Z naszych ogrodów, pól i sadów PDF Drukuj Email
czwartek, 14 grudnia 2023 19:25


W dniach7, 14 i 21  listopada 2023 r. w Gminnym Ośrodku Kultury w Krynicach odbyły się warsztaty w ramach realizowanego przez Stowarzyszenie Na Rzecz Rozwoju Gminy Krynice projektu pn. " Z naszych ogrodów, pól i sadów”. Organizacja warsztatów kulinarno-zielarskich dla mieszkańców gminy Krynice. Zadanie współfinansowane jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Poddziałania 19.2 „Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Projekt dofinansowany za pośrednictwem Lokalnej Grupy Działania „Roztocze Tomaszowskie”. Uczestnicy warsztatów wzbogacili swoją wiedzę na temat prozdrowotnych właściwości ziół i możliwościach ich zastosowania w kuchni i kosmetyce. Podczas pierwszych warsztatów każdy uczestnik wykonał przykładowe produkty ziołowe: oliwę smakową, maseczkę aloesową oraz aromatyczny olejek do masażu. W kolejnej odsłonie  warsztatów uczestnicy warsztatów wykonali mleczno-różany puder do kąpieli, solno-ziołowe SPA do stóp  oraz odżywcze kulki mocy z ziołami.
Na ostatnich warsztatach projektowych uczestnicy skomponowali  własne autorskie herbatki ziołowo-owocowe, przygotowali pikle warzywne oraz ocet ziołowo-owocowy. Dziękujemy instruktorce warsztatów pani Edycie Kuźniarskiej - "Ziołowe Skarby" za przekazaną wiedzę, cenne wskazówki i porady. Warsztaty były wspaniałą okazją do wymiany wiedzy i doświadczeń. Było niezwykle miło, aromatycznie, smacznie i zdrowo.


Zdjęcia: Beata Gałan-Smól - dziękujemy!

 
Konkurs kulinarny dla wszystkich Kół Gospodyń Wiejskich z Gminy Tomaszów Lubelski na zakończenie projektu pn.: „Warsztaty kulinarne i rękodzieła dla mieszkańców Gminy Tomaszów Lubelski”. PDF Drukuj Email
poniedziałek, 04 grudnia 2023 16:47

1 grudnia 2023 r. w przepięknej zimowej scenerii na Białej Górze w restauracji Medno został zorganizowany Konkurs kulinarny dla wszystkich Kół Gospodyń Wiejskich z Gminy Tomaszów Lubelski na zakończenie projektu pn.:

„Warsztaty kulinarne i rękodzieła dla mieszkańców Gminy Tomaszów Lubelski”.

Był to bardzo mile spędzony czas, w przyjaznej atmosferze, a także wspaniała okazja do integracji mieszkańców
oraz do wspólnych rozmów, zabawy i wymiany doświadczeń.

W wydarzeniu uczestniczyła Wójt Gminy Tomaszów Lubelski Marzena Czubaj-Gancarz.

W konkursie kulinarnym były oceniane dwie kategorie smakowe:

„Wypiek regionalny na słodko” lub „Danie regionalne na słono”.

Komisja konkursowa w składzie:

  • Ewa Piwko-Witkowska – przewodnicząca komisji,
  • Sebastian Wawrzusiszyn – członek komisji,
  • Adam Dziura – członek komisji,
  • Czesław Sowiński – członek komisji,
  • Joanna Pawelczyk – członek komisji,

po degustacji wszystkich wspaniale przygotowanych potraw wyłoniła zwycięzców:

W kategorii „Danie regionalne na słono”:

I miejsce – KGW Majdanek – za danie „Sakiewki z grzybami leśnymi podawane z zupą dyniową”,

II miejsce – KGW Typin – za danie „Zupa - krem grzybowa na gęsinie z pulpetami i swojski chlebek”,

III miejsce – KGW Rabinówka – za danie „Tort kanapkowy”.

W kategorii „Wypiek regionalny na słodko”:

I miejsce – KGW Majdan Górny – za „Ciasto miodowo-piernikowe z masą budyniową, kajmakiem, orzechami i suszoną śliwką moczoną w alkoholu – Świąteczna Magia”,

II miejsce – KGW Ruda Wołoska – za „Strucel makowy”,

III miejsce – KGW Ulów – za „Tradycyjny sernik”.

Zwycięzcom zostały wręczone nagrody rzeczowe – sprzęt kuchenny: za I miejsca w każdej kategorii robot wielofunkcyjny,
za II miejsca maszynka do mielenia mięsa, za III miejsca blender metalowy.

Dla wszystkich pozostałych uczestników konkursu za udział oraz zaangażowanie Wójt Gminy Tomaszów Lubelski Marzena Czubaj-Gancarz wręczyła poza projektem nagrody pocieszenia – tace termiczne do ciast i potraw, które KGW będą mogły wykorzystać m.in. na wszystkich wydarzeniach kulturalnych, piknikach, dożynkach organizowanych dla mieszkańców Gminy Tomaszów Lubelski.

Serdecznie dziękujemy wszystkim Kołom Gospodyń Wiejskich za udział w konkursie kulinarnym oraz gratulujemy laureatom.

Na zakończenie konkursu wszyscy uczestnicy degustowali przygotowane dania konkursowe, bawili się, śpiewali i tańczyli przy akordeonie i muzyce Bartek Tytuła

Konkurs kulinarny dla wszystkich Kół Gospodyń Wiejskich z Gminy Tomaszów Lubelski był ostatnim spotkaniem podsumowującym projekt pn.: „Warsztaty kulinarne i rękodzieła dla mieszkańców Gminy Tomaszów Lubelski”. W ramach projektu zostało wcześniej przeprowadzonych 10 warsztatów kulinarnych oraz 2 warsztaty rękodzieła.

Dziękujemy wszystkim uczestnikom za udział w projekcie!

Koordynator projektu: Joanna Pawelczyk. Beneficjent: Koło Gospodyń Wiejskich Babeczki Ruda Wołoska.

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie".

Zadanie pn. „Warsztaty kulinarne i rękodzieła dla mieszkańców Gminy Tomaszów Lubelski”, współfinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.2 Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność, działanie „Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Projekt dofinansowany za pośrednictwem Lokalna Grupa Działania "Roztocze Tomaszowskie".

Kwota dofinansowania: 36 000,00 zł.

 

 


 
Warsztaty rękodzieła w Rudzie Wołoskiej w ramach projektu "Warsztaty kulinarne i rękodzieła dla mieszkańców Gminy Tomaszów Lubelski" PDF Drukuj Email
piątek, 01 grudnia 2023 16:21

30 listopada 2023 r. w świetlicy w Rudzie Wołoskiej zostały zorganizowane warsztaty rękodzieła w ramach projektu „Warsztaty kulinarne i rękodzieła dla mieszkańców Gminy Tomaszów Lubelski”.

Był to bardzo mile spędzony czas, w przyjaznej atmosferze, a także wspaniała okazja do integracji mieszkańców oraz do wspólnych rozmów.

W warsztatach uczestniczyła Wójt Gminy Tomaszów Lubelski Marzena Czubaj-Gancarz.

Warsztaty poprowadził profesjonalny trener Zamojskie Centrum Rękodzieł "W Ramach Sztuki ". Wszyscy uczestnicy wykonali stroiki świąteczne - przepiękne choinki. Dziękujemy wszystkim za bardzo ciekawe i twórcze spotkanie.
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie".

Zadanie pn. „Warsztaty kulinarne i rękodzieła dla mieszkańców Gminy Tomaszów Lubelski”, współfinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.2 Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność, działanie „Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Projekt dofinansowany za pośrednictwem Lokalna Grupa Działania "Roztocze Tomaszowskie".

Kwota dofinansowania: 36 000,00 zł.

Koordynator projektu: Joanna Pawelczyk. Beneficjent: Koło Gospodyń Wiejskich Babeczki Ruda Wołoska.

 
Grillowany stek z karkówki w sosie kurkowo-śliwkowym podany z puree ziemniaczanym i surówką z marchewki PDF Drukuj Email
czwartek, 30 listopada 2023 17:36

Składniki (z podaniem gramatury):
180 g karkówki wieprzowej
3 łyżki sosu demi glace (wywar z pieczonych kości wołowych i cielęcych)
140 g kurek
0,5 łyżeczki masła klarowanego
pół główki małej cebuli białej
10 g śliwek suszonych węgierek
szczypta soli i pieprzu
szczypta suszonego rozmarynu
200 g ziemniaków
5 łyżek mleka
1 łyżka masła
3 kg marchwi
1,5 łyżki soli
30 dag cukru
1 szklanka oleju
0,5 szklanki octu 10%
0,75 szklanki chrzanu

Dokładny opis sposobu wykonania potrawy:
180 g karkówki wieprzowej zgrillować z każdej strony po 5 minut, do wcześniej przygotowanego sosu demi glace (wywar z pieczonych kości wołowych i cielęcych) dodać 140 g kurek zblanszowanych na maśle klarowanym z cebulą białą pokrojoną w kostkę. Następnie dodać 10 g śliwek suszonych węgierek, doprawić solą, pieprzem i suszonym rozmarynem.
Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, w osobnym garnku podgrzać mleko i masło, dodać sól i pieprz.  Wlać do ziemniaków, wcześniej pogniecionych tłuczkiem, energicznie wymieszać. Marchew zetrzeć na najdrobniejszych oczkach, połączyć z solą, chrzanem, octem, olejem, cukrem – wymieszać, pozostawić na pół godziny i ponownie wymieszać.

SMACZNEGO!

 
Wykwintna tarta Siwa Dolina PDF Drukuj Email
czwartek, 30 listopada 2023 17:32

Składniki (z podaniem gramatury):
Ciasto:
310 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
50 g orzechów włoskich
160 g masła pokrojonego na kawałki
½ łyżeczki soli
1 jajko
50 g grzybów suszonych np. borowików lub podgrzybków (najlepiej zebrane na Siwej Dolinie)
310 g wody wrzącej
Nadzienie
500 g kapusty kiszonej
1 marchewka
1 por
50 g sera żółtego
25 g oliwy z oliwek
3 szt. liścia laurowego
¾ łyżeczki kminku mielonego
300 g wody wrzącej
1 łyżeczka soli
10 g śliwek suszonych bez pestek
100 g cebuli pokrojonej na kawałki
Szczypta pieprzu czarnego mielonego

Dokładny opis sposobu wykonania potrawy:
Wykonanie ciasta:
Mąkę wysypać na stolnicę, dodać masło, sól i jajko. Wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na dwie części: ¾ i ¼. Uformować dwie kule, każdą z nich zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 30 minut. W tym czasie kontynuować przygotowanie dalszego przepisu.
Odważyć 50 g grzybów i 300 g wody. Zalać grzyby i odstawić na 30 minut. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować większą kulę ciasta i wyłożyć nim formę do tarty 24 cm. Ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wierzch wyłożyć  nasionami roślin strączkowych np. grochem, fasolą, aby ciasto nie wyrosło. Piec 20 minut w 200°C.
Wykonanie nadzienia:
Kapustę poszatkować nożem na drobną kostkę. Do kapusty dodać 15 g oliwy, liście laurowe, ziele angielskie, kminek i 300 g wody, gotować 20 minut mieszając od czasu do czasu. Po ostudzeniu wyjąć liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Odstawić. Grzyby odcedzić zachowując wywar, rozdrobnić. Do grzybów dodać wywar i sól , gotować 15 minut. Jeżeli cała woda nie odparuje podczas gotowania, grzyby należy odcedzić. Śliwki pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę i pora pokroić a marchewkę zetrzeć na tartce dodać 10 g oliwy i dusić do zarumienienia się cebuli. Następnie dodać kapustę, grzyby, śliwki, starty ser i pieprz, wymieszać. Nadzienie wyłożyć na powierzchnię tarty, wyrównać. Z pozostałej części ciasta uformować wałeczki, ułożyć na wierzch tarty tak, aby powstała kratka.
Piec 30-35 minut w temp. 180°C. Tartę Siwa Dolina podawać na ciepło.
SMACZNEGO

 
<< pierwsza < poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 następna > ostatnia >>

Strona 3 z 271

LGD w obiektywie

Produkt tradycyjny

Pytania i odpowiedzi

Zadaj pytanie

Ile gmin wchodzi w skład LGD "Roztocze Tomaszowskie"?
Twój e-mail:
Temat:
Pytanie:

Roztocze na Facebooku

LGD 'Roztocze Tomaszowskie'
Joomla extensions by Siteground Hosting