Lowe w Gminie Susiec PDF Drukuj Email
wtorek, 12 stycznia 2021 19:06

 
Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę świąteczną PDF Drukuj Email
środa, 23 grudnia 2020 06:05

Karp pod pierzynką grzybową

Składniki (z podaniem gramatury):
1kg fileta z karpia
30 dag suszonych grzybów
0,5 kg cebuli
5 ząbków czosnku
4 łyżki masła
1 łyżeczka pieprzu
2 liście laurowe
Sól do smaku
Pół cytryny

Dokładny opis sposobu wykonania potrawy:
Potrawę zaczyna się przygotowywać trzy dni przed świętami.
I dzień- odfiletować karpia , pokroić , posolić, posypać pieprzem według uznania, skropić sokiem z cytryny i wstawić  co najmniej na 12 godzin do lodówki.
Następnie namoczyć suszone grzyby.
II dzień – Grzyby ugotować. Następnie grzyby i cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać.
Wszystko usmażyć na maśle do miękkości.
Karpia usmażyć również na maśle saute.
W naczyniu  do pieczenia układamy:
Grzyby
Karp
Grzyby
Karp
Grzyby
Wstawiamy potrawę do lodówki na noc, by nabrała smaku.
III dzień - Na potrawę nalewamy 3 łyżki wody, pieczemy w piekarniku pod przykryciem 0,5 godziny 180 stopniach. SMACZNEGO !

 
Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę świąteczną PDF Drukuj Email
wtorek, 22 grudnia 2020 06:00

Pierogi z makiem i pierniczkami

Farsz :
•    100 gramów maku
•    30 gramów zmielonych orzechów włoskich
•    2 łyżki masła
•    2 łyżki miodu
•    6 pierniczków
•    pół szklanki mleka

Mak sparzyć, czyli suchy mak zalać wrzącą wodą i odstawić do wystudzenia, następnie odcedzić i zmielić 3razy. W garnku rozpuścić masło dodać mak, orzechy, miód, mleko oraz pokruszone pierniczki. Gotować aż masa zacznie gęstnieć, od czasu do czasu mieszając. Gęstą masę odstawić do wystudzenia.

Ciasto :
•    1,5 szklanka mąki pszennej
•    0,5 szklanki ciepłej wody
•    1 żółtko

Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy ciasto ( w razie konieczności dodać więcej mąki). Przygotowane ciasto wkładamy do ciepłej miski i odstawiamy na 15 minut.
Po 15 minutach rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy kółeczka, następnie na środek wykładamy farsz i łączymy boki. Pierogi gotujemy we wrzącej lekko osolonej wodzie 3minuty od wypłynięcia. Podajemy gorące polane  roztopionym  masłem.

 

 
Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę świąteczną PDF Drukuj Email
poniedziałek, 21 grudnia 2020 19:24

 

Dorsz czerniak na sałatce jarzynowej

składniki (z podaniem gramatury):

2 płaty dorsza czerniaka -1 kg

3 średnie ziemiaki

3 średnie marchewki

3 ogórki konserwowe

2 cebule czerwone

2 ząbki czosnku

sól, pieprz, 1 przyprawa do ryb, 2 łyżki musztardy, mąka,olej, natka pietruszki, bazylia, oregano, tymianek.

 

Dokładny opis sposobu wykonania potrawy

Filety umyć, osuszyć pokroić na części. Przyprawić solą pieprzem i przyprawą do ryb, przełożyć pokrojoną białą cebulką i odstawić na godzinę. Ziemniaki, marchewkę ugotować, pokroić w kostkę tak samo pokroić ogórki i jedną czerwoną cebulę. wszystkie warzywa razem mieszamy dodajemy po dwie łyżki musztardy i oleju. doprawiamy czosnkiem solą i pieprzem. Dorsza oprószyć mąką i usmażyć na oleju na tym samym oleju usmażyć jedną czerwoną cebulę. dorsza układamy na sałatce i posypujemy ziołami, cebulką i dekorujemy natką pietruszki i cytryną.

„Smacznego”



 
Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę świąteczną PDF Drukuj Email
sobota, 19 grudnia 2020 21:12

Świąteczne babeczki mocno czekoladowe

Składniki (z podaniem gramatury):
1,5 kostki masła,
1,5 szklanki cukru,
6 łyżek wody,
4 łyżki kakao,
1,5 szklanki mąki
4 jaja,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
garść wiśni drelowanych

Dokładny opis sposobu wykonania potrawy:
Do garnka wrzucamy masło, cukier, wodę i kakao. Ciągle mieszając doprowadzamy do zagotowania, następnie studzimy. Po wystygnięciu dodajemy 4 żółtka, mieszamy, by połączyć składniki. Z powstałej masy odlewamy 3/4 szklanki, by później polać babeczki. Do reszty masy dodajemy przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia. Z pozostałych białek ubijamy na sztywno pianę, dodajemy do masy ostrożnie mieszając łyżką. Uwaga! Nie miksujemy. Do blaszki na babeczki wykładamy papierowe foremki. Łyżką ostrożnie napełniamy do 3/4 objętości foremki. Do środka każdej babeczki dodajemy wisienkę, może być to również kawałek czekolady, krówki, kandyzowanej pomarańczy, wedle uznania. Babeczki wkładamy do uprzednio nagrzanego piekarnika do 160 stopni Celcjusza. Czas pieczenia wynosi około 25 min, bez termoobiegu. By upewnić się, że babeczki są już gotowe – wkładamy w środek wykałaczkę, jeśli jest sucha to czas, by je wyciągnąć. Babeczki dekorujemy ciepłą czekoladą.

 
<< pierwsza < poprzednia 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 następna > ostatnia >>

Strona 72 z 286

LGD w obiektywie

Produkt tradycyjny

Pytania i odpowiedzi

Zadaj pytanie

Ile gmin wchodzi w skład LGD "Roztocze Tomaszowskie"?
Twój e-mail:
Temat:
Pytanie:

Roztocze na Facebooku

LGD 'Roztocze Tomaszowskie'
Joomla extensions by Siteground Hosting