Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę z grzybów |
|
|
|
sobota, 02 października 2021 16:08 |
Risotto z grzybami
Składniki na risotto: 250 g grzybów leśnych ok. 1 litr bulionu jarzynowego 1 marchewka 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 5 łyżek masła 200 g ryżu do risotto (np. Arborio) 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz 5 łyżek tartego parmezanu Porcja dla 2-3 osób
Opis sposobu wykonania potrawy: Świeże grzyby dokładnie oczyścić. Pokroić na 1/2 cm plasterki. Marchewkę, cebulę i czosnek pokroić w małą kosteczkę (czosnek można przecisnąć przez praskę). Na głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki masła, włożyć grzyby, marchewkę, cebulę i czosnek, dusić do miękkości na małym ogniu nie rumieniąc, przez około 5 minut, od czasu do czasu zamieszać. Następnie na patelnię wsypać ryż i smażyć przez minutę na średnim ogniu, aż cały pokryje się masłem. W dalszej kolejności wlewać do patelni bulion, w odstępach czasowych, jak tylko poprzednia ilość całkowicie się zredukuje. Gotować tak przez około 17 minut. Nie cały bulion musi być wykorzystany. Risotto jest gotowe, gdy ziarna ryżu są miękkie z zewnątrz i al dente w samym środku. Dodać natkę pietruszki, wymieszać i zdjąć z ognia. Dodać tarty parmezan i pozostałe 3 łyżki masła. Wymieszać drewnianą łyżką, doprawić solą, pieprzem i od razu podawać. Risotto można podawać z ugotowanymi szparagami.
|
Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę z grzybów |
|
|
|
piątek, 01 października 2021 16:35 |
Grzyby po myśliwsku
Składniki: 1 kg grzybów świeżych (borowiki, koźlarze, gąski, podgrzybki, kurki lub maślaki) 15 dag cebuli tłuszcz (pół szklanki oleju i trochę masła) 150 ml śmietany 22% 60-80 dag ziemniaków 15 dag sera żółtego Sól, pieprz, czosnek granulowany 2 łyżki pokrojonego koperku Płaska łyżka estragonu i kminku Bułka tarta do wysypania naczynia
Sposób przygotowania: Grzyby oczyścić (z maślaków zdjąć skórkę) umyć, pokroić w paski. Cebulę obrać, drobno pokroić i usmażyć. Dodać grzyby, dusić na małym ogniu, doprawić do smaku. Pod koniec dać śmietanę. Ziemniaki obrać, opłukać, zalać wodą z solą i ugotować na półmiękko. Odcedzić ziemniaki i pokroić w plastry. Naczynie wysmarować tłuszczem posypać bułką tartą, nałożyć ziemniaki posypać koperkiem i żółtym serem przekładając grzybami i przyprawami. Zrobić 2 warstwy wyrównać powierzchnię i piec około 50 minut w 180º. Podawać w naczyniu w którym potrawa się zapiekła z dodatkiem surówki.
|
Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę z grzybów |
|
|
|
czwartek, 30 września 2021 19:53 |
Pieczone pieczarki
Składniki na 4 porcje: - 600 g pieczarek, - sól , pieprz, - 200 g mąki, - 3 jaja, - dokładnie 1/4 l mleka, - starta gałka muszkatołowa, - 1 ząbek czosnku, - smalec do smażenia , - po 1 pęczku bazylii, zielonej pietruszki i szczypiorku, - 450 g jogurtu naturalnego , - sok z połówki cytryny.
Sposób wykonania: Pieczarki umyć, osuszyć i odciąć trzon od kapelusza. Na talerz wysypać dokładnie 50 g mąki i obtoczyć w niej grzyby. Rozbić jaja ,oddzielić białko od żółtka, następnie żółtka zmieszać z mlekiem i resztą mąki. Ubić białka na sztywną pianę, dodać do uprzednio przygotowanej masy, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Obrać czosnek, wycisnąć, dodać do przygotowanej masy. We frytkownicy lub w garnku roztopić smalec. Pieczarki moczyć w cieście i smażyć porcjami na żółto-złoty kolor na rozgrzanym smalcu. Usmażone grzyby odsączyć z tłuszczu na bibule kuchennej i wstawić w ciepłe miejsce. Zioła opłukać pod bieżącą zimną wodą, otrząsnąć z wody i drobno posiekać . Jogurt zmieszać z sokiem cytrynowym i ziołami, dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku. Sos podawać do grzybów. Jako dodatek poleca się pieczywo lub tosty.
|
Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę z grzybów |
|
|
|
środa, 29 września 2021 16:30 |
Rydze z polędwiczką wieprzową w sosie śmietanowym na pyzach
Składniki: 200 g rydzy 300 g polędwiczki wieprzowej 1 mała cebula 50 ml słodkiego, czerwonego wina (Carlo Rossi) 50 g masła 3 duże ząbki czosnku 20 g sera turkusowego Lazura 25 g sera brie President 300 ml śmietanki 30% Olej do smażenia Pieprz ziołowy, sól, pół łyżeczki rozmarynu, pół łyżeczki tymianku, czosnek suszony Składniki na kluski śląskie: 0,5 kg ziemniaków, mąka ziemniaczana, jedno jajko, sól Dodatek sałatka mix
Sposób wykonania: Na rozgrzany olej wrzucamy 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki, chwilę smażymy. Dodajemy pokrojoną w cienkie paseczki polędwiczkę. Gdy mięso się „zamknie”, dodać cebulę pokrojoną w kostkę, podlać wodą oraz winem. Dusić pod pokrywką. Gdy płyn odparuje, posolić mięso, dodać pieprz świeżo zmielony, doprawić suszonym czosnkiem. W głębokiej patelni rozpuścić masło i dodać jeden ząbek czosnku pokrojony w plasterki, dodać rydze pokrojone w paski, małe okazy w całości i smażyć do zrumienienia. Dodać śmietankę, sery i doprawić pieprzem ziołowym, solą, rozmarynem i tymiankiem. Gotowe danie posypać pietruszką. Przepis na kluski śląskie. Ziemniaki ugotować, gorące rozgnieść, wystudzić. Wymieszać razem mąkę ziemniaczaną z jajkiem i solą. Formować kulki wielkości orzecha, zrobić wgłębienie palcem, gotować we wrzątku na małym ogniu.
|
|
|