Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę z grzybów |
|
|
|
czwartek, 30 września 2021 19:53 |
Pieczone pieczarki
Składniki na 4 porcje: - 600 g pieczarek, - sól , pieprz, - 200 g mąki, - 3 jaja, - dokładnie 1/4 l mleka, - starta gałka muszkatołowa, - 1 ząbek czosnku, - smalec do smażenia , - po 1 pęczku bazylii, zielonej pietruszki i szczypiorku, - 450 g jogurtu naturalnego , - sok z połówki cytryny.
Sposób wykonania: Pieczarki umyć, osuszyć i odciąć trzon od kapelusza. Na talerz wysypać dokładnie 50 g mąki i obtoczyć w niej grzyby. Rozbić jaja ,oddzielić białko od żółtka, następnie żółtka zmieszać z mlekiem i resztą mąki. Ubić białka na sztywną pianę, dodać do uprzednio przygotowanej masy, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Obrać czosnek, wycisnąć, dodać do przygotowanej masy. We frytkownicy lub w garnku roztopić smalec. Pieczarki moczyć w cieście i smażyć porcjami na żółto-złoty kolor na rozgrzanym smalcu. Usmażone grzyby odsączyć z tłuszczu na bibule kuchennej i wstawić w ciepłe miejsce. Zioła opłukać pod bieżącą zimną wodą, otrząsnąć z wody i drobno posiekać . Jogurt zmieszać z sokiem cytrynowym i ziołami, dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku. Sos podawać do grzybów. Jako dodatek poleca się pieczywo lub tosty.

|
|
Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę z grzybów |
|
|
|
środa, 29 września 2021 16:30 |
Rydze z polędwiczką wieprzową w sosie śmietanowym na pyzach
Składniki: 200 g rydzy 300 g polędwiczki wieprzowej 1 mała cebula 50 ml słodkiego, czerwonego wina (Carlo Rossi) 50 g masła 3 duże ząbki czosnku 20 g sera turkusowego Lazura 25 g sera brie President 300 ml śmietanki 30% Olej do smażenia Pieprz ziołowy, sól, pół łyżeczki rozmarynu, pół łyżeczki tymianku, czosnek suszony Składniki na kluski śląskie: 0,5 kg ziemniaków, mąka ziemniaczana, jedno jajko, sól Dodatek sałatka mix
Sposób wykonania: Na rozgrzany olej wrzucamy 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki, chwilę smażymy. Dodajemy pokrojoną w cienkie paseczki polędwiczkę. Gdy mięso się „zamknie”, dodać cebulę pokrojoną w kostkę, podlać wodą oraz winem. Dusić pod pokrywką. Gdy płyn odparuje, posolić mięso, dodać pieprz świeżo zmielony, doprawić suszonym czosnkiem. W głębokiej patelni rozpuścić masło i dodać jeden ząbek czosnku pokrojony w plasterki, dodać rydze pokrojone w paski, małe okazy w całości i smażyć do zrumienienia. Dodać śmietankę, sery i doprawić pieprzem ziołowym, solą, rozmarynem i tymiankiem. Gotowe danie posypać pietruszką. Przepis na kluski śląskie. Ziemniaki ugotować, gorące rozgnieść, wystudzić. Wymieszać razem mąkę ziemniaczaną z jajkiem i solą. Formować kulki wielkości orzecha, zrobić wgłębienie palcem, gotować we wrzątku na małym ogniu.

|
Zajęcia sportowe dla mieszkańców Gminy Tomaszów Lubelski |
|
|
|
wtorek, 28 września 2021 16:31 |

|
Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę z grzybów |
|
|
|
wtorek, 28 września 2021 16:00 |
Risotto z grzybami
Składniki: suszone borowiki ok. 25 g grzyby (podgrzybki, borowiki) – kilka sztuk cebula lub szalotki – 3 szt. parmezan – 50 g ryż do risotta – 200 g masło – 3 łyżki białe wino wytrawne – 150 ml wywar z warzyw (lub rosół) – 1,5 l sól pieprz
Wykonanie: Suszone borowiki zalewamy 300 ml wrzącej wody i pozostawiamy na minimum 10 minut. Grzyby osączamy, a wodę z moczenia grzybów zostawiamy. Borowiki osuszamy i drobno kroimy. Grzyby oczyszczamy i kroimy w plasterki. Cebulę oczyszczamy i kroimy w krążki. Parmezan ścieramy drobno na tarce. Do ryżu, kroimy cebulę/szalotki (drobno). Smażymy z ryżem na 1 łyżce gorącego masła przez 2-3 minuty. Zalewamy winem i czekamy, aż odparuje. Dolewamy wody z moczenia grzybów (stopniowo) i wywaru z warzyw, gotujemy na wolnym ogniu przez 20-25 minut, mieszając od czasu do czasu, aż ryż będzie kremowy. W połowie gotowania dodajemy pokrojone grzyby. Doprawiamy solą i pieprzem. Parmezan dodajemy do risotta i mieszamy, doprawiamy do smaku i pozostawiamy na krótko pod przykryciem. Podajemy z grzybami.

|
Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę z grzybów |
|
|
|
poniedziałek, 27 września 2021 19:50 |
Pasta grzybowa
Składniki: 1,5 kg ugotowanych grzybów 0,5 kg marchewki 0,5 kg cebuli 3-4 ząbki czosnku 200 gram koncentratu pomidorowego Sól Pieprz Papryka słodka i ostra (mielona)
Wykonanie: Grzyby zmielić i usmażyć na patelni z niewielką ilością oleju. Marchewkę z cebulą drobno posiekać i usmażyć na patelni z niewielką ilością oleju do miękkości. Połączyć wszystko, dodać koncentrat i przyprawy i smażyć jeszcze chwilę. Gorącą pastę przełożyć do słoiczków i pasteryzować przez 30 minut na wolnym ogniu. |
|
|
|
<< pierwsza < poprzednia 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 następna > ostatnia >>
|
Strona 63 z 290 |