Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę świąteczną PDF Drukuj Email
sobota, 19 grudnia 2020 21:12

Świąteczne babeczki mocno czekoladowe

Składniki (z podaniem gramatury):
1,5 kostki masła,
1,5 szklanki cukru,
6 łyżek wody,
4 łyżki kakao,
1,5 szklanki mąki
4 jaja,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
garść wiśni drelowanych

Dokładny opis sposobu wykonania potrawy:
Do garnka wrzucamy masło, cukier, wodę i kakao. Ciągle mieszając doprowadzamy do zagotowania, następnie studzimy. Po wystygnięciu dodajemy 4 żółtka, mieszamy, by połączyć składniki. Z powstałej masy odlewamy 3/4 szklanki, by później polać babeczki. Do reszty masy dodajemy przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia. Z pozostałych białek ubijamy na sztywno pianę, dodajemy do masy ostrożnie mieszając łyżką. Uwaga! Nie miksujemy. Do blaszki na babeczki wykładamy papierowe foremki. Łyżką ostrożnie napełniamy do 3/4 objętości foremki. Do środka każdej babeczki dodajemy wisienkę, może być to również kawałek czekolady, krówki, kandyzowanej pomarańczy, wedle uznania. Babeczki wkładamy do uprzednio nagrzanego piekarnika do 160 stopni Celcjusza. Czas pieczenia wynosi około 25 min, bez termoobiegu. By upewnić się, że babeczki są już gotowe – wkładamy w środek wykałaczkę, jeśli jest sucha to czas, by je wyciągnąć. Babeczki dekorujemy ciepłą czekoladą.

 
Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę świąteczną PDF Drukuj Email
piątek, 18 grudnia 2020 18:09

Amoniaczki rodzinne

Składniki (z podaniem gramatury):
1 kg mąki
25 dkg masła
15 dkg smalcu
1 szklanka śmietany
1 szklanka cukru
3 jajka
2 łyżeczki amoniaku
aromat waniliowy
0,5 l dżemu
1 jajko do smarowania
cukier gruby do posypania

Dokładny opis sposobu wykonania potrawy:
Mąkę przesiać, masło, smalec zetrzeć na tartce. Jajka ubić z cukrem, a śmietanę  wymieszać z amoniakiem. Wszystko razem połączyć. Zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce około godziny. Następnie rozwałkować placki grubości 1cm na wielkość blachy i posmarować dżemem. Na wierzch położyć drugi placek, nakłuć widelcem, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać grubym cukrem. Piec na złoty kolor. Z pozostałego ciasta wykrawać ciasteczka, smarować jajkiem i posypać  cukrem. Piec na złoty kolor.

 
Obserwatorium obywatelskiej aktywności wsi PDF Drukuj Email
czwartek, 17 grudnia 2020 19:17

źródło: www.faow.org

 
Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę świąteczną PDF Drukuj Email
czwartek, 17 grudnia 2020 19:00

Bigos świąteczny


Składniki (z podaniem gramatury):
2 kg kapusty kiszonej
2 główki kapusty świeżej(tak ok. 4kg może być więcej wedle gustu)
150g suszonych prawdziwków lub grzybów leśnych
40dkg śliwek suszonych bez pestek
1kg karkówki surowej
1,5kg szynki surowej
1 kg surowego chudego boczku
1,5 kg swojskiej wędzonej kiełbasy
0,80 kg boczku wędzonego
4 sztuki cebuli - duże główki
Przyprawy: 8 liści laurowych, 8 ziaren ziela angielskiego, 4 ziarna jałowca ,sól ,pieprz prawdziwy do smaku
2 szt. koncentratu Pudliszki mały słoiczek ( ok. 200g jeden)
25 dkg smalcu
3 łyżki mąki  zwykłej na zasmażkę
paczka przyprawy do bigosu do smaku

Dokładny opis sposobu wykonania potrawy:
Zaczynamy od namoczenia grzybów, najlepiej w przegotowanej wodzie  (tak ok. 2,5 szklanki) w zimniejszym miejscu na całą noc. Na drugi dzień odcedzamy grzyby na sitku  i kroimy w drobne paski. Wodę z grzybów zostawiamy bo później dodamy ją do bigosu. Świeżą kapustę  kroimy cienko nożem w paseczki i gotujemy ok. 20 min. Wyciskamy leciutko z wody i wkładamy do miski. Potem wyciskamy kapustę kiszoną z soku, wkładamy do garnka i też gotujemy  tylko że dłużej 1 godzinę. Po ugotowaniu płuczemy ją w zimnej wodzie jeden raz,  wyciskamy i też wkładamy do tej samej miski co będzie mieszany cały bigos. Mięso: szynkę, karkówkę i boczek kroimy w kostkę i podsmażamy  tak ok. 30 min. na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając. Do mięsa na patelni dodajemy sól, pieprz i przyprawę do bigosu. Kiełbasę i boczek wędzony  również kroimy w kostkę i chwilkę podsmażamy. Cebulkę też kroimy w kostkę i podsmażamy na małej ilości smalcu - po prostu zeszklić. Suszone śliwki kroimy w małe paseczki. Wszystkie składniki, które podsmażyliśmy, pokroiliśmy wrzucamy do miski z kapustą,  dolewamy wodę z grzybów, dodajemy 2 słoiczki koncentratu pomidorowego, dorzucamy przyprawy, robimy zasmażkę z mąki i  dodajemy ją do środka, dodajemy przyprawę do bigosu i smakujemy co trzeba jeszcze dodać:  sól, pieprz prawdziwy. Wszystko mieszamy powoli drewnianą łyżką aby się dobrze połączyło. Smakujemy  i przekładamy do wyparzonych słoików  jakie mamy w domu, zakręcamy wieczka tak żeby dobrze trzymały. I tak przygotowany bigos zapiekamy w słoikach w piekarniku  nagrzanym do 180 stopni C 1 godz 20 min. Tak przygotowany bigos  zawsze robię 2 tygodnie przed świętami, ponieważ im dłużej  stoi tym jest smaczniejszy.

SMACZNEGO.

 
Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę świąteczną PDF Drukuj Email
środa, 16 grudnia 2020 16:59

PIERNIK ŚWIĄTECZNY Z MASĄ ŚLIWKOWĄ  I ORZECHOWĄ (dojrzewający)

Składniki (z podaniem gramatury)
Przepis na cztery pierniki pieczone w formie typu ,,keksówka”. Piernik jest pracochłonny ale jego smak jest jedyny w swoim rodzaju. Jego przygotowanie rozpoczynamy już na początku listopada.

Ciasto:
- 500 g miodu prawdziwego
- 250 g margaryny lub masła
- 1 kg mąki
- 120 ml mleka
- 3 jajka roztrzepane
- 2 opakowania przyprawy do piernika
- 2 szkl. cukru
- 2 łyżeczki sody
- szczypta soli

Masa orzechowa:
- 1 szkl. cukru pudru
- 250 g mielonych orzechów włoskich
- kilka kropel aromatu migdałowego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka wódki
- 15 łyżek mleka

Masa czekoladowo- śliwkowa
- 600 g powideł śliwkowych i ewentualnie 100 g suszonych śliwek
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1 łyżka wódki
Dokładny opis sposobu wykonania potrawy

Wykonanie:
12 listopada – przygotowanie ciasta piernikowego:
Margarynę lub masło, miód i cukier zagotować do połączenia się składników. Wszystko ostudzić. Mąkę z sodą przesiać do miski, wlać ostudzoną masę, dodać roztrzepane jajka, wsypać przyprawę do pierników, dodać sól i mleko. Wszystko wyrobić drewnianą łyżką. Nakryć folią spożywczą. Odstawić najlepiej do piwnicy, w chłodne miejsce.
8 grudnia – pieczenie pierników
Przygotowane wcześniej ciasto, wyłożyć na stolnicę. Podzielić na 4 części. Foremki ,,keksówki” wyłożyć papierem do pieczenia. Włożyć ciasto. Pierniki piec w temp. 180 stopni przez ok. 50 minut. Każdy piekarnik piecze inaczej, więc najlepiej sprawdzić za pomocą patyczka. Ostudzone pierniki zawinąć w ścierkę, zamknąć w pojemniku i odstawić w chłodne miejsce.
15 grudnia – przekładanie pierników masami
Masa orzechowa: do garnka wlać mleko, dodać cukier i orzechy. Do ciepłej masy dodać olejek migdałowy, masło i wódkę. Dobrze wymieszać. Przekładać pierniki ciepłą masą.
Masa czekoladowo – śliwkowa: Powidła czekoladowe podgrzać w garnku, dodać połamaną czekoladę. Podgrzewać tak długo aż się rozpuści. Na koniec dodać wódkę. Do masy można dodać również pokrojone drobno suszone śliwki, aczkolwiek to wedle uznania.
Każdy piernik podzielić na trzy części. Trzeba to robić ostrożnie bo pierniki są jeszcze twarde. Na pierwszą warstwę piernika wyłożyć masę orzechową, na to druga część piernika, następnie masa czekoladowo – śliwkowa i piernik. Masy czekoladowo – śliwkowej jeszcze sporo zostanie, gdyż każdy z pierników należy jeszcze z wierzchu nią precyzyjnie posmarować. Obsmarowane pierniki należy zawinąć w folię aluminiową i odstawić w chłodne miejsce.
23 grudnia – oblewanie pierników  polewą czekoladową i dekoracja
Każdy z pierników oblać polewą czekoladową. Można zrobić własną, ulubioną ( np. 2 gorzkie lub mleczne czekolady rozpuścić ze 140 ml. śmietanki 30%) lub wykorzystać już gotową.  Pierniki udekorować wedle własnego pomysłu i kreatywności.

 
<< pierwsza < poprzednia 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 następna > ostatnia >>

Strona 71 z 284

LGD w obiektywie

Produkt tradycyjny

Pytania i odpowiedzi

Zadaj pytanie

Ile gmin wchodzi w skład LGD "Roztocze Tomaszowskie"?
Twój e-mail:
Temat:
Pytanie:

Roztocze na Facebooku

LGD 'Roztocze Tomaszowskie'
Joomla extensions by Siteground Hosting