Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym |
|
|
|
czwartek, 30 listopada 2023 17:07 |
Składniki (z podaniem gramatury): 2 polędwiczki wieprzowe ok. 0,5 kg 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 cebula 2 łyżki orzechów włoskich 250 g grzybów 1 szklanka gorącego bulionu wołowego lub wody z dodatkiem 2 łyżek sosu sojowego ciemnego
Dokładny opis sposobu wykonania potrawy: Polędwiczki oczyścić z błonki, pokroić na cienkie plasterki, rozgnieść ręką mięso doprawić pieprzem i słodką papryką. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę zeszklić ją, dodać orzechy chwilę podsmażyć. Dodać polędwiczki i obsmażyć przez 5 minut z każdej strony. Dodać pokrojone grzyby co chwilę mieszając 2 minuty. Wlać wodę z sosem sojowym i gotować 10-15 minut. Dodawać śmietanę i gotować aż sos zgęstnieje. Posypać natką pietruszki. Podawać z kaszą gryczaną i zieloną fasolą.
SMACZNEGO
|