Platforma do rezerwacji i zarządzania sprzętem rekreacyjnym przez internet (online) |
|
|
|
piątek, 22 października 2021 13:57 |
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie"
Operacja pt. Platforma do rezerwacji i zarządzania sprzętem rekreacyjnym przez internet (online)”, współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.2 Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność, działanie „Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Projekt dofinansowany za pośrednictwem Lokalnej Grupy Działania „Roztocze Tomaszowskie”

|
|
Wyniki konkursu fotograficznego Jesień w obiektywie – piękno obszaru LGD „Roztocze Tomaszowskie” |
|
|
|
wtorek, 19 października 2021 22:34 |
W dniu 4 października br. Lokalna Grupa Działania „Roztocze Tomaszowskie” ogłosiła konkurs fotograficzny Jesień w obiektywie – piękno obszaru LGD „Roztocze Tomaszowskie”, którego celem było poszerzenie wiedzy na temat obszaru LGD, promocja walorów przyrodniczych, turystycznych, historycznych i kulturowych, promocja działalności LGD, rozwijanie tożsamości ze środowiskiem lokalnym wśród mieszkańców obszaru LGD „Roztocze Tomaszowskie”. Uczestnicy konkursu mieli za zadanie wysłać na e-mail
Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć.
formularz zgłoszeniowy wraz ze zdjęciem atrakcji przyrodniczych, turystycznych, historycznych lub kulturowych obszaru LGD „Roztocze Tomaszowskie” w aurze jesiennej.
Po wnikliwej analizie Komisja konkursowa postanowiła nagrodzić:
1. Piotra Chmielewskiego, 2. Elżbietę Lasotę, 3. Julię Borowiec, 4. Wiolettę Ujmę, 5. Aleksandrę Wagner.
Wszystkim nagrodzonym serdecznie gratulujemy!
Jednocześnie zamieszczamy zdjęcia z dwóch zgłoszeń, które wpłynęły po terminie i zasługują na szczególną uwagę. Fotografie autorstwa Krzysztofa Bobko i Agnieszki Koper.
Konkurs współfinansowany jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji" Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
      
|
poniedziałek, 04 października 2021 16:57 |

|
Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę z grzybów |
|
|
|
poniedziałek, 04 października 2021 16:43 |
Pieczarki na placku ziemniaczanym
Składniki na 4 porcje: - 250 g pieczarek, - 800 g ziemniaków, - 4 łyżki margaryny do smażenia, - sól, pieprz, - zmielone nasiona czarnuszki, - 2 łyżki masła, - 1 cebula średniej wielkości, - 4 łyżki śmietany, - 1 łyżka posiekanej zielonej natki pietruszki, - 4 plastry sera żółtego (każdy po 30 g).
Sposób wykonania: Ziemniaki obrać ze skórki, umyć i zetrzeć na tarce o dużych otworach, odsączyć na sitku, dodać sól, pieprz i czarnuszkę do smaku. Na możliwie najmniejszej patelni rozgrzać 1 łyżkę margaryny do smażenia i nałożyć na nią 1/4 startych ziemniaków. Ziemniaki równo rozłożyć na patelni i najpierw przysmażyć jedną stronę na brązowo. Patelnię nakryć pokrywką, następnie odwrócić tak, aby placek znalazł się na pokrywce. Placek ułożyć ponownie na patelni, w taki sposób by usmażyć drugą stronę placka. Uwaga: Nie należy smażyć na zbyt dużym ogniu, ponieważ placek się spali, a środek pozostanie surowy. W ten sam sposób smażyć placki z pozostałej części. W czasie smażenia placków przygotować pieczarki: umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Masło rozgrzać na patelni i zeszklić na nim cebulę, następnie dodać pieczarki i dusić aż do wyparowania soku. Doprawić solą, pieprzem, czarnuszką , śmietaną. Warzywa podzielić na części i układać na plackach. Ser pokroić w paski, ułożyć na warzywach i wszystko zapiekać w uprzednio nagrzanym piekarniku aż do roztopienia się sera. Nieocenionym dodatkiem do tak podanych placków jest świeża sałata lub sałatki z innych nowalijek.
 |
Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę z grzybów |
|
|
|
poniedziałek, 04 października 2021 16:40 |
Zupa mleczna z opieńkami
Składniki: 200 gram grzybów opieniek ( oczyszczone i 3 razy opłukane) 200 gram ziemniaków pokrojonych w kostkę 500 ml wody 500 ml mleka 3,2% 5 gramów soli ( łyżeczka) szczypta pieprzu do smaku
Sposób wykonania: Grzyby opieńki dokładnie oczyszczamy, płuczemy kilkukrotnie osuszamy z pozostałości wody, odstawiamy. Ziemniaki obieramy kroimy w kostkę. Gotujemy w garnku, pokrojone ziemniaki z 500 ml wody i solimy, kiedy ziemniaki już będą ugotowane, dodajemy opieńki, gotujemy 15 minut aż grzyby będą miękkie. Następnie dodajemy mleko i gotujemy około 10 minut. Opcjonalnie dosmaczamy szczyptą pieprzu. Zupa gotowa do spożycia.

|
|
|
|
<< pierwsza < poprzednia 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 następna > ostatnia >>
|
Strona 61 z 290 |