Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę z grzybów PDF Drukuj Email
niedziela, 03 października 2021 16:11

Sos kurkowy z makaronem

Składniki:
400 g makaronu (np. domowego, tagliatelle, wstążki)
400 g świeżych kurek
50-100 g małych pomidorków np. cherry   
2 ząbki czosnku
60 g masła (tj. 4 duże łyżki)
200 ml śmietany 18 %
natka pietruszki (2 - 4 łyżki)
sól i pieprz do smaku
ser parmezan do posypania potrawy - według uznania

Sposób wykonania:
Najpierw należy przygotować kurki - oczyścić, umyć i odsączyć na sicie lub durszlaku. Podsmażyć na dużej patelni, lekko czosnek na maśle na wolnym ogniu i  dodać  do tego umyte i odsączone kurki, a następnie zalać je śmietaną i wrzucić do tego umyte i przekrojone pomidorki.  Dusić wszystko razem na małym ogniu – bez przykrycia ok. 10-15 minut, aż śmietana odparuje. Po odparowaniu sosu dodać sól i pieprz do smaku. W czasie przygotowywania sosu kurkowego ugotować i odcedzić ulubiony makaron według swojego przepisu lub przepisu na opakowaniu. Do gorącego, odcedzonego makaronu dodać sos kurkowy i razem wszystko wymieszać. Po wymieszaniu sosu z makaronem potrawę wykładać na talerze, posypać z wierzchu pokrojoną pietruszką i startym serem. 

 
Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę z grzybów PDF Drukuj Email
sobota, 02 października 2021 16:08

Risotto z grzybami

Składniki na risotto:
250 g grzybów leśnych
ok. 1 litr bulionu jarzynowego
1 marchewka
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
5 łyżek masła
200 g ryżu do risotto (np. Arborio)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
5 łyżek tartego parmezanu
Porcja dla 2-3 osób

Opis sposobu wykonania potrawy:
Świeże grzyby dokładnie oczyścić. Pokroić na 1/2 cm plasterki. Marchewkę, cebulę i czosnek pokroić w małą kosteczkę (czosnek można przecisnąć przez praskę). Na głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki masła, włożyć grzyby, marchewkę, cebulę i czosnek, dusić do miękkości na małym ogniu nie rumieniąc, przez około 5 minut, od czasu do czasu zamieszać. Następnie na patelnię wsypać ryż i smażyć przez minutę na średnim ogniu, aż cały pokryje się masłem. W dalszej kolejności wlewać do patelni bulion, w odstępach czasowych, jak tylko poprzednia ilość całkowicie się zredukuje. Gotować tak przez około 17 minut. Nie cały bulion musi być wykorzystany. Risotto jest gotowe, gdy ziarna ryżu są miękkie z zewnątrz i al dente w samym środku. Dodać natkę pietruszki, wymieszać i zdjąć z ognia. Dodać tarty parmezan i pozostałe 3 łyżki masła. Wymieszać drewnianą łyżką, doprawić solą, pieprzem i od razu podawać. Risotto można podawać z ugotowanymi szparagami.

 
Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę z grzybów PDF Drukuj Email
piątek, 01 października 2021 16:35

Grzyby po myśliwsku

Składniki:
1 kg grzybów świeżych (borowiki, koźlarze, gąski, podgrzybki, kurki lub maślaki)
15 dag cebuli
tłuszcz (pół szklanki oleju i trochę masła)
150 ml śmietany 22%
60-80 dag ziemniaków
15 dag sera żółtego
Sól, pieprz, czosnek granulowany
2 łyżki pokrojonego koperku
Płaska łyżka estragonu i kminku
Bułka tarta do wysypania naczynia

Sposób przygotowania:
Grzyby oczyścić (z maślaków zdjąć skórkę) umyć, pokroić w paski. Cebulę obrać, drobno pokroić i usmażyć. Dodać grzyby, dusić na małym ogniu, doprawić do smaku. Pod koniec dać śmietanę. Ziemniaki obrać, opłukać, zalać wodą z solą i ugotować na półmiękko. Odcedzić ziemniaki i pokroić w plastry. Naczynie wysmarować tłuszczem posypać bułką tartą, nałożyć ziemniaki posypać koperkiem i żółtym serem przekładając grzybami i przyprawami. Zrobić 2 warstwy wyrównać powierzchnię i piec około 50 minut w 180º. Podawać w naczyniu w którym potrawa się zapiekła z dodatkiem surówki.

 
Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę z grzybów PDF Drukuj Email
czwartek, 30 września 2021 19:53

Pieczone pieczarki

Składniki na 4 porcje:
- 600 g pieczarek,
- sól , pieprz,
- 200 g mąki,
- 3 jaja,
- dokładnie 1/4 l mleka,
- starta gałka muszkatołowa,
- 1 ząbek czosnku,
- smalec do smażenia ,
- po 1 pęczku bazylii, zielonej pietruszki i szczypiorku,
- 450 g  jogurtu naturalnego ,
- sok z połówki cytryny.

Sposób wykonania:
Pieczarki umyć, osuszyć i odciąć trzon od kapelusza. Na talerz wysypać dokładnie 50 g mąki i obtoczyć w niej grzyby. Rozbić jaja ,oddzielić białko od żółtka, następnie żółtka zmieszać z mlekiem i resztą mąki. Ubić białka na sztywną pianę, dodać do uprzednio przygotowanej masy, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Obrać czosnek, wycisnąć, dodać do przygotowanej masy. We frytkownicy lub w garnku roztopić smalec. Pieczarki moczyć w cieście i smażyć porcjami na żółto-złoty kolor na rozgrzanym smalcu. Usmażone grzyby odsączyć z tłuszczu na bibule kuchennej i wstawić w ciepłe miejsce. Zioła opłukać pod bieżącą zimną wodą, otrząsnąć z wody i drobno posiekać . Jogurt zmieszać z sokiem cytrynowym i ziołami, dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku. Sos podawać do grzybów. Jako dodatek poleca się pieczywo lub tosty.

 
Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę z grzybów PDF Drukuj Email
środa, 29 września 2021 16:30

Rydze z polędwiczką wieprzową w sosie śmietanowym na pyzach


Składniki:
200 g rydzy
300 g polędwiczki wieprzowej
1 mała cebula
50 ml słodkiego, czerwonego wina (Carlo Rossi)
50 g masła
3 duże ząbki czosnku
20 g sera turkusowego Lazura
25 g sera brie President
300 ml śmietanki 30%
Olej do smażenia
Pieprz ziołowy, sól, pół łyżeczki rozmarynu, pół łyżeczki tymianku, czosnek suszony
Składniki na kluski śląskie:
0,5 kg ziemniaków, mąka ziemniaczana, jedno jajko, sól
Dodatek sałatka mix

Sposób wykonania:
Na rozgrzany olej wrzucamy 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki, chwilę smażymy. Dodajemy  pokrojoną w cienkie paseczki polędwiczkę. Gdy mięso się „zamknie”, dodać cebulę pokrojoną w kostkę, podlać wodą oraz winem. Dusić pod pokrywką. Gdy płyn odparuje, posolić mięso, dodać pieprz świeżo zmielony, doprawić  suszonym czosnkiem. W głębokiej  patelni rozpuścić masło i dodać jeden ząbek czosnku pokrojony w plasterki, dodać rydze pokrojone w paski, małe okazy w całości i smażyć do zrumienienia. Dodać śmietankę, sery i doprawić pieprzem ziołowym, solą, rozmarynem i tymiankiem. Gotowe danie posypać pietruszką.
Przepis na kluski śląskie. Ziemniaki ugotować, gorące rozgnieść, wystudzić. Wymieszać razem mąkę ziemniaczaną z jajkiem i solą. Formować kulki wielkości orzecha, zrobić wgłębienie palcem, gotować we wrzątku na małym ogniu.

 
<< pierwsza < poprzednia 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 następna > ostatnia >>

Strona 57 z 284

LGD w obiektywie

Produkt tradycyjny

Pytania i odpowiedzi

Zadaj pytanie

Ile gmin wchodzi w skład LGD "Roztocze Tomaszowskie"?
Twój e-mail:
Temat:
Pytanie:

Roztocze na Facebooku

LGD 'Roztocze Tomaszowskie'
Joomla extensions by Siteground Hosting