Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę wielkanocną |
|
|
|
środa, 31 marca 2021 20:49 |
WIELKANOCNE GALARETKI
Składniki (z podaniem gramatury):
• 500 ml bulionu warzywnego • 2 łyżki żelatyny • wydmuszek tyle ile chcemy zrobić galaretek (z lekko uciętym spodem skorupki) • 2-3 plasterki szynki (pokrojone w drobną kostkę) • 1/2 szklanki kukurydzy • 1/2 szklanki marchewki z groszkiem (gotowa mieszanka ze słoika) • natka pietruszki • koperek • Do podania: ocet winny
Dokładny opis sposobu wykonania potrawy:
Do gorącego bulionu wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać, aż się rozpuści. Odstawić do całkowitego ostudzenia.
Wydmuszki dokładnie umyć i wyparzyć wrzątkiem.
Umyte i osuszone wydmuszki umieścić w pudełku po jajkach, otworem do góry. Wypełnić je różnymi składnikami - kawałkami szynki, kukurydzą, marchewką z groszkiem, listkami natki pietruszki oraz koperku - do 2/3 wysokości.
Następnie napełnić wydmuszki ostudzonym bulionem i wstawić do lodówki do czasu, aż galareta całkowicie stężeje, czyli na około 4-5 godzin.
Gotowe galaretki wyjąć ze skorupek i ułożyć na talerzu można udekorować kiełkami lub sałatą.
Podawać z dodatkiem octu winnego.
Prosta, efektowna przystawka wielkanocna gotowa!
|
|
Ruszyły zapisy do ogólnopolskich konkursów dla Kół Gospodyń Wiejskich. |
|
|
|
piątek, 26 marca 2021 22:09 |
|
Więcej…
|
Wyniki konkursu na potrawę wielkanocną |
|
|
|
piątek, 26 marca 2021 20:26 |
W dniu 1 marca br. Lokalna Grupa Działania „Roztocze Tomaszowskie” ogłosiła konkurs kulinarny na potrawę świąteczną, którego celem było wyłonienie, promowanie i upowszechnianie najlepszych potraw świątecznych oraz upowszechnianie informacji o produktach żywnościowych. Uczestnicy konkursu mieli za zadanie przygotować przepis na potrawę świąteczną (zupa/danie główne/sałatka/ciasto) z podaniem dokładnej gramatury składników, szczegółowym opisem sposobu wykonania, przygotować potrawę oraz wykonać zdjęcia/zdjęcie potrawie w rozdzielczości 6 megapikseli ( minimum jedno zdjęcie). W oparci o kryteria określone w punkcie VI. Regulaminu konkursu, ocenie podlegała dokładność przepisu, pracochłonność wykonania, estetyka wykonania i podania, zdjęcie/zdjęcia potrawy. Po wnikliwej analizie Komisja konkursowa postanowiła przyznać wyróżnienia, które zostały przyznane za: 1. Wielkanocne galaretki Moniki Szczepaniuk, 2. Barszcz biały szczawiowy wielkanocny Stanisławy Słomianej, 3. Czekoladowca z sosem karmelowym, przekładanego mazurka oraz wege pasztet wielkanocny Marty Kowalczuk, 4. Piaskowej babki wielkanocnej Lucyny Łasochy, 5. Pasztet wielkanocny z królika Teresy Wór, 6. Paschę wielkanocną Magdaleny Umińskiej.
Wszystkim nagrodzonym serdecznie gratulujemy!
Nagrodzone przepisy wraz ze zdjęciem będą w najbliższych dniach zamieszczane na naszej stronie oraz portalu społecznościowym.
Konkurs współfinansowany jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji" Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 |
Wyniki konkursu na najładniejszą kartkę wielkanocną |
|
|
|
czwartek, 25 marca 2021 19:02 |
W dniu 1 marca br. Lokalna Grupa Działania „Roztocze Tomaszowskie” ogłosiła konkurs „Na najładniejszą kartkę wielkanocną” dla dzieci, młodzieży, osób dorosłych z obszaru realizacji przez Lokalną Grupę Działania „Roztocze Tomaszowskie” Lokalnej Strategii Rozwoju, którego celem było:
• Poszerzenie wiedzy na temat obszaru LGD „Roztocze Tomaszowskie”. • Promocja walorów przyrodniczych, historycznych i kulturowych obszaru LGD „Roztocze • Tomaszowskie”. • Promocja działalności LGD „Roztocze Tomaszowskie” oraz założeń PROW 2014-2020. • Rozwijanie tożsamości ze środowiskiem lokalnym wśród mieszkańców obszaru LGD „Roztocze Tomaszowskie.
Uczestnicy konkursu mieli za zadanie przygotować pracą konkursową (kartkę wielkanocną) w dowolnej technice plastycznej.
|
Więcej…
|
Konkurs na kartkę wielkanocną |
|
|
|
poniedziałek, 01 marca 2021 20:37 |
|
|
|
|
<< pierwsza < poprzednia 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 następna > ostatnia >>
|
Strona 67 z 284 |