Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę z grzybów PDF Drukuj Email
poniedziałek, 04 października 2021 16:32

Zupa grzybowa

Składniki ( z podaniem gramatury):
600 g świeżych grzybów leśnych
1 litr bulionu (warzywny, drobiowy, wołowy)
1 duża cebula
4 średnie ziemniaki
2 średnie marchewki
3 ząbki czosnku
garść świeżego koperku
garść makaronu
2 łyżki oliwy
3 łyżki masła klarowanego
3 łyżki śmietanki 30 %
przyprawy i zioła: łyżeczka majeranku, po płaskiej łyżeczce soli i pieprzu

Sposób wykonania potrawy:
Grzyby należy oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. W patelni należy rozgrzać oliwę i masło, następnie wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek oraz grzyby. Wszystko należy podsmażać przez około 20 minut. Po tym czasie dodać garść siekanego koperku oraz po płaskiej łyżeczce soli i pieprzu, zamieszać i zdjąć patelnię z ognia.  Do średniej wielkości garnka należy wlać 1 litr, czyli cztery szklanki bulionu. Do gotującego się bulionu należy dodać obrane i pokrojone w kostkę marchewki oraz ziemniaki. Zupę trzeba gotować na małej mocy palnika (pod przykrywką) przez 15 minut.  Po tym czasie do garnka należy dodać całą zawartość patelni, dodać garść makaronu oraz łyżeczkę majeranku. Po paru minutach gotowania (należy sprawdzić czy makaron jest już miękki), należy dodać śmietanę i doprawić do smaku.

 
Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę z grzybów PDF Drukuj Email
poniedziałek, 04 października 2021 16:30

Kurki na zimę

Składniki:
3 l kurek
pół kostki masła
2 łyżki oleju
1 duża cebula
5 ząbków czosnku
1 łyżka cukru
1 łyżka octu
sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:
Kurki umyć. Cebulę, czosnek pokrojone w kostkę zeszklić na maśle z dodatkiem oleju. Dodać kurki, smażyć do miękkości grzybów. Nie odparowywać sosu własnego z grzybów. Na koniec dodać cukier, sól, pieprz i łyżkę octu. Gorące grzyby nakładać do słoiczków. Pasteryzować 10 min. Grzyby są gotowe do spożycia w zimie. Można je użyć do jajecznicy, sosu lub zjeść na zimno. Porcja grzybów to 5 słoiczków 270 ml.

 
Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę z grzybów PDF Drukuj Email
niedziela, 03 października 2021 16:11

Sos kurkowy z makaronem

Składniki:
400 g makaronu (np. domowego, tagliatelle, wstążki)
400 g świeżych kurek
50-100 g małych pomidorków np. cherry   
2 ząbki czosnku
60 g masła (tj. 4 duże łyżki)
200 ml śmietany 18 %
natka pietruszki (2 - 4 łyżki)
sól i pieprz do smaku
ser parmezan do posypania potrawy - według uznania

Sposób wykonania:
Najpierw należy przygotować kurki - oczyścić, umyć i odsączyć na sicie lub durszlaku. Podsmażyć na dużej patelni, lekko czosnek na maśle na wolnym ogniu i  dodać  do tego umyte i odsączone kurki, a następnie zalać je śmietaną i wrzucić do tego umyte i przekrojone pomidorki.  Dusić wszystko razem na małym ogniu – bez przykrycia ok. 10-15 minut, aż śmietana odparuje. Po odparowaniu sosu dodać sól i pieprz do smaku. W czasie przygotowywania sosu kurkowego ugotować i odcedzić ulubiony makaron według swojego przepisu lub przepisu na opakowaniu. Do gorącego, odcedzonego makaronu dodać sos kurkowy i razem wszystko wymieszać. Po wymieszaniu sosu z makaronem potrawę wykładać na talerze, posypać z wierzchu pokrojoną pietruszką i startym serem. 

 
Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę z grzybów PDF Drukuj Email
sobota, 02 października 2021 16:08

Risotto z grzybami

Składniki na risotto:
250 g grzybów leśnych
ok. 1 litr bulionu jarzynowego
1 marchewka
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
5 łyżek masła
200 g ryżu do risotto (np. Arborio)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
5 łyżek tartego parmezanu
Porcja dla 2-3 osób

Opis sposobu wykonania potrawy:
Świeże grzyby dokładnie oczyścić. Pokroić na 1/2 cm plasterki. Marchewkę, cebulę i czosnek pokroić w małą kosteczkę (czosnek można przecisnąć przez praskę). Na głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki masła, włożyć grzyby, marchewkę, cebulę i czosnek, dusić do miękkości na małym ogniu nie rumieniąc, przez około 5 minut, od czasu do czasu zamieszać. Następnie na patelnię wsypać ryż i smażyć przez minutę na średnim ogniu, aż cały pokryje się masłem. W dalszej kolejności wlewać do patelni bulion, w odstępach czasowych, jak tylko poprzednia ilość całkowicie się zredukuje. Gotować tak przez około 17 minut. Nie cały bulion musi być wykorzystany. Risotto jest gotowe, gdy ziarna ryżu są miękkie z zewnątrz i al dente w samym środku. Dodać natkę pietruszki, wymieszać i zdjąć z ognia. Dodać tarty parmezan i pozostałe 3 łyżki masła. Wymieszać drewnianą łyżką, doprawić solą, pieprzem i od razu podawać. Risotto można podawać z ugotowanymi szparagami.

 
Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę z grzybów PDF Drukuj Email
piątek, 01 października 2021 16:35

Grzyby po myśliwsku

Składniki:
1 kg grzybów świeżych (borowiki, koźlarze, gąski, podgrzybki, kurki lub maślaki)
15 dag cebuli
tłuszcz (pół szklanki oleju i trochę masła)
150 ml śmietany 22%
60-80 dag ziemniaków
15 dag sera żółtego
Sól, pieprz, czosnek granulowany
2 łyżki pokrojonego koperku
Płaska łyżka estragonu i kminku
Bułka tarta do wysypania naczynia

Sposób przygotowania:
Grzyby oczyścić (z maślaków zdjąć skórkę) umyć, pokroić w paski. Cebulę obrać, drobno pokroić i usmażyć. Dodać grzyby, dusić na małym ogniu, doprawić do smaku. Pod koniec dać śmietanę. Ziemniaki obrać, opłukać, zalać wodą z solą i ugotować na półmiękko. Odcedzić ziemniaki i pokroić w plastry. Naczynie wysmarować tłuszczem posypać bułką tartą, nałożyć ziemniaki posypać koperkiem i żółtym serem przekładając grzybami i przyprawami. Zrobić 2 warstwy wyrównać powierzchnię i piec około 50 minut w 180º. Podawać w naczyniu w którym potrawa się zapiekła z dodatkiem surówki.

 
<< pierwsza < poprzednia 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 następna > ostatnia >>

Strona 62 z 290

LGD w obiektywie

Produkt tradycyjny

Pytania i odpowiedzi

Zadaj pytanie

Ile gmin wchodzi w skład LGD "Roztocze Tomaszowskie"?
Twój e-mail:
Temat:
Pytanie:

Roztocze na Facebooku

LGD 'Roztocze Tomaszowskie'
Joomla extensions by Siteground Hosting