Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę z grzybów PDF Drukuj Email
czwartek, 30 września 2021 19:53

Pieczone pieczarki

Składniki na 4 porcje:
- 600 g pieczarek,
- sól , pieprz,
- 200 g mąki,
- 3 jaja,
- dokładnie 1/4 l mleka,
- starta gałka muszkatołowa,
- 1 ząbek czosnku,
- smalec do smażenia ,
- po 1 pęczku bazylii, zielonej pietruszki i szczypiorku,
- 450 g  jogurtu naturalnego ,
- sok z połówki cytryny.

Sposób wykonania:
Pieczarki umyć, osuszyć i odciąć trzon od kapelusza. Na talerz wysypać dokładnie 50 g mąki i obtoczyć w niej grzyby. Rozbić jaja ,oddzielić białko od żółtka, następnie żółtka zmieszać z mlekiem i resztą mąki. Ubić białka na sztywną pianę, dodać do uprzednio przygotowanej masy, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Obrać czosnek, wycisnąć, dodać do przygotowanej masy. We frytkownicy lub w garnku roztopić smalec. Pieczarki moczyć w cieście i smażyć porcjami na żółto-złoty kolor na rozgrzanym smalcu. Usmażone grzyby odsączyć z tłuszczu na bibule kuchennej i wstawić w ciepłe miejsce. Zioła opłukać pod bieżącą zimną wodą, otrząsnąć z wody i drobno posiekać . Jogurt zmieszać z sokiem cytrynowym i ziołami, dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku. Sos podawać do grzybów. Jako dodatek poleca się pieczywo lub tosty.

 
Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę z grzybów PDF Drukuj Email
środa, 29 września 2021 16:30

Rydze z polędwiczką wieprzową w sosie śmietanowym na pyzach


Składniki:
200 g rydzy
300 g polędwiczki wieprzowej
1 mała cebula
50 ml słodkiego, czerwonego wina (Carlo Rossi)
50 g masła
3 duże ząbki czosnku
20 g sera turkusowego Lazura
25 g sera brie President
300 ml śmietanki 30%
Olej do smażenia
Pieprz ziołowy, sól, pół łyżeczki rozmarynu, pół łyżeczki tymianku, czosnek suszony
Składniki na kluski śląskie:
0,5 kg ziemniaków, mąka ziemniaczana, jedno jajko, sól
Dodatek sałatka mix

Sposób wykonania:
Na rozgrzany olej wrzucamy 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki, chwilę smażymy. Dodajemy  pokrojoną w cienkie paseczki polędwiczkę. Gdy mięso się „zamknie”, dodać cebulę pokrojoną w kostkę, podlać wodą oraz winem. Dusić pod pokrywką. Gdy płyn odparuje, posolić mięso, dodać pieprz świeżo zmielony, doprawić  suszonym czosnkiem. W głębokiej  patelni rozpuścić masło i dodać jeden ząbek czosnku pokrojony w plasterki, dodać rydze pokrojone w paski, małe okazy w całości i smażyć do zrumienienia. Dodać śmietankę, sery i doprawić pieprzem ziołowym, solą, rozmarynem i tymiankiem. Gotowe danie posypać pietruszką.
Przepis na kluski śląskie. Ziemniaki ugotować, gorące rozgnieść, wystudzić. Wymieszać razem mąkę ziemniaczaną z jajkiem i solą. Formować kulki wielkości orzecha, zrobić wgłębienie palcem, gotować we wrzątku na małym ogniu.

 
Zajęcia sportowe dla mieszkańców Gminy Tomaszów Lubelski PDF Drukuj Email
wtorek, 28 września 2021 16:31

 
Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę z grzybów PDF Drukuj Email
wtorek, 28 września 2021 16:00

Risotto z grzybami

Składniki:
suszone borowiki ok. 25 g
grzyby (podgrzybki, borowiki) – kilka sztuk
cebula lub szalotki – 3 szt.
parmezan – 50 g
ryż do risotta – 200 g
masło – 3 łyżki
białe wino wytrawne – 150 ml
wywar z warzyw (lub rosół) – 1,5 l
sól
pieprz

Wykonanie:
Suszone borowiki zalewamy 300 ml wrzącej wody i pozostawiamy na minimum 10 minut. Grzyby osączamy, a wodę z moczenia grzybów zostawiamy. Borowiki osuszamy i drobno kroimy. Grzyby oczyszczamy i kroimy w plasterki. Cebulę oczyszczamy i kroimy w krążki. Parmezan ścieramy drobno na tarce. Do ryżu, kroimy cebulę/szalotki (drobno). Smażymy z ryżem na 1 łyżce gorącego masła przez 2-3 minuty. Zalewamy winem i czekamy, aż odparuje. Dolewamy wody z moczenia grzybów (stopniowo) i wywaru z warzyw, gotujemy na wolnym ogniu przez 20-25 minut, mieszając od czasu do czasu, aż ryż będzie kremowy. W połowie gotowania dodajemy pokrojone grzyby. Doprawiamy solą i pieprzem. Parmezan dodajemy do risotta i mieszamy, doprawiamy do smaku i pozostawiamy na krótko pod przykryciem. Podajemy z grzybami.

 
Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę z grzybów PDF Drukuj Email
poniedziałek, 27 września 2021 19:50

Pasta grzybowa

Składniki:
1,5 kg ugotowanych grzybów
0,5 kg marchewki
0,5 kg cebuli
3-4 ząbki czosnku
200 gram koncentratu pomidorowego
Sól
Pieprz
Papryka słodka i ostra (mielona)

Wykonanie:
Grzyby zmielić i usmażyć na patelni z niewielką ilością oleju. Marchewkę z cebulą drobno posiekać i usmażyć na patelni z niewielką ilością oleju do miękkości.
Połączyć wszystko, dodać koncentrat i przyprawy i smażyć jeszcze chwilę. Gorącą pastę przełożyć do słoiczków i pasteryzować przez 30 minut na wolnym ogniu.

 
<< pierwsza < poprzednia 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 następna > ostatnia >>

Strona 63 z 290

LGD w obiektywie

Produkt tradycyjny

Pytania i odpowiedzi

Zadaj pytanie

Ile gmin wchodzi w skład LGD "Roztocze Tomaszowskie"?
Twój e-mail:
Temat:
Pytanie:

Roztocze na Facebooku

LGD 'Roztocze Tomaszowskie'
Joomla extensions by Siteground Hosting