Gołąbki z kaszą gryczaną i leśnymi grzybami PDF Drukuj Email
czwartek, 30 listopada 2023 17:28

Składniki (z podaniem gramatury):
1 główka kapusty
1 szklanka kaszy gryczanej
1 szklanka kaszy jęczmiennej
1 szklanka ryżu
1 cebula
1 szklanka grzybów suszonych
0,5 kg pieczarek
0,5 kg grzybów leśnych
500 ml bulionu warzywnego
1 szklanka oleju rzepakowego
1 szklanka= 250 ml

Dokładny opis sposobu wykonania potrawy
1 główka kapusty (z kapusty wyciąć głąb, włożyć ją do osolonej wrzącej wody i sparzyć  liście, po wyciągnięciu ściąć  zgrubiałe nerwy)
1 szklanka kaszy gryczanej (ugotować w 2 szklankach wody + sól)
1 szklanka kaszy jęczmiennej (ugotować w 2 szklankach wody + sól)
1 szklanka ryżu (ugotować w 2 szklankach wody + sól)
1 cebula (pokroić w kostkę i usmażyć na oleju)
1 szklanka grzybów suszonych (namoczyć w wodzie a następnie ugotować)
0,5 kg pieczarek (pokroić i poddusić na maśle)
0,5 kg grzybów leśnych (mogą być mrożone – pokroić i podsmażyć)
500 ml bulionu warzywnego (do podlania gołąbków)
1 szklanka oleju rzepakowego (100% naturalny)
Wszystko razem wymieszać, doprawić pieprzem i solą. Przygotowany farsz nakładamy na liście kapusty, zawijamy brzegi, a następnie ich boki i całość zwijamy dość ciasno, aby farsz nie wypadł.
W brytfannie układamy na dnie kilka odłożonych liści kapusty, układamy ciasno nasze gołąbki.
Wlewamy olej rzepakowy i bulion warzywny do 1/3 wysokości gołąbków. Wierzch przykrywamy kilkoma małymi liśćmi kapusty. Całość dusimy, aż kapusta będzie miękka, przez ok. 90 minut w temperaturze 180°C.
Podajemy solo lub np. z domowym sosem grzybowym.

SMACZNEGO

 
Krokiety z grzybami i serem PDF Drukuj Email
czwartek, 30 listopada 2023 17:26

Składniki (z podaniem gramatury):
Składniki na ciasto naleśnikowe (na około 15 sztuk)
-3 szklaki mleka
-2 jajka
-2 szklanki mąki pszennej
-1/4 szklanki oleju
-1/2 łyżeczki soli
Składniki na farsz:
-0,75 litra odgotowanych różnego rodzaju grzybów
-3 cebule
-20 dag sera żółtego
-szczypta soli
-szczypta pieprzu
-5 łyżek oleju

Dokładny opis sposobu wykonania potrawy:
Ciasto naleśnikowe:
W wysokim naczyniu umieszczamy mleko, wbijamy jaja, wsypujemy sól. Całość mieszamy trzepaczką lub blenderem.  Następnie dodajemy mąkę i mieszamy do momentu powstania gładkiego, rzadkiego ciasta. Na koniec dodajemy olej i jeszcze raz mieszamy. Rozgrzewamy patelnię i wlewamy za pomocą chochelki porcję ciasta, delikatnie wykonując ruchy koliste patelnią, aby równomiernie je rozprowadzić, a kiedy powierzchnia ciasta będzie sucha, odwracamy i smażymy z drugiej strony.
Farsz:
Odgotowane i odsączone grzyby umieszczamy w patelni z olejem, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy około 30 minut. Pod koniec smażenia dodajemy sól i pieprz.
Następnie około 2 łyżki grzybów nakładamy na środek  jednego naleśnika i posypujemy serem żółtym startym na tarce ,na grubych oczkach. Krokieta zawijamy i odstawiamy do schłodzenia. Przed podaniem krokiety podsmażamy na złoty kolor.

SMACZNEGO

 
Gołąbki z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami PDF Drukuj Email
czwartek, 30 listopada 2023 17:24

Składniki (z podaniem gramatury):
Składniki na gołąbki:
1 średnia główka kapusty
0,5 kg kaszy gryczanej
20 dag suszonych grzybów
sól
pieprz
Składniki na sos :
15 dag suszonych grzybów
1 średnia cebula
1 łyżka mąki
1 łyżka oleju
1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Dokładny opis sposobu wykonania potrawy
Liście na gołąbki należy sparzyć w lekko osolonej wodzie i ostudzić. Kaszę gryczaną zaparzyć we wrzątku. Grzyby wcześniej namoczone w wodzie ugotować do miękkości, pokroić w kostkę. Połączyć grzyby z kaszą i doprawić solą i pieprzem według uznania. Tak przygotowany farsz nakładamy na liść kapusty, zwijamy w rulon (ok.20szt). Przygotowane gołąbki pieczemy w brytfance 1,5 godz.180℃. Podczas pieczenia przygotowujemy sos grzybowy. Namoczone i pokrojone drobno grzyby gotujemy do miękkości. Cebulę szklimy na patelni i dodajemy do grzybów. Zagęszczamy sos zasmażką wykonaną z oleju i mąki. Doprawiamy solą i pieprzem . Podajemy z upieczonymi gołąbkami.

SMACZNEGO

 
Orecchiette z opieńkami PDF Drukuj Email
czwartek, 30 listopada 2023 17:17

Składniki (z podaniem gramatury):
- pół paczki makaronu orecchiette
- pół piersi z kurczaka
- 300 g opieniek (całe kapelusze)
- 0,5 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- orzechy włoskie
- ser lazur (żółty)
- parmezan w płatkach do posypania
- sól, pieprz, zioła toskańskie, czosnek granulowany, rozmaryn
- 400 ml śmietanki 30%

Dokładny opis sposobu wykonania potrawy:
Grzyby lekko obgotować. Na oliwie podsmażyć czosnek, dodać grzyby i smażyć do lekkiego zrumienienia. Dodać cebulę pokrojoną w piórka. Odłożyć do miseczki. Na tej samej patelni podsmażyć pierś z kurczaka pokrojoną w paski, doprawić solą i ziołami, dodać grzyby i śmietankę. Doprawić solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym oraz koniecznie rozmarynem. Na talerzu posypać prażonymi orzechami i parmezanem.
SMACZNEGO

 
Gołąbki z kaszą gryczaną, grzybami leśnymi i sosem PDF Drukuj Email
czwartek, 30 listopada 2023 17:11

Składniki (z podaniem gramatury):
•    1 główka kapusty
•    3 szklanki kaszy gryczanej
•    200 g świeżych grzybów leśnych
•    2 cebule
•    1 litr bulionu warzywnego
•    3 łyżki oleju
•    sól, pieprz według uznania
Dokładny opis sposobu wykonania potrawy
Z kapusty zdjąć wierzchnie liście i wyciąć głąb. Włożyć do wrzątku i zaparzać około 15 minut. Wyjąć i ostrożnie zdejmować pojedyncze liście. Cebulę posiekać, a grzyby leśne drobno pokroić. Na łyżce oleju przesmażyć cebulę, a następnie dodać grzyby. Gdy woda odparuje, dodać ugotowaną według przepisu na opakowaniu kaszę i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Na liściach kapusty kłaść po łyżce farszu z kaszy i grzybów. By powstały gołąbki, zawijać najpierw brzegi, potem boki, a całość zwinąć dość ciasno. W dużym garnku ułożyć na dnie kilka liści kapusty, na ich układać warstwami gołąbki. Zalać bulionem i gotować około godzinę, aż kapusta będzie miękka. Uwaga! Zawijanie gołąbków należy zacząć od strony łodygi. Twarde części kapusty przed zawinięciem najlepiej lekko rozbić tłuczkiem lub wyciąć wystającą, twardą część każdego z liści (nerw środkowy).
Gołąbki najlepiej polać sosem grzybowym.
Sposób przygotowania sosu:
•    300 g grzybów leśnych (np. borowiki, podgrzybki, kurki)
•    1 cebula
•    1 ząbek czosnku
•    3 łyżki masła
•    1 łyżka oliwy z oliwek
•    1/2 szklanki wody
•    125 ml śmietanki 30%
•    sól, świeżo zmielony kolorowy lub czarny pieprz do smaku
•    kilka gałązek natki pietruszki
Grzyby dokładnie oczyść, opłucz z piasku i innych zanieczyszczeń. Większe grzyby pokrój na kawałki (nóżki pokrój w kostkę, kapelusze w plastry). Mniejsze sztuki całe pokrój w plastry.
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy i 2 łyżki masła. Dodaj drobno posiekaną cebulę i podsmaż na niedużym ogniu, aż cebula się zeszkli i nabierze złotego koloru.
Na patelnię dorzuć także przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość podsmaż przez około 1-2 minuty.
Dodaj łyżkę masła i przygotowane grzyby. Smaż na większym ogniu mieszając przez około 5 minut.
Na patelnię dolej trochę wody i duś grzyby do miękkości.
Do kubka ze śmietaną dodaj 2-3 łyżki sosu grzybowego (zahartuj). Wymieszaj i dodaj na patelnię oraz zagotuj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Sos gotuj na małym ogniu do momentu, aż zgęstnieje. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.
SMACZNEGO

 
<< pierwsza < poprzednia 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 następna > ostatnia >>

Strona 19 z 286

LGD w obiektywie

Produkt tradycyjny

Pytania i odpowiedzi

Zadaj pytanie

Ile gmin wchodzi w skład LGD "Roztocze Tomaszowskie"?
Twój e-mail:
Temat:
Pytanie:

Roztocze na Facebooku

LGD 'Roztocze Tomaszowskie'
Joomla extensions by Siteground Hosting