Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę wielkanocną PDF Drukuj Email
środa, 31 marca 2021 21:21

Wege pasztet wielkanocny

Składniki:
Puszka czerwonej fasoli
Puszka białej fasoli
Puszka groszku
3 jajka
1 duża cebula
1 łyżeczka soli
Pół łyżeczki pieprzu
¼ łyżeczki przyprawy do mielonego mięsa
¼ papryki wędzonej
¼ mielonego imbiru
¼ mielonego kminku

Sposób przygotowania:
Fasolkę i groszek odcedzamy. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na złocisty kolor.
Wszystko mielimy lub blendujemy na gładką masę, doprawiamy. Masę przelewamy do keksówki wcześniej wyłożonym papierem. Pieczemy przez 1 godzinę w 190C. Upieczony pasztet zostawiamy w piekarniku do czasu aż wystygnie.

 
Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę wielkanocną PDF Drukuj Email
środa, 31 marca 2021 21:21

PASZTET WIELKANOCNY Z KRÓLIKA

Składniki (z podaniem gramatury):
1 tusza z królika
600 dag łopatki wieprzowej
1 duża pietruszka
1 marchewka
½ selera
1 cebula (nie gotować)
2  ząbki czosnku (nie gotować)
2 łyżki masła
4 jajka oddzielić białka
1 szklanka mleka
2 czerstwe bułki
2 liście laurowe
ziele angielskie, sól, pieprz

Dokładny opis sposobu wykonania potrawy:

Królika, łopatkę, warzywa, ziele angielskie, liść laurowy wkładamy do garnka i zalewamy wodą.  Gotujemy do miękkości mięsa. Następnie należy wszystko wyjąć z wody i ostudzić, mięso odjąć od kości. Wszystko przekręcić przez maszynkę. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle, dodać czosnek i chwilę podsmażyć na złoty kolor. Bułki namoczyć w mleku, przekręcić przez maszynkę i dodać do mięsa i warzyw. Do powstałej masy dodać żółtka, sól, pieprz  i na koniec ubita piana z białek. Przełożyć do keksówek i piec ok. 1 godz. w temp. 160-180 stopni.
Smacznego

 
Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę wielkanocną PDF Drukuj Email
środa, 31 marca 2021 20:59

BARSZCZ BIAŁY SZCZAWIOWY WIELKANOCNY

Składniki (z podaniem gramatury), porcja na cztery osoby:

1 litr rosołu z parzenia wędzonej szynki,
4 jajka ugotowane na twardo,
100 ml śmietany 30%,
200 g świeżego szczawiu lub szczaw w słoiczku (przetwory z ubiegłego roku),
400 g kiełbasy swojskiej,
sól ,pieprz ,majeranek, łyżeczka chrzanu świeżego startego.

Dokładny opis sposobu wykonania potrawy:

do garnka wlewamy rosół (wędzonkę), pokrojoną kiełbasę, szczaw umyty i pokrojony lub ze słoiczka, gotujemy około 20 minut, potem doprawiamy śmietaną, chrzanem, majerankiem, solą i pieprzem do smaku. Wybornie smakuje ze świeżym razowym pieczywem. Barszcz można zrobić na swoim zakwasie, ale już bez szczawiu.  Do talerza należy dodać jedno przekrojone na pół jajko i zalać  gorącym barszczem. Można dodać łyżkę śmietany, barszcz wtedy będzie łagodniejszy. Smacznego.

 
Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę wielkanocną PDF Drukuj Email
środa, 31 marca 2021 20:57

Czekoladowiec z sosem karmelowym

Składniki:
CIASTO:
150g masła
1 tabliczka białej czekolady
1 tabliczka gorzkiej czekolady
100 g cukru
100g mąki pszennej
Szczypta soli
POLEWA KARMELOWA:
250g cukru
100g masła
150ml śmietanki kremówki 30%
2 garści orzechów laskowych

Masło rozpuszczamy w rondelku, gdy masło będzie płynne dodajemy czekoladę i mieszamy aż masa będzie gładka. Odstawiamy do wystudzenia.

Jajka miksujemy z cukrem i szczyptą soli. Do jajek ubitych z cukrem dodajemy wystudzoną czekoladę z masłem oraz stopniowo mąkę , miksujemy do połączenia składników. Masę przelewamy do foremki i pieczemy przez 20 minut w 180C.

Cukier rozpuszczamy na patelni na małym ogniu. Gdy cukier się całkowicie rozpuści dodajemy masło. Gdy masło się rozpuści dodajemy śmietankę i dobrze mieszamy do połączenia się składników. Następnie ściągamy patelnię z ognia i dodajemy rozdrobnione orzechy, mieszamy.

Przygotowanym sosem polewamy upieczone ciasto.


 
Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę wielkanocną PDF Drukuj Email
środa, 31 marca 2021 20:49


 

WIELKANOCNE GALARETKI

Składniki (z podaniem gramatury):


•    500 ml bulionu warzywnego
•    2 łyżki żelatyny
•     wydmuszek tyle ile chcemy zrobić galaretek (z lekko uciętym spodem skorupki)
•    2-3 plasterki szynki (pokrojone w drobną kostkę)
•    1/2 szklanki kukurydzy
•    1/2 szklanki marchewki z groszkiem (gotowa mieszanka ze słoika)
•    natka pietruszki
•    koperek
•    Do podania:  ocet winny


Dokładny opis sposobu wykonania potrawy:


Do gorącego bulionu wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać, aż się rozpuści. Odstawić do całkowitego ostudzenia.

Wydmuszki dokładnie umyć i wyparzyć wrzątkiem.

Umyte i osuszone wydmuszki umieścić w pudełku po jajkach, otworem do góry. Wypełnić je różnymi składnikami - kawałkami szynki, kukurydzą, marchewką z groszkiem, listkami natki pietruszki oraz koperku - do 2/3 wysokości.

Następnie napełnić  wydmuszki ostudzonym bulionem i wstawić do lodówki do czasu, aż galareta całkowicie stężeje, czyli na około 4-5 godzin.

Gotowe galaretki wyjąć  ze skorupek i ułożyć na talerzu można udekorować kiełkami lub sałatą.

Podawać z dodatkiem octu winnego.

Prosta, efektowna przystawka wielkanocna gotowa!

 
<< pierwsza < poprzednia 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 następna > ostatnia >>

Strona 68 z 286

LGD w obiektywie

Produkt tradycyjny

Pytania i odpowiedzi

Zadaj pytanie

Ile gmin wchodzi w skład LGD "Roztocze Tomaszowskie"?
Twój e-mail:
Temat:
Pytanie:

Roztocze na Facebooku

LGD 'Roztocze Tomaszowskie'
Joomla extensions by Siteground Hosting