Platforma do rezerwacji i zarządzania sprzętem rekreacyjnym przez internet (online) PDF Drukuj Email
piątek, 22 października 2021 13:57

 

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie"

Operacja pt. Platforma do rezerwacji i zarządzania sprzętem rekreacyjnym przez internet (online)”, współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.2 Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność, działanie „Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.


Projekt dofinansowany za pośrednictwem Lokalnej Grupy Działania
„Roztocze Tomaszowskie”

 
Wyniki konkursu fotograficznego Jesień w obiektywie – piękno obszaru LGD „Roztocze Tomaszowskie” PDF Drukuj Email
wtorek, 19 października 2021 22:34

W dniu 4 października br. Lokalna Grupa Działania „Roztocze Tomaszowskie” ogłosiła konkurs fotograficzny Jesień  w obiektywie  –  piękno  obszaru  LGD  „Roztocze  Tomaszowskie”, którego celem było poszerzenie wiedzy na temat obszaru LGD, promocja walorów przyrodniczych, turystycznych, historycznych i kulturowych, promocja działalności LGD, rozwijanie  tożsamości  ze  środowiskiem  lokalnym  wśród  mieszkańców  obszaru  LGD „Roztocze Tomaszowskie”. Uczestnicy konkursu mieli za zadanie wysłać na e-mail Adres poczty elektronicznej jest chroniony przed robotami spamującymi. W przeglądarce musi być włączona obsługa JavaScript, żeby go zobaczyć. formularz  zgłoszeniowy  wraz  ze  zdjęciem  atrakcji przyrodniczych, turystycznych, historycznych lub kulturowych obszaru LGD „Roztocze Tomaszowskie” w aurze jesiennej.

Po wnikliwej analizie Komisja konkursowa postanowiła nagrodzić:  

1. Piotra Chmielewskiego,
2. Elżbietę Lasotę,
3. Julię Borowiec,
4. Wiolettę Ujmę,
5. Aleksandrę Wagner.

Wszystkim nagrodzonym serdecznie gratulujemy!

Jednocześnie zamieszczamy zdjęcia z dwóch zgłoszeń, które wpłynęły po terminie i zasługują na szczególną uwagę. Fotografie autorstwa Krzysztofa Bobko i Agnieszki Koper.

Konkurs współfinansowany jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania  „Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji" Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020

 
konkurs fotograficzny PDF Drukuj Email
poniedziałek, 04 października 2021 16:57

 
Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę z grzybów PDF Drukuj Email
poniedziałek, 04 października 2021 16:43

Pieczarki na placku ziemniaczanym

Składniki na 4 porcje:
- 250 g pieczarek,
- 800 g ziemniaków,
- 4 łyżki margaryny do smażenia,
- sól, pieprz,
- zmielone nasiona czarnuszki,
- 2 łyżki masła,
- 1 cebula średniej wielkości,
- 4 łyżki śmietany,
- 1 łyżka posiekanej zielonej natki pietruszki,
- 4 plastry sera żółtego (każdy po 30 g).

Sposób wykonania:
Ziemniaki obrać ze skórki, umyć i zetrzeć na tarce o dużych otworach, odsączyć na sitku, dodać sól, pieprz i czarnuszkę do smaku. Na możliwie najmniejszej patelni rozgrzać 1 łyżkę margaryny do smażenia i nałożyć na nią 1/4 startych ziemniaków. Ziemniaki równo rozłożyć na patelni i najpierw przysmażyć jedną stronę na brązowo. Patelnię nakryć pokrywką, następnie odwrócić tak, aby placek znalazł się na pokrywce. Placek ułożyć ponownie na patelni, w taki sposób by usmażyć drugą stronę placka.
Uwaga: Nie należy smażyć na zbyt dużym ogniu, ponieważ placek się spali, a środek pozostanie surowy.
W ten sam sposób smażyć placki z pozostałej części.     
W czasie smażenia placków przygotować pieczarki: umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Masło rozgrzać na patelni i zeszklić na nim cebulę, następnie dodać pieczarki i dusić aż do wyparowania soku. Doprawić solą, pieprzem, czarnuszką , śmietaną. Warzywa podzielić na części i układać na plackach. Ser pokroić w paski, ułożyć na warzywach i wszystko zapiekać w uprzednio nagrzanym piekarniku aż do roztopienia się sera.
Nieocenionym dodatkiem do tak podanych placków jest świeża sałata lub sałatki z innych nowalijek.

 
Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę z grzybów PDF Drukuj Email
poniedziałek, 04 października 2021 16:40

Zupa mleczna z opieńkami

Składniki:
200 gram grzybów opieniek ( oczyszczone i 3 razy opłukane)
200 gram ziemniaków pokrojonych w kostkę
500 ml wody
500 ml mleka 3,2%
5 gramów soli ( łyżeczka)
szczypta pieprzu do smaku

Sposób wykonania:
Grzyby opieńki dokładnie oczyszczamy, płuczemy kilkukrotnie osuszamy z pozostałości wody, odstawiamy. Ziemniaki obieramy kroimy w kostkę. Gotujemy w garnku, pokrojone ziemniaki z 500 ml wody i solimy, kiedy ziemniaki już będą ugotowane, dodajemy opieńki, gotujemy 15 minut aż grzyby będą miękkie. Następnie dodajemy mleko i gotujemy około 10 minut. Opcjonalnie  dosmaczamy szczyptą pieprzu. Zupa gotowa do spożycia.


 
<< pierwsza < poprzednia 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 następna > ostatnia >>

Strona 61 z 290

LGD w obiektywie

Produkt tradycyjny

Pytania i odpowiedzi

Zadaj pytanie

Ile gmin wchodzi w skład LGD "Roztocze Tomaszowskie"?
Twój e-mail:
Temat:
Pytanie:

Roztocze na Facebooku

LGD 'Roztocze Tomaszowskie'
Joomla extensions by Siteground Hosting