Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę z grzybów |
|
|
|
poniedziałek, 04 października 2021 16:32 |
Zupa grzybowa
Składniki ( z podaniem gramatury): 600 g świeżych grzybów leśnych 1 litr bulionu (warzywny, drobiowy, wołowy) 1 duża cebula 4 średnie ziemniaki 2 średnie marchewki 3 ząbki czosnku garść świeżego koperku garść makaronu 2 łyżki oliwy 3 łyżki masła klarowanego 3 łyżki śmietanki 30 % przyprawy i zioła: łyżeczka majeranku, po płaskiej łyżeczce soli i pieprzu
Sposób wykonania potrawy: Grzyby należy oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. W patelni należy rozgrzać oliwę i masło, następnie wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek oraz grzyby. Wszystko należy podsmażać przez około 20 minut. Po tym czasie dodać garść siekanego koperku oraz po płaskiej łyżeczce soli i pieprzu, zamieszać i zdjąć patelnię z ognia. Do średniej wielkości garnka należy wlać 1 litr, czyli cztery szklanki bulionu. Do gotującego się bulionu należy dodać obrane i pokrojone w kostkę marchewki oraz ziemniaki. Zupę trzeba gotować na małej mocy palnika (pod przykrywką) przez 15 minut. Po tym czasie do garnka należy dodać całą zawartość patelni, dodać garść makaronu oraz łyżeczkę majeranku. Po paru minutach gotowania (należy sprawdzić czy makaron jest już miękki), należy dodać śmietanę i doprawić do smaku.
 |
|
Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę z grzybów |
|
|
|
poniedziałek, 04 października 2021 16:30 |
Kurki na zimę
Składniki: 3 l kurek pół kostki masła 2 łyżki oleju 1 duża cebula 5 ząbków czosnku 1 łyżka cukru 1 łyżka octu sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania: Kurki umyć. Cebulę, czosnek pokrojone w kostkę zeszklić na maśle z dodatkiem oleju. Dodać kurki, smażyć do miękkości grzybów. Nie odparowywać sosu własnego z grzybów. Na koniec dodać cukier, sól, pieprz i łyżkę octu. Gorące grzyby nakładać do słoiczków. Pasteryzować 10 min. Grzyby są gotowe do spożycia w zimie. Można je użyć do jajecznicy, sosu lub zjeść na zimno. Porcja grzybów to 5 słoiczków 270 ml.
 |
Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę z grzybów |
|
|
|
niedziela, 03 października 2021 16:11 |
Sos kurkowy z makaronem Składniki: 400 g makaronu (np. domowego, tagliatelle, wstążki) 400 g świeżych kurek 50-100 g małych pomidorków np. cherry 2 ząbki czosnku 60 g masła (tj. 4 duże łyżki) 200 ml śmietany 18 % natka pietruszki (2 - 4 łyżki) sól i pieprz do smaku ser parmezan do posypania potrawy - według uznania
Sposób wykonania: Najpierw należy przygotować kurki - oczyścić, umyć i odsączyć na sicie lub durszlaku. Podsmażyć na dużej patelni, lekko czosnek na maśle na wolnym ogniu i dodać do tego umyte i odsączone kurki, a następnie zalać je śmietaną i wrzucić do tego umyte i przekrojone pomidorki. Dusić wszystko razem na małym ogniu – bez przykrycia ok. 10-15 minut, aż śmietana odparuje. Po odparowaniu sosu dodać sól i pieprz do smaku. W czasie przygotowywania sosu kurkowego ugotować i odcedzić ulubiony makaron według swojego przepisu lub przepisu na opakowaniu. Do gorącego, odcedzonego makaronu dodać sos kurkowy i razem wszystko wymieszać. Po wymieszaniu sosu z makaronem potrawę wykładać na talerze, posypać z wierzchu pokrojoną pietruszką i startym serem.
 |
Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę z grzybów |
|
|
|
sobota, 02 października 2021 16:08 |
Risotto z grzybami
Składniki na risotto: 250 g grzybów leśnych ok. 1 litr bulionu jarzynowego 1 marchewka 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 5 łyżek masła 200 g ryżu do risotto (np. Arborio) 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz 5 łyżek tartego parmezanu Porcja dla 2-3 osób
Opis sposobu wykonania potrawy: Świeże grzyby dokładnie oczyścić. Pokroić na 1/2 cm plasterki. Marchewkę, cebulę i czosnek pokroić w małą kosteczkę (czosnek można przecisnąć przez praskę). Na głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki masła, włożyć grzyby, marchewkę, cebulę i czosnek, dusić do miękkości na małym ogniu nie rumieniąc, przez około 5 minut, od czasu do czasu zamieszać. Następnie na patelnię wsypać ryż i smażyć przez minutę na średnim ogniu, aż cały pokryje się masłem. W dalszej kolejności wlewać do patelni bulion, w odstępach czasowych, jak tylko poprzednia ilość całkowicie się zredukuje. Gotować tak przez około 17 minut. Nie cały bulion musi być wykorzystany. Risotto jest gotowe, gdy ziarna ryżu są miękkie z zewnątrz i al dente w samym środku. Dodać natkę pietruszki, wymieszać i zdjąć z ognia. Dodać tarty parmezan i pozostałe 3 łyżki masła. Wymieszać drewnianą łyżką, doprawić solą, pieprzem i od razu podawać. Risotto można podawać z ugotowanymi szparagami.
 |
Nagrodzony przepis w konkursie na potrawę z grzybów |
|
|
|
piątek, 01 października 2021 16:35 |
Grzyby po myśliwsku
Składniki: 1 kg grzybów świeżych (borowiki, koźlarze, gąski, podgrzybki, kurki lub maślaki) 15 dag cebuli tłuszcz (pół szklanki oleju i trochę masła) 150 ml śmietany 22% 60-80 dag ziemniaków 15 dag sera żółtego Sól, pieprz, czosnek granulowany 2 łyżki pokrojonego koperku Płaska łyżka estragonu i kminku Bułka tarta do wysypania naczynia
Sposób przygotowania: Grzyby oczyścić (z maślaków zdjąć skórkę) umyć, pokroić w paski. Cebulę obrać, drobno pokroić i usmażyć. Dodać grzyby, dusić na małym ogniu, doprawić do smaku. Pod koniec dać śmietanę. Ziemniaki obrać, opłukać, zalać wodą z solą i ugotować na półmiękko. Odcedzić ziemniaki i pokroić w plastry. Naczynie wysmarować tłuszczem posypać bułką tartą, nałożyć ziemniaki posypać koperkiem i żółtym serem przekładając grzybami i przyprawami. Zrobić 2 warstwy wyrównać powierzchnię i piec około 50 minut w 180º. Podawać w naczyniu w którym potrawa się zapiekła z dodatkiem surówki.
 |
|
|
|
<< pierwsza < poprzednia 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 następna > ostatnia >>
|
Strona 62 z 290 |