|
Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę wielkanocną |
|
|
|
środa, 31 marca 2021 21:21 |

PASZTET WIELKANOCNY Z KRÓLIKA
Składniki (z podaniem gramatury): 1 tusza z królika 600 dag łopatki wieprzowej 1 duża pietruszka 1 marchewka ½ selera 1 cebula (nie gotować) 2 ząbki czosnku (nie gotować) 2 łyżki masła 4 jajka oddzielić białka 1 szklanka mleka 2 czerstwe bułki 2 liście laurowe ziele angielskie, sól, pieprz
Dokładny opis sposobu wykonania potrawy:
Królika, łopatkę, warzywa, ziele angielskie, liść laurowy wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości mięsa. Następnie należy wszystko wyjąć z wody i ostudzić, mięso odjąć od kości. Wszystko przekręcić przez maszynkę. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle, dodać czosnek i chwilę podsmażyć na złoty kolor. Bułki namoczyć w mleku, przekręcić przez maszynkę i dodać do mięsa i warzyw. Do powstałej masy dodać żółtka, sól, pieprz i na koniec ubita piana z białek. Przełożyć do keksówek i piec ok. 1 godz. w temp. 160-180 stopni. Smacznego
|
Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę wielkanocną |
|
|
|
środa, 31 marca 2021 20:59 |

BARSZCZ BIAŁY SZCZAWIOWY WIELKANOCNY
Składniki (z podaniem gramatury), porcja na cztery osoby:
1 litr rosołu z parzenia wędzonej szynki, 4 jajka ugotowane na twardo, 100 ml śmietany 30%, 200 g świeżego szczawiu lub szczaw w słoiczku (przetwory z ubiegłego roku), 400 g kiełbasy swojskiej, sól ,pieprz ,majeranek, łyżeczka chrzanu świeżego startego.
Dokładny opis sposobu wykonania potrawy:
do garnka wlewamy rosół (wędzonkę), pokrojoną kiełbasę, szczaw umyty i pokrojony lub ze słoiczka, gotujemy około 20 minut, potem doprawiamy śmietaną, chrzanem, majerankiem, solą i pieprzem do smaku. Wybornie smakuje ze świeżym razowym pieczywem. Barszcz można zrobić na swoim zakwasie, ale już bez szczawiu. Do talerza należy dodać jedno przekrojone na pół jajko i zalać gorącym barszczem. Można dodać łyżkę śmietany, barszcz wtedy będzie łagodniejszy. Smacznego. |
Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę wielkanocną |
|
|
|
środa, 31 marca 2021 20:57 |

Czekoladowiec z sosem karmelowym
Składniki: CIASTO: 150g masła 1 tabliczka białej czekolady 1 tabliczka gorzkiej czekolady 100 g cukru 100g mąki pszennej Szczypta soli POLEWA KARMELOWA: 250g cukru 100g masła 150ml śmietanki kremówki 30% 2 garści orzechów laskowych
Masło rozpuszczamy w rondelku, gdy masło będzie płynne dodajemy czekoladę i mieszamy aż masa będzie gładka. Odstawiamy do wystudzenia.
Jajka miksujemy z cukrem i szczyptą soli. Do jajek ubitych z cukrem dodajemy wystudzoną czekoladę z masłem oraz stopniowo mąkę , miksujemy do połączenia składników. Masę przelewamy do foremki i pieczemy przez 20 minut w 180C.
Cukier rozpuszczamy na patelni na małym ogniu. Gdy cukier się całkowicie rozpuści dodajemy masło. Gdy masło się rozpuści dodajemy śmietankę i dobrze mieszamy do połączenia się składników. Następnie ściągamy patelnię z ognia i dodajemy rozdrobnione orzechy, mieszamy.
Przygotowanym sosem polewamy upieczone ciasto.
|
Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę wielkanocną |
|
|
|
środa, 31 marca 2021 20:49 |

WIELKANOCNE GALARETKI
Składniki (z podaniem gramatury):
• 500 ml bulionu warzywnego • 2 łyżki żelatyny • wydmuszek tyle ile chcemy zrobić galaretek (z lekko uciętym spodem skorupki) • 2-3 plasterki szynki (pokrojone w drobną kostkę) • 1/2 szklanki kukurydzy • 1/2 szklanki marchewki z groszkiem (gotowa mieszanka ze słoika) • natka pietruszki • koperek • Do podania: ocet winny
Dokładny opis sposobu wykonania potrawy:
Do gorącego bulionu wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać, aż się rozpuści. Odstawić do całkowitego ostudzenia.
Wydmuszki dokładnie umyć i wyparzyć wrzątkiem.
Umyte i osuszone wydmuszki umieścić w pudełku po jajkach, otworem do góry. Wypełnić je różnymi składnikami - kawałkami szynki, kukurydzą, marchewką z groszkiem, listkami natki pietruszki oraz koperku - do 2/3 wysokości.
Następnie napełnić wydmuszki ostudzonym bulionem i wstawić do lodówki do czasu, aż galareta całkowicie stężeje, czyli na około 4-5 godzin.
Gotowe galaretki wyjąć ze skorupek i ułożyć na talerzu można udekorować kiełkami lub sałatą.
Podawać z dodatkiem octu winnego.
Prosta, efektowna przystawka wielkanocna gotowa!
|
|
|
|
<< pierwsza < poprzednia 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 następna > ostatnia >>
|
Strona 68 z 286 |