Wykwintna tarta Siwa Dolina PDF Drukuj Email
czwartek, 30 listopada 2023 17:32

Składniki (z podaniem gramatury):
Ciasto:
310 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
50 g orzechów włoskich
160 g masła pokrojonego na kawałki
½ łyżeczki soli
1 jajko
50 g grzybów suszonych np. borowików lub podgrzybków (najlepiej zebrane na Siwej Dolinie)
310 g wody wrzącej
Nadzienie
500 g kapusty kiszonej
1 marchewka
1 por
50 g sera żółtego
25 g oliwy z oliwek
3 szt. liścia laurowego
¾ łyżeczki kminku mielonego
300 g wody wrzącej
1 łyżeczka soli
10 g śliwek suszonych bez pestek
100 g cebuli pokrojonej na kawałki
Szczypta pieprzu czarnego mielonego

Dokładny opis sposobu wykonania potrawy:
Wykonanie ciasta:
Mąkę wysypać na stolnicę, dodać masło, sól i jajko. Wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na dwie części: ¾ i ¼. Uformować dwie kule, każdą z nich zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 30 minut. W tym czasie kontynuować przygotowanie dalszego przepisu.
Odważyć 50 g grzybów i 300 g wody. Zalać grzyby i odstawić na 30 minut. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować większą kulę ciasta i wyłożyć nim formę do tarty 24 cm. Ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wierzch wyłożyć  nasionami roślin strączkowych np. grochem, fasolą, aby ciasto nie wyrosło. Piec 20 minut w 200°C.
Wykonanie nadzienia:
Kapustę poszatkować nożem na drobną kostkę. Do kapusty dodać 15 g oliwy, liście laurowe, ziele angielskie, kminek i 300 g wody, gotować 20 minut mieszając od czasu do czasu. Po ostudzeniu wyjąć liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Odstawić. Grzyby odcedzić zachowując wywar, rozdrobnić. Do grzybów dodać wywar i sól , gotować 15 minut. Jeżeli cała woda nie odparuje podczas gotowania, grzyby należy odcedzić. Śliwki pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę i pora pokroić a marchewkę zetrzeć na tartce dodać 10 g oliwy i dusić do zarumienienia się cebuli. Następnie dodać kapustę, grzyby, śliwki, starty ser i pieprz, wymieszać. Nadzienie wyłożyć na powierzchnię tarty, wyrównać. Z pozostałej części ciasta uformować wałeczki, ułożyć na wierzch tarty tak, aby powstała kratka.
Piec 30-35 minut w temp. 180°C. Tartę Siwa Dolina podawać na ciepło.
SMACZNEGO

 
Grzyby w sosie pomidorowym PDF Drukuj Email
czwartek, 30 listopada 2023 17:30

Składniki (z podaniem gramatury):
- 1 litr odgotowanych grzybów różnego rodzaju,
- 1/2 kg cebuli,
- 1/3 szklanki octu,
- 3/4 szklanki gorącej wody,
- 7 ziaren pieprzu,
- 7 ziaren ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe,
- 7 łyżek koncentratu pomidorowego,
- 7 łyżek cukru,
- 2 łyżki słodkiej, mielonej papryki,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 3 łyżki oleju.

Dokładny opis sposobu wykonania potrawy
Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na oleju.
Dodać cukier, ocet, wodę, koncentrat pomidorowy, przyprawy i dusić razem przez 3 minuty. Dodać odgotowane wcześniej grzyby, dusić przez kolejne 20 minut.  Podawać gorące z pieczywem.

Smacznego

 
Gołąbki z kaszą gryczaną i leśnymi grzybami PDF Drukuj Email
czwartek, 30 listopada 2023 17:28

Składniki (z podaniem gramatury):
1 główka kapusty
1 szklanka kaszy gryczanej
1 szklanka kaszy jęczmiennej
1 szklanka ryżu
1 cebula
1 szklanka grzybów suszonych
0,5 kg pieczarek
0,5 kg grzybów leśnych
500 ml bulionu warzywnego
1 szklanka oleju rzepakowego
1 szklanka= 250 ml

Dokładny opis sposobu wykonania potrawy
1 główka kapusty (z kapusty wyciąć głąb, włożyć ją do osolonej wrzącej wody i sparzyć  liście, po wyciągnięciu ściąć  zgrubiałe nerwy)
1 szklanka kaszy gryczanej (ugotować w 2 szklankach wody + sól)
1 szklanka kaszy jęczmiennej (ugotować w 2 szklankach wody + sól)
1 szklanka ryżu (ugotować w 2 szklankach wody + sól)
1 cebula (pokroić w kostkę i usmażyć na oleju)
1 szklanka grzybów suszonych (namoczyć w wodzie a następnie ugotować)
0,5 kg pieczarek (pokroić i poddusić na maśle)
0,5 kg grzybów leśnych (mogą być mrożone – pokroić i podsmażyć)
500 ml bulionu warzywnego (do podlania gołąbków)
1 szklanka oleju rzepakowego (100% naturalny)
Wszystko razem wymieszać, doprawić pieprzem i solą. Przygotowany farsz nakładamy na liście kapusty, zawijamy brzegi, a następnie ich boki i całość zwijamy dość ciasno, aby farsz nie wypadł.
W brytfannie układamy na dnie kilka odłożonych liści kapusty, układamy ciasno nasze gołąbki.
Wlewamy olej rzepakowy i bulion warzywny do 1/3 wysokości gołąbków. Wierzch przykrywamy kilkoma małymi liśćmi kapusty. Całość dusimy, aż kapusta będzie miękka, przez ok. 90 minut w temperaturze 180°C.
Podajemy solo lub np. z domowym sosem grzybowym.

SMACZNEGO

 
Krokiety z grzybami i serem PDF Drukuj Email
czwartek, 30 listopada 2023 17:26

Składniki (z podaniem gramatury):
Składniki na ciasto naleśnikowe (na około 15 sztuk)
-3 szklaki mleka
-2 jajka
-2 szklanki mąki pszennej
-1/4 szklanki oleju
-1/2 łyżeczki soli
Składniki na farsz:
-0,75 litra odgotowanych różnego rodzaju grzybów
-3 cebule
-20 dag sera żółtego
-szczypta soli
-szczypta pieprzu
-5 łyżek oleju

Dokładny opis sposobu wykonania potrawy:
Ciasto naleśnikowe:
W wysokim naczyniu umieszczamy mleko, wbijamy jaja, wsypujemy sól. Całość mieszamy trzepaczką lub blenderem.  Następnie dodajemy mąkę i mieszamy do momentu powstania gładkiego, rzadkiego ciasta. Na koniec dodajemy olej i jeszcze raz mieszamy. Rozgrzewamy patelnię i wlewamy za pomocą chochelki porcję ciasta, delikatnie wykonując ruchy koliste patelnią, aby równomiernie je rozprowadzić, a kiedy powierzchnia ciasta będzie sucha, odwracamy i smażymy z drugiej strony.
Farsz:
Odgotowane i odsączone grzyby umieszczamy w patelni z olejem, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy około 30 minut. Pod koniec smażenia dodajemy sól i pieprz.
Następnie około 2 łyżki grzybów nakładamy na środek  jednego naleśnika i posypujemy serem żółtym startym na tarce ,na grubych oczkach. Krokieta zawijamy i odstawiamy do schłodzenia. Przed podaniem krokiety podsmażamy na złoty kolor.

SMACZNEGO

 
Gołąbki z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami PDF Drukuj Email
czwartek, 30 listopada 2023 17:24

Składniki (z podaniem gramatury):
Składniki na gołąbki:
1 średnia główka kapusty
0,5 kg kaszy gryczanej
20 dag suszonych grzybów
sól
pieprz
Składniki na sos :
15 dag suszonych grzybów
1 średnia cebula
1 łyżka mąki
1 łyżka oleju
1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Dokładny opis sposobu wykonania potrawy
Liście na gołąbki należy sparzyć w lekko osolonej wodzie i ostudzić. Kaszę gryczaną zaparzyć we wrzątku. Grzyby wcześniej namoczone w wodzie ugotować do miękkości, pokroić w kostkę. Połączyć grzyby z kaszą i doprawić solą i pieprzem według uznania. Tak przygotowany farsz nakładamy na liść kapusty, zwijamy w rulon (ok.20szt). Przygotowane gołąbki pieczemy w brytfance 1,5 godz.180℃. Podczas pieczenia przygotowujemy sos grzybowy. Namoczone i pokrojone drobno grzyby gotujemy do miękkości. Cebulę szklimy na patelni i dodajemy do grzybów. Zagęszczamy sos zasmażką wykonaną z oleju i mąki. Doprawiamy solą i pieprzem . Podajemy z upieczonymi gołąbkami.

SMACZNEGO

 
<< pierwsza < poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 następna > ostatnia >>

Strona 4 z 271

LGD w obiektywie

Produkt tradycyjny

Pytania i odpowiedzi

Zadaj pytanie

Ile gmin wchodzi w skład LGD "Roztocze Tomaszowskie"?
Twój e-mail:
Temat:
Pytanie:

Roztocze na Facebooku

LGD 'Roztocze Tomaszowskie'
Joomla extensions by Siteground Hosting