zalać bulionem i gotować około godzinę, aż kapusta będzie miękka. Uwaga! Zawijanie gołąbków należy zacząć od strony łodygi. Twarde części kapusty przed zawinięciem najlepiej lekko rozbić tłuczkiem lub wyciąć wystającą, twardą część każdego z liści (nerw środkowy). Gołąbki najlepiej polać sosem grzybowym. Sposób przygotowania sosu: • 300 g grzybów leśnych (np. borowiki, podgrzybki, kurki) • 1 cebula • 1 ząbek czosnku • 3 łyżki masła • 1 łyżka oliwy z oliwek • 1/2 szklanki wody • 125 ml śmietanki 30% • sól, świeżo zmielony kolorowy lub czarny pieprz do smaku • kilka gałązek natki pietruszki Grzyby dokładnie oczyść, opłucz z piasku i innych zanieczyszczeń. Większe grzyby pokrój na kawałki (nóżki pokrój w kostkę, kapelusze w plastry). Mniejsze sztuki całe pokrój w plastry. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy i 2 łyżki masła. Dodaj drobno posiekaną cebulę i podsmaż na niedużym ogniu, aż cebula się zeszkli i nabierze złotego koloru. Na patelnię dorzuć także przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość podsmaż przez około 1-2 minuty. Dodaj łyżkę masła i przygotowane grzyby. Smaż na większym ogniu mieszając przez około 5 minut. Na patelnię dolej trochę wody i duś grzyby do miękkości. Do kubka ze śmietaną dodaj 2-3 łyżki sosu grzybowego (zahartuj). Wymieszaj i dodaj na patelnię oraz zagotuj. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Sos gotuj na małym ogniu do momentu, aż zgęstnieje. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki. SMACZNEGO
 |
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym |
|
|
|
czwartek, 30 listopada 2023 17:07 |
Składniki (z podaniem gramatury): 2 polędwiczki wieprzowe ok. 0,5 kg 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 cebula 2 łyżki orzechów włoskich 250 g grzybów 1 szklanka gorącego bulionu wołowego lub wody z dodatkiem 2 łyżek sosu sojowego ciemnego
Dokładny opis sposobu wykonania potrawy: Polędwiczki oczyścić z błonki, pokroić na cienkie plasterki, rozgnieść ręką mięso doprawić pieprzem i słodką papryką. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę zeszklić ją, dodać orzechy chwilę podsmażyć. Dodać polędwiczki i obsmażyć przez 5 minut z każdej strony. Dodać pokrojone grzyby co chwilę mieszając 2 minuty. Wlać wodę z sosem sojowym i gotować 10-15 minut. Dodawać śmietanę i gotować aż sos zgęstnieje. Posypać natką pietruszki. Podawać z kaszą gryczaną i zieloną fasolą.
SMACZNEGO
 |
Polędwiczki z kurczaka w sosie rydzowo-porowym |
|
|
|
czwartek, 30 listopada 2023 16:57 |
Składniki (z podaniem gramatury): - mała pierś z kurczaka - biała część pora - pół cebuli - 300 g rydzy - 2 ząbki czosnku - kawałek gorgonzoli - 300 ml śmietanki 30% - sól, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, zioła włoskie Placki: Ugotowane ziemniaki (rozgniecione i wystudzone), jajko i przyprawy, fety kawałek. Wkroić kawałek cebuli i dodać troszkę proszku do pieczenia. Dokładny opis sposobu wykonania potrawy: Pierś podsmażyć na maśle i doprawić solą i ziołami, przełożyć do miseczki. Na maśle podsmażyć czosnek, cebulę, rydze i pora, dodać pierś. Dusić wszystko do miękkości. Gotowym sosem polać placki. SMACZNEGO
 |
Zupa grzybowa Leśny zajazd |
|
|
|
czwartek, 30 listopada 2023 16:51 |
Składniki (z podaniem gramatury): Składniki na bulin: 2xbiała cebula 2x ząbki czosnku 1x pietruszka 1x marchewka 1x por 1x seler 1 kg wiejskiej kaczki 2l wody 3 liście laurowe 3 ziarenka pieprzu czarnego
Pozostałe składniki: 4 średniej wielkości ziemniaki 400 g świeżych pieczarek 30 g grzybów shitake 2 łyżki oleju (do podsmażenia) Przyprawy: pieprz, sól, majeranek, bazylia
Dokładny opis sposobu wykonania potrawy: Sposób przygotowania bulionu: 1. Kaczkę opłukać i włożyć do garnka 2. Do garnka włożyć: całą cebulę, czosnek, pietruszkę, marchewkę, pora i selera oraz liście laurowe i ziarenka pieprzu czarnego 3. Wszystko zalać zimną wodą 4. Gotując zbieramy szumowinę 5. Bulion gotujemy ok. 2-3 godziny na małym ogniu Następnie: 1. Ziemniaki kroimy w kostkę 2. Pieczarki kroimy w paski (tzw. Piórka) 3. Grzyby shitake wkładamy do miseczki i zalewamy je ciepłą wodą aby zmiękły 4. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy oleju i podsmażamy pieczarki 5. Po ok. 5 min. Wyciągamy grzyby shitake i kroimy je wedle uznania (najlepiej w piórka), a następnie dodajemy na patelnię do pieczarek 6. Po 5-7 minutach gdy grzyby zrobią się złociste dodajemy przyprawy i smażymy jeszcze przez ok. 2 minuty 7. Całą zawartość patelni (razem z wodą, która powstała podczas smażenia pieczarek) dodajemy do bulionu 8. Doprowadzamy zupę do wrzenia a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 10-15 minut 9. Po tym czasie ściągamy zupę z ognia i po chwili jest gotowa do jedzenia.
SMACZNEGO
 |
|
|
|
<< pierwsza < poprzednia 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 następna > ostatnia >>
|
Strona 23 z 289 |