Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę świąteczną |
|
|
|
wtorek, 22 grudnia 2020 06:00 |
Pierogi z makiem i pierniczkami
Farsz : • 100 gramów maku • 30 gramów zmielonych orzechów włoskich • 2 łyżki masła • 2 łyżki miodu • 6 pierniczków • pół szklanki mleka
Mak sparzyć, czyli suchy mak zalać wrzącą wodą i odstawić do wystudzenia, następnie odcedzić i zmielić 3razy. W garnku rozpuścić masło dodać mak, orzechy, miód, mleko oraz pokruszone pierniczki. Gotować aż masa zacznie gęstnieć, od czasu do czasu mieszając. Gęstą masę odstawić do wystudzenia.
Ciasto : • 1,5 szklanka mąki pszennej • 0,5 szklanki ciepłej wody • 1 żółtko
Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy ciasto ( w razie konieczności dodać więcej mąki). Przygotowane ciasto wkładamy do ciepłej miski i odstawiamy na 15 minut. Po 15 minutach rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy kółeczka, następnie na środek wykładamy farsz i łączymy boki. Pierogi gotujemy we wrzącej lekko osolonej wodzie 3minuty od wypłynięcia. Podajemy gorące polane roztopionym masłem.

|
|
Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę świąteczną |
|
|
|
poniedziałek, 21 grudnia 2020 19:24 |
Dorsz czerniak na sałatce jarzynowej
składniki (z podaniem gramatury):
2 płaty dorsza czerniaka -1 kg
3 średnie ziemiaki
3 średnie marchewki
3 ogórki konserwowe
2 cebule czerwone
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, 1 przyprawa do ryb, 2 łyżki musztardy, mąka,olej, natka pietruszki, bazylia, oregano, tymianek.
Dokładny opis sposobu wykonania potrawy
Filety umyć, osuszyć pokroić na części. Przyprawić solą pieprzem i przyprawą do ryb, przełożyć pokrojoną białą cebulką i odstawić na godzinę. Ziemniaki, marchewkę ugotować, pokroić w kostkę tak samo pokroić ogórki i jedną czerwoną cebulę. wszystkie warzywa razem mieszamy dodajemy po dwie łyżki musztardy i oleju. doprawiamy czosnkiem solą i pieprzem. Dorsza oprószyć mąką i usmażyć na oleju na tym samym oleju usmażyć jedną czerwoną cebulę. dorsza układamy na sałatce i posypujemy ziołami, cebulką i dekorujemy natką pietruszki i cytryną.
„Smacznego”

|
Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę świąteczną |
|
|
|
sobota, 19 grudnia 2020 21:12 |
Świąteczne babeczki mocno czekoladowe
Składniki (z podaniem gramatury): 1,5 kostki masła, 1,5 szklanki cukru, 6 łyżek wody, 4 łyżki kakao, 1,5 szklanki mąki 4 jaja, 1 łyżeczka proszku do pieczenia garść wiśni drelowanych
Dokładny opis sposobu wykonania potrawy: Do garnka wrzucamy masło, cukier, wodę i kakao. Ciągle mieszając doprowadzamy do zagotowania, następnie studzimy. Po wystygnięciu dodajemy 4 żółtka, mieszamy, by połączyć składniki. Z powstałej masy odlewamy 3/4 szklanki, by później polać babeczki. Do reszty masy dodajemy przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia. Z pozostałych białek ubijamy na sztywno pianę, dodajemy do masy ostrożnie mieszając łyżką. Uwaga! Nie miksujemy. Do blaszki na babeczki wykładamy papierowe foremki. Łyżką ostrożnie napełniamy do 3/4 objętości foremki. Do środka każdej babeczki dodajemy wisienkę, może być to również kawałek czekolady, krówki, kandyzowanej pomarańczy, wedle uznania. Babeczki wkładamy do uprzednio nagrzanego piekarnika do 160 stopni Celcjusza. Czas pieczenia wynosi około 25 min, bez termoobiegu. By upewnić się, że babeczki są już gotowe – wkładamy w środek wykałaczkę, jeśli jest sucha to czas, by je wyciągnąć. Babeczki dekorujemy ciepłą czekoladą.

|
Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę świąteczną |
|
|
|
piątek, 18 grudnia 2020 18:09 |
Amoniaczki rodzinne
Składniki (z podaniem gramatury): 1 kg mąki 25 dkg masła 15 dkg smalcu 1 szklanka śmietany 1 szklanka cukru 3 jajka 2 łyżeczki amoniaku aromat waniliowy 0,5 l dżemu 1 jajko do smarowania cukier gruby do posypania
Dokładny opis sposobu wykonania potrawy: Mąkę przesiać, masło, smalec zetrzeć na tartce. Jajka ubić z cukrem, a śmietanę wymieszać z amoniakiem. Wszystko razem połączyć. Zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce około godziny. Następnie rozwałkować placki grubości 1cm na wielkość blachy i posmarować dżemem. Na wierzch położyć drugi placek, nakłuć widelcem, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać grubym cukrem. Piec na złoty kolor. Z pozostałego ciasta wykrawać ciasteczka, smarować jajkiem i posypać cukrem. Piec na złoty kolor.

|
Obserwatorium obywatelskiej aktywności wsi |
|
|
|
czwartek, 17 grudnia 2020 19:17 |

źródło: www.faow.org |
|
|
|
<< pierwsza < poprzednia 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 następna > ostatnia >>
|
Strona 76 z 290 |