Promowanie obszaru LGD poprzez wydawnictwa |
|
|
|
środa, 27 stycznia 2021 16:30 |
W dniu 26 stycznia 2021 roku w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Lubelskiego w Lublinie została podpisana umowa na realizację projektu grantowego "Promowanie obszaru LGD poprzez wydawnictwa” w ramach poddziałania „Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność” w ramach działania „Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER”.
W wyniku realizacji operacji zostanie osiągnięty następujący cel: Promocja obszaru LGD „Roztocze Tomaszowskie” poprzez realizację zadań obejmujących wydawnictwa, które będą udostępnione w wersji papierowej i elektronicznej poprzez grantobiorców, LGD „Roztocze Tomaszowskie” oraz podmioty współpracujące, dzięki czemu opracowane materiały dotrą do co najmniej 100 000 odbiorców do końca 2022 roku.
Kwota grantu – 138 700,00 zł
Zadania objęte projektem grantowym:
Zadanie nr 1: Ochotnicza Straż Pożarna w Rogóźno-Kolonia - Dzieje miejscowości Gminy Tomaszów Lubelski, wartość grantu 50 000,00 zł.
Zadanie nr 2: Stowarzyszenie LTM Lubię To Miasto - Wydanie przewodnika „Tomaszów Lubelski. Krótki przewodnik po mieście i okolicy”, wartość grantu 26 940,00 zł.
Zadanie nr 3: Stowarzyszenie Wzgórze Przyjaźni – Wydanie publikacji pt: "Gmina Tarnawatka - daj się wkręcić!”, wartość grantu 31 310,00 zł.
Zadanie nr 4: Stowarzyszenie „Bądźmy Razem” w Grabowicy – Promocja Gminy Susiec - folder i mapa, wartość grantu 16 655,00 zł.
Zadanie nr 5: Stowarzyszenie Samorządów Powiatu Tomaszowskiego – Atrakcje na wakacje Powiatu Tomaszowskiego. Wydanie folderu turystycznego, wartość grantu 13 795,00 zł.
|
|
wtorek, 12 stycznia 2021 19:06 |
|
Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę świąteczną |
|
|
|
środa, 23 grudnia 2020 06:05 |
Karp pod pierzynką grzybową
Składniki (z podaniem gramatury): 1kg fileta z karpia 30 dag suszonych grzybów 0,5 kg cebuli 5 ząbków czosnku 4 łyżki masła 1 łyżeczka pieprzu 2 liście laurowe Sól do smaku Pół cytryny
Dokładny opis sposobu wykonania potrawy: Potrawę zaczyna się przygotowywać trzy dni przed świętami. I dzień- odfiletować karpia , pokroić , posolić, posypać pieprzem według uznania, skropić sokiem z cytryny i wstawić co najmniej na 12 godzin do lodówki. Następnie namoczyć suszone grzyby. II dzień – Grzyby ugotować. Następnie grzyby i cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać. Wszystko usmażyć na maśle do miękkości. Karpia usmażyć również na maśle saute. W naczyniu do pieczenia układamy: Grzyby Karp Grzyby Karp Grzyby Wstawiamy potrawę do lodówki na noc, by nabrała smaku. III dzień - Na potrawę nalewamy 3 łyżki wody, pieczemy w piekarniku pod przykryciem 0,5 godziny 180 stopniach. SMACZNEGO !
|
Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę świąteczną |
|
|
|
wtorek, 22 grudnia 2020 06:00 |
Pierogi z makiem i pierniczkami
Farsz : • 100 gramów maku • 30 gramów zmielonych orzechów włoskich • 2 łyżki masła • 2 łyżki miodu • 6 pierniczków • pół szklanki mleka
Mak sparzyć, czyli suchy mak zalać wrzącą wodą i odstawić do wystudzenia, następnie odcedzić i zmielić 3razy. W garnku rozpuścić masło dodać mak, orzechy, miód, mleko oraz pokruszone pierniczki. Gotować aż masa zacznie gęstnieć, od czasu do czasu mieszając. Gęstą masę odstawić do wystudzenia.
Ciasto : • 1,5 szklanka mąki pszennej • 0,5 szklanki ciepłej wody • 1 żółtko
Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy ciasto ( w razie konieczności dodać więcej mąki). Przygotowane ciasto wkładamy do ciepłej miski i odstawiamy na 15 minut. Po 15 minutach rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy kółeczka, następnie na środek wykładamy farsz i łączymy boki. Pierogi gotujemy we wrzącej lekko osolonej wodzie 3minuty od wypłynięcia. Podajemy gorące polane roztopionym masłem.
|
Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę świąteczną |
|
|
|
poniedziałek, 21 grudnia 2020 19:24 |
Dorsz czerniak na sałatce jarzynowej
składniki (z podaniem gramatury):
2 płaty dorsza czerniaka -1 kg
3 średnie ziemiaki
3 średnie marchewki
3 ogórki konserwowe
2 cebule czerwone
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, 1 przyprawa do ryb, 2 łyżki musztardy, mąka,olej, natka pietruszki, bazylia, oregano, tymianek.
Dokładny opis sposobu wykonania potrawy
Filety umyć, osuszyć pokroić na części. Przyprawić solą pieprzem i przyprawą do ryb, przełożyć pokrojoną białą cebulką i odstawić na godzinę. Ziemniaki, marchewkę ugotować, pokroić w kostkę tak samo pokroić ogórki i jedną czerwoną cebulę. wszystkie warzywa razem mieszamy dodajemy po dwie łyżki musztardy i oleju. doprawiamy czosnkiem solą i pieprzem. Dorsza oprószyć mąką i usmażyć na oleju na tym samym oleju usmażyć jedną czerwoną cebulę. dorsza układamy na sałatce i posypujemy ziołami, cebulką i dekorujemy natką pietruszki i cytryną.
„Smacznego”
|
|
|
|
<< pierwsza < poprzednia 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 następna > ostatnia >>
|
Strona 70 z 284 |