|
Polędwiczki z kurczaka w sosie rydzowo-porowym |
|
|
|
czwartek, 30 listopada 2023 16:57 |
Składniki (z podaniem gramatury): - mała pierś z kurczaka - biała część pora - pół cebuli - 300 g rydzy - 2 ząbki czosnku - kawałek gorgonzoli - 300 ml śmietanki 30% - sól, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, zioła włoskie Placki: Ugotowane ziemniaki (rozgniecione i wystudzone), jajko i przyprawy, fety kawałek. Wkroić kawałek cebuli i dodać troszkę proszku do pieczenia. Dokładny opis sposobu wykonania potrawy: Pierś podsmażyć na maśle i doprawić solą i ziołami, przełożyć do miseczki. Na maśle podsmażyć czosnek, cebulę, rydze i pora, dodać pierś. Dusić wszystko do miękkości. Gotowym sosem polać placki. SMACZNEGO
 |
Zupa grzybowa Leśny zajazd |
|
|
|
czwartek, 30 listopada 2023 16:51 |
Składniki (z podaniem gramatury): Składniki na bulin: 2xbiała cebula 2x ząbki czosnku 1x pietruszka 1x marchewka 1x por 1x seler 1 kg wiejskiej kaczki 2l wody 3 liście laurowe 3 ziarenka pieprzu czarnego
Pozostałe składniki: 4 średniej wielkości ziemniaki 400 g świeżych pieczarek 30 g grzybów shitake 2 łyżki oleju (do podsmażenia) Przyprawy: pieprz, sól, majeranek, bazylia
Dokładny opis sposobu wykonania potrawy: Sposób przygotowania bulionu: 1. Kaczkę opłukać i włożyć do garnka 2. Do garnka włożyć: całą cebulę, czosnek, pietruszkę, marchewkę, pora i selera oraz liście laurowe i ziarenka pieprzu czarnego 3. Wszystko zalać zimną wodą 4. Gotując zbieramy szumowinę 5. Bulion gotujemy ok. 2-3 godziny na małym ogniu Następnie: 1. Ziemniaki kroimy w kostkę 2. Pieczarki kroimy w paski (tzw. Piórka) 3. Grzyby shitake wkładamy do miseczki i zalewamy je ciepłą wodą aby zmiękły 4. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy oleju i podsmażamy pieczarki 5. Po ok. 5 min. Wyciągamy grzyby shitake i kroimy je wedle uznania (najlepiej w piórka), a następnie dodajemy na patelnię do pieczarek 6. Po 5-7 minutach gdy grzyby zrobią się złociste dodajemy przyprawy i smażymy jeszcze przez ok. 2 minuty 7. Całą zawartość patelni (razem z wodą, która powstała podczas smażenia pieczarek) dodajemy do bulionu 8. Doprowadzamy zupę do wrzenia a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 10-15 minut 9. Po tym czasie ściągamy zupę z ognia i po chwili jest gotowa do jedzenia.
SMACZNEGO
 |
Warsztaty rękodzieła w Majdanie Górnym w ramach projektu ˝Warsztaty kulinarne i rękodzieła dla mieszkańców Gminy Tomaszów Lubelski˝ |
|
|
|
czwartek, 30 listopada 2023 16:05 |
28 listopada 2023 r. w Wiejskim Domu Kultury w Majdanie Górnym zostały zorganizowane warsztaty rękodzieła w ramach projektu „Warsztaty kulinarne i rękodzieła dla mieszkańców Gminy Tomaszów Lubelski”.
Był to bardzo mile spędzony czas, w przyjaznej atmosferze, a także wspaniała okazja do integracji mieszkańców oraz do wspólnych rozmów.
W warsztatach uczestniczyła Wójt Gminy Tomaszów Lubelski Marzena Czubaj-Gancarz.
Warsztaty poprowadził profesjonalny trener Zamojskie Centrum Rękodzieł "W Ramach Sztuki ". Wszyscy uczestnicy wykonali przepiękne ozdoby świąteczne - medaliony z motywem zegara lub krajobrazu zimowego. Dziękujemy wszystkim za bardzo ciekawe i twórcze spotkanie.
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie".
Zadanie pn. „Warsztaty kulinarne i rękodzieła dla mieszkańców Gminy Tomaszów Lubelski”, współfinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.2 Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność, działanie „Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Projekt dofinansowany za pośrednictwem Lokalna Grupa Działania "Roztocze Tomaszowskie".
Kwota dofinansowania: 36 000,00 zł.
Koordynator projektu: Joanna Pawelczyk. Beneficjent: Koło Gospodyń Wiejskich Babeczki Ruda Wołoska.

|
Wyniki konkursu kulinarnego na potrawę z grzybów |
|
|
|
środa, 29 listopada 2023 15:49 |
W dniu 19 października br. Lokalna Grupa Działania „Roztocze Tomaszowskie” ogłosiła konkurs kulinarny, którego celem było:
- wyłonienie, promowanie i upowszechnianie najlepszych potraw z grzybów - upowszechnianie informacji o produktach żywnościowych
Uczestnicy konkursu mieli za zadanie: - przygotować przepis na potrawę z grzybów (zupa/danie główne) z podaniem dokładnej gramatury składników, szczegółowym opisem sposobu wykonania, - przygotować potrawę, - wykonać zdjęcia/zdjęć potrawie w rozdzielczości minimum 6 megapikseli (minimum jedno zdjęcie).
W oparciu o kryteria określone w Regulaminie konkursu, po wnikliwej analizie dań Komisja konkursowa postanowiła przyznać nagrody rzeczowe następującym osobom: 1. Oliwii Wiszniewskiej 2. Adriannie Turewicz 3. Dorocie Łasocha 4. Agnieszce Koper 5. Renacie Łysko 6. Stanisławie Słomianej 7. Krystynie Malec 8. Piotrowi Koper 9. Krystynie Skibie 10. Ewelinie Wolanin 11. Teresie Koniecznej
Wszystkim nagrodzonym serdecznie gratulujemy! Konkurs współfinansowany jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.4 „Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji" Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
|
|
|
|
<< pierwsza < poprzednia 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 następna > ostatnia >>
|
Strona 20 z 286 |