Promowanie obszaru LGD poprzez wydawnictwa PDF Drukuj Email
środa, 27 stycznia 2021 16:30

W dniu 26 stycznia 2021 roku w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Lubelskiego w Lublinie została podpisana  umowa na realizację projektu grantowego "Promowanie obszaru LGD poprzez wydawnictwa” w ramach poddziałania „Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność” w ramach działania „Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER”.

W wyniku realizacji operacji zostanie osiągnięty następujący cel: Promocja obszaru LGD „Roztocze Tomaszowskie” poprzez realizację zadań obejmujących wydawnictwa, które będą udostępnione w wersji papierowej i elektronicznej poprzez grantobiorców, LGD „Roztocze Tomaszowskie” oraz podmioty współpracujące, dzięki czemu opracowane materiały dotrą do co najmniej 100 000 odbiorców do końca 2022 roku.

Kwota grantu – 138 700,00 zł

Zadania objęte projektem grantowym:

Zadanie nr 1: Ochotnicza Straż Pożarna w Rogóźno-Kolonia -  Dzieje miejscowości Gminy Tomaszów Lubelski, wartość grantu  50 000,00 zł.

Zadanie nr 2: Stowarzyszenie LTM Lubię To Miasto - Wydanie przewodnika „Tomaszów Lubelski. Krótki przewodnik po mieście i okolicy”, wartość grantu 26 940,00 zł.

Zadanie nr 3: Stowarzyszenie Wzgórze Przyjaźni – Wydanie publikacji pt: "Gmina Tarnawatka - daj się wkręcić!”, wartość grantu 31 310,00 zł.

Zadanie nr 4: Stowarzyszenie „Bądźmy Razem” w Grabowicy  – Promocja Gminy Susiec - folder i mapa, wartość grantu 16 655,00 zł.

Zadanie nr 5: Stowarzyszenie Samorządów Powiatu Tomaszowskiego – Atrakcje na wakacje Powiatu Tomaszowskiego. Wydanie folderu turystycznego, wartość grantu 13 795,00 zł.

 
Lowe w Gminie Susiec PDF Drukuj Email
wtorek, 12 stycznia 2021 19:06

 
Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę świąteczną PDF Drukuj Email
środa, 23 grudnia 2020 06:05

Karp pod pierzynką grzybową

Składniki (z podaniem gramatury):
1kg fileta z karpia
30 dag suszonych grzybów
0,5 kg cebuli
5 ząbków czosnku
4 łyżki masła
1 łyżeczka pieprzu
2 liście laurowe
Sól do smaku
Pół cytryny

Dokładny opis sposobu wykonania potrawy:
Potrawę zaczyna się przygotowywać trzy dni przed świętami.
I dzień- odfiletować karpia , pokroić , posolić, posypać pieprzem według uznania, skropić sokiem z cytryny i wstawić  co najmniej na 12 godzin do lodówki.
Następnie namoczyć suszone grzyby.
II dzień – Grzyby ugotować. Następnie grzyby i cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać.
Wszystko usmażyć na maśle do miękkości.
Karpia usmażyć również na maśle saute.
W naczyniu  do pieczenia układamy:
Grzyby
Karp
Grzyby
Karp
Grzyby
Wstawiamy potrawę do lodówki na noc, by nabrała smaku.
III dzień - Na potrawę nalewamy 3 łyżki wody, pieczemy w piekarniku pod przykryciem 0,5 godziny 180 stopniach. SMACZNEGO !

 
Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę świąteczną PDF Drukuj Email
wtorek, 22 grudnia 2020 06:00

Pierogi z makiem i pierniczkami

Farsz :
•    100 gramów maku
•    30 gramów zmielonych orzechów włoskich
•    2 łyżki masła
•    2 łyżki miodu
•    6 pierniczków
•    pół szklanki mleka

Mak sparzyć, czyli suchy mak zalać wrzącą wodą i odstawić do wystudzenia, następnie odcedzić i zmielić 3razy. W garnku rozpuścić masło dodać mak, orzechy, miód, mleko oraz pokruszone pierniczki. Gotować aż masa zacznie gęstnieć, od czasu do czasu mieszając. Gęstą masę odstawić do wystudzenia.

Ciasto :
•    1,5 szklanka mąki pszennej
•    0,5 szklanki ciepłej wody
•    1 żółtko

Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy ciasto ( w razie konieczności dodać więcej mąki). Przygotowane ciasto wkładamy do ciepłej miski i odstawiamy na 15 minut.
Po 15 minutach rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy kółeczka, następnie na środek wykładamy farsz i łączymy boki. Pierogi gotujemy we wrzącej lekko osolonej wodzie 3minuty od wypłynięcia. Podajemy gorące polane  roztopionym  masłem.

 

 
Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę świąteczną PDF Drukuj Email
poniedziałek, 21 grudnia 2020 19:24

 

Dorsz czerniak na sałatce jarzynowej

składniki (z podaniem gramatury):

2 płaty dorsza czerniaka -1 kg

3 średnie ziemiaki

3 średnie marchewki

3 ogórki konserwowe

2 cebule czerwone

2 ząbki czosnku

sól, pieprz, 1 przyprawa do ryb, 2 łyżki musztardy, mąka,olej, natka pietruszki, bazylia, oregano, tymianek.

 

Dokładny opis sposobu wykonania potrawy

Filety umyć, osuszyć pokroić na części. Przyprawić solą pieprzem i przyprawą do ryb, przełożyć pokrojoną białą cebulką i odstawić na godzinę. Ziemniaki, marchewkę ugotować, pokroić w kostkę tak samo pokroić ogórki i jedną czerwoną cebulę. wszystkie warzywa razem mieszamy dodajemy po dwie łyżki musztardy i oleju. doprawiamy czosnkiem solą i pieprzem. Dorsza oprószyć mąką i usmażyć na oleju na tym samym oleju usmażyć jedną czerwoną cebulę. dorsza układamy na sałatce i posypujemy ziołami, cebulką i dekorujemy natką pietruszki i cytryną.

„Smacznego”



 
<< pierwsza < poprzednia 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 następna > ostatnia >>

Strona 70 z 284

LGD w obiektywie

Produkt tradycyjny

Pytania i odpowiedzi

Zadaj pytanie

Ile gmin wchodzi w skład LGD "Roztocze Tomaszowskie"?
Twój e-mail:
Temat:
Pytanie:

Roztocze na Facebooku

LGD 'Roztocze Tomaszowskie'
Joomla extensions by Siteground Hosting