Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę wielkanocną |
|
|
|
środa, 31 marca 2021 20:59 |

BARSZCZ BIAŁY SZCZAWIOWY WIELKANOCNY
Składniki (z podaniem gramatury), porcja na cztery osoby:
1 litr rosołu z parzenia wędzonej szynki, 4 jajka ugotowane na twardo, 100 ml śmietany 30%, 200 g świeżego szczawiu lub szczaw w słoiczku (przetwory z ubiegłego roku), 400 g kiełbasy swojskiej, sól ,pieprz ,majeranek, łyżeczka chrzanu świeżego startego.
Dokładny opis sposobu wykonania potrawy:
do garnka wlewamy rosół (wędzonkę), pokrojoną kiełbasę, szczaw umyty i pokrojony lub ze słoiczka, gotujemy około 20 minut, potem doprawiamy śmietaną, chrzanem, majerankiem, solą i pieprzem do smaku. Wybornie smakuje ze świeżym razowym pieczywem. Barszcz można zrobić na swoim zakwasie, ale już bez szczawiu. Do talerza należy dodać jedno przekrojone na pół jajko i zalać gorącym barszczem. Można dodać łyżkę śmietany, barszcz wtedy będzie łagodniejszy. Smacznego. |
|
Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę wielkanocną |
|
|
|
środa, 31 marca 2021 20:57 |

Czekoladowiec z sosem karmelowym
Składniki: CIASTO: 150g masła 1 tabliczka białej czekolady 1 tabliczka gorzkiej czekolady 100 g cukru 100g mąki pszennej Szczypta soli POLEWA KARMELOWA: 250g cukru 100g masła 150ml śmietanki kremówki 30% 2 garści orzechów laskowych
Masło rozpuszczamy w rondelku, gdy masło będzie płynne dodajemy czekoladę i mieszamy aż masa będzie gładka. Odstawiamy do wystudzenia.
Jajka miksujemy z cukrem i szczyptą soli. Do jajek ubitych z cukrem dodajemy wystudzoną czekoladę z masłem oraz stopniowo mąkę , miksujemy do połączenia składników. Masę przelewamy do foremki i pieczemy przez 20 minut w 180C.
Cukier rozpuszczamy na patelni na małym ogniu. Gdy cukier się całkowicie rozpuści dodajemy masło. Gdy masło się rozpuści dodajemy śmietankę i dobrze mieszamy do połączenia się składników. Następnie ściągamy patelnię z ognia i dodajemy rozdrobnione orzechy, mieszamy.
Przygotowanym sosem polewamy upieczone ciasto.
|
Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę wielkanocną |
|
|
|
środa, 31 marca 2021 20:49 |

WIELKANOCNE GALARETKI
Składniki (z podaniem gramatury):
• 500 ml bulionu warzywnego • 2 łyżki żelatyny • wydmuszek tyle ile chcemy zrobić galaretek (z lekko uciętym spodem skorupki) • 2-3 plasterki szynki (pokrojone w drobną kostkę) • 1/2 szklanki kukurydzy • 1/2 szklanki marchewki z groszkiem (gotowa mieszanka ze słoika) • natka pietruszki • koperek • Do podania: ocet winny
Dokładny opis sposobu wykonania potrawy:
Do gorącego bulionu wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać, aż się rozpuści. Odstawić do całkowitego ostudzenia.
Wydmuszki dokładnie umyć i wyparzyć wrzątkiem.
Umyte i osuszone wydmuszki umieścić w pudełku po jajkach, otworem do góry. Wypełnić je różnymi składnikami - kawałkami szynki, kukurydzą, marchewką z groszkiem, listkami natki pietruszki oraz koperku - do 2/3 wysokości.
Następnie napełnić wydmuszki ostudzonym bulionem i wstawić do lodówki do czasu, aż galareta całkowicie stężeje, czyli na około 4-5 godzin.
Gotowe galaretki wyjąć ze skorupek i ułożyć na talerzu można udekorować kiełkami lub sałatą.
Podawać z dodatkiem octu winnego.
Prosta, efektowna przystawka wielkanocna gotowa!
|
Ruszyły zapisy do ogólnopolskich konkursów dla Kół Gospodyń Wiejskich. |
|
|
|
piątek, 26 marca 2021 22:09 |

|
Więcej…
|
Wyniki konkursu na potrawę wielkanocną |
|
|
|
piątek, 26 marca 2021 20:26 |
W dniu 1 marca br. Lokalna Grupa Działania „Roztocze Tomaszowskie” ogłosiła konkurs kulinarny na potrawę świąteczną, którego celem było wyłonienie, promowanie i upowszechnianie najlepszych potraw świątecznych oraz upowszechnianie informacji o produktach żywnościowych. Uczestnicy konkursu mieli za zadanie przygotować przepis na potrawę świąteczną (zupa/danie główne/sałatka/ciasto) z podaniem dokładnej gramatury składników, szczegółowym opisem sposobu wykonania, przygotować potrawę oraz wykonać zdjęcia/zdjęcie potrawie w rozdzielczości 6 megapikseli ( minimum jedno zdjęcie). W oparci o kryteria określone w punkcie VI. Regulaminu konkursu, ocenie podlegała dokładność przepisu, pracochłonność wykonania, estetyka wykonania i podania, zdjęcie/zdjęcia potrawy. Po wnikliwej analizie Komisja konkursowa postanowiła przyznać wyróżnienia, które zostały przyznane za: 1. Wielkanocne galaretki Moniki Szczepaniuk, 2. Barszcz biały szczawiowy wielkanocny Stanisławy Słomianej, 3. Czekoladowca z sosem karmelowym, przekładanego mazurka oraz wege pasztet wielkanocny Marty Kowalczuk, 4. Piaskowej babki wielkanocnej Lucyny Łasochy, 5. Pasztet wielkanocny z królika Teresy Wór, 6. Paschę wielkanocną Magdaleny Umińskiej.
Wszystkim nagrodzonym serdecznie gratulujemy!
Nagrodzone przepisy wraz ze zdjęciem będą w najbliższych dniach zamieszczane na naszej stronie oraz portalu społecznościowym.
Konkurs współfinansowany jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji" Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 |
|
|
|
<< pierwsza < poprzednia 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 następna > ostatnia >>
|
Strona 72 z 290 |