|
Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę z grzybów |
|
|
|
wtorek, 28 września 2021 16:00 |
Risotto z grzybami
Składniki: suszone borowiki ok. 25 g grzyby (podgrzybki, borowiki) – kilka sztuk cebula lub szalotki – 3 szt. parmezan – 50 g ryż do risotta – 200 g masło – 3 łyżki białe wino wytrawne – 150 ml wywar z warzyw (lub rosół) – 1,5 l sól pieprz
Wykonanie: Suszone borowiki zalewamy 300 ml wrzącej wody i pozostawiamy na minimum 10 minut. Grzyby osączamy, a wodę z moczenia grzybów zostawiamy. Borowiki osuszamy i drobno kroimy. Grzyby oczyszczamy i kroimy w plasterki. Cebulę oczyszczamy i kroimy w krążki. Parmezan ścieramy drobno na tarce. Do ryżu, kroimy cebulę/szalotki (drobno). Smażymy z ryżem na 1 łyżce gorącego masła przez 2-3 minuty. Zalewamy winem i czekamy, aż odparuje. Dolewamy wody z moczenia grzybów (stopniowo) i wywaru z warzyw, gotujemy na wolnym ogniu przez 20-25 minut, mieszając od czasu do czasu, aż ryż będzie kremowy. W połowie gotowania dodajemy pokrojone grzyby. Doprawiamy solą i pieprzem. Parmezan dodajemy do risotta i mieszamy, doprawiamy do smaku i pozostawiamy na krótko pod przykryciem. Podajemy z grzybami.
|
Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę z grzybów |
|
|
|
poniedziałek, 27 września 2021 19:50 |
Pasta grzybowa
Składniki: 1,5 kg ugotowanych grzybów 0,5 kg marchewki 0,5 kg cebuli 3-4 ząbki czosnku 200 gram koncentratu pomidorowego Sól Pieprz Papryka słodka i ostra (mielona)
Wykonanie: Grzyby zmielić i usmażyć na patelni z niewielką ilością oleju. Marchewkę z cebulą drobno posiekać i usmażyć na patelni z niewielką ilością oleju do miękkości. Połączyć wszystko, dodać koncentrat i przyprawy i smażyć jeszcze chwilę. Gorącą pastę przełożyć do słoiczków i pasteryzować przez 30 minut na wolnym ogniu. |
Wyniki konkursu kulinarnego na potrawę z grzybów |
|
|
|
poniedziałek, 27 września 2021 18:48 |
W dniu 12 września br. Lokalna Grupa Działania „Roztocze Tomaszowskie” ogłosiła konkurs kulinarny na potrawę z grzybów, którego celem było wyłonienie, promowanie i upowszechnianie najlepszych potraw z grzybów oraz upowszechnianie informacji o produktach żywnościowych. Uczestnicy konkursu mieli za zadanie przygotować przepis na potrawę z grzybów (zupa/danie główne) z podaniem dokładnej gramatury składników, szczegółowym opisem sposobu wykonania, przygotować potrawę oraz wykonać zdjęcia/zdjęcie potrawie w rozdzielczości 6 megapikseli (minimum jedno zdjęcie).
W oparciu o kryteria określone w punkcie VI. Regulaminu konkursu, ocenie podlegała dokładność przepisu, pracochłonność wykonania, estetyka wykonania i podania, zdjęcie/zdjęcia potrawy. Po wnikliwej analizie Komisja konkursowa postanowiła przyznać wyróżnienia, które zostały przyznane za:
1. Pieczone pieczarki Teresy Koniecznej, 2. Pieczarki na placku ziemniaczanym Eweliny Wolanin, 3. Risotto z grzybami Bogusławy Harbuz, 4. Zupę grzybową Agnieszki Wójtowicz, 5. Grzyby po myśliwsku Krystyny Lipian, 6. Rydze z polędwiczką wieprzową w sosie śmietanowym na pyzach Adrianny Turewicz, 7. Zupę mleczną z opieńkami Joanny Portki, 8. Risotto z grzybami Klaudii Woś, 9. Sos kurkowy z makaronem Barbary Matysik, 10. Pastę grzybową Anny Skiby, 11. Kurki na zimę Agnieszki Koper.
Wszystkim nagrodzonym serdecznie gratulujemy!
Nagrodzone przepisy wraz ze zdjęciem będą w najbliższych dniach zamieszczane na naszej stronie oraz portalu społecznościowym.
Konkurs współfinansowany jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji" Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 |
Umowa na realizację projektu współpracy „Zioło ma Moc” |
|
|
|
środa, 22 września 2021 18:01 |
W dniu 21 września 2021 roku w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Lubelskiego w Lublinie została podpisana umowa na realizację projektu współpracy " Zioło ma Moc” w ramach poddziałania „Przygotowanie i realizacja działań w zakresie współpracy z lokalną grupą działania” w ramach działania „Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER”.
Projekt współpracy zawarty jest pomiędzy następującymi LGD: Stowarzyszeniem Lokalna Grupa Działania „Roztocze Tomaszowskie”, Stowarzyszeniem Lokalna Grupa Działania "Ziemi Chełmskiej", Stowarzyszeniem Hrubieszowskim "Lepsze Jutro" Lokalna Grupa Działania.
W wyniku realizacji operacji zostanie osiągnięty następujący cel: podniesienie świadomości kulturalno-przyrodniczo-historycznej 10% mieszkańców obszaru partnerskich LGD poprzez komplementarne działania upowszechniające i promujące dziedzictwo kulturowe, przyrodnicze i historyczne, w tym tradycje zielarskie obszarów do 30 listopada 2022 roku”.
Kwota projektu – 869 396,00 zł, w tym: LGD „Roztocze Tomaszowskie” zaplanowało wydatkowanie środków na realizację zadań w wysokości 199 342,00 zł
|
|
|
|
<< pierwsza < poprzednia 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 następna > ostatnia >>
|
Strona 58 z 284 |