Wykwintna tarta Siwa Dolina |
|
|
|
czwartek, 30 listopada 2023 17:32 |
Składniki (z podaniem gramatury): Ciasto: 310 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu 50 g orzechów włoskich 160 g masła pokrojonego na kawałki ½ łyżeczki soli 1 jajko 50 g grzybów suszonych np. borowików lub podgrzybków (najlepiej zebrane na Siwej Dolinie) 310 g wody wrzącej Nadzienie 500 g kapusty kiszonej 1 marchewka 1 por 50 g sera żółtego 25 g oliwy z oliwek 3 szt. liścia laurowego ¾ łyżeczki kminku mielonego 300 g wody wrzącej 1 łyżeczka soli 10 g śliwek suszonych bez pestek 100 g cebuli pokrojonej na kawałki Szczypta pieprzu czarnego mielonego
Dokładny opis sposobu wykonania potrawy: Wykonanie ciasta: Mąkę wysypać na stolnicę, dodać masło, sól i jajko. Wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na dwie części: ¾ i ¼. Uformować dwie kule, każdą z nich zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 30 minut. W tym czasie kontynuować przygotowanie dalszego przepisu. Odważyć 50 g grzybów i 300 g wody. Zalać grzyby i odstawić na 30 minut. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować większą kulę ciasta i wyłożyć nim formę do tarty 24 cm. Ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wierzch wyłożyć nasionami roślin strączkowych np. grochem, fasolą, aby ciasto nie wyrosło. Piec 20 minut w 200°C. Wykonanie nadzienia: Kapustę poszatkować nożem na drobną kostkę. Do kapusty dodać 15 g oliwy, liście laurowe, ziele angielskie, kminek i 300 g wody, gotować 20 minut mieszając od czasu do czasu. Po ostudzeniu wyjąć liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Odstawić. Grzyby odcedzić zachowując wywar, rozdrobnić. Do grzybów dodać wywar i sól , gotować 15 minut. Jeżeli cała woda nie odparuje podczas gotowania, grzyby należy odcedzić. Śliwki pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę i pora pokroić a marchewkę zetrzeć na tartce dodać 10 g oliwy i dusić do zarumienienia się cebuli. Następnie dodać kapustę, grzyby, śliwki, starty ser i pieprz, wymieszać. Nadzienie wyłożyć na powierzchnię tarty, wyrównać. Z pozostałej części ciasta uformować wałeczki, ułożyć na wierzch tarty tak, aby powstała kratka. Piec 30-35 minut w temp. 180°C. Tartę Siwa Dolina podawać na ciepło. SMACZNEGO
|
|
Grzyby w sosie pomidorowym |
|
|
|
czwartek, 30 listopada 2023 17:30 |
Składniki (z podaniem gramatury): - 1 litr odgotowanych grzybów różnego rodzaju, - 1/2 kg cebuli, - 1/3 szklanki octu, - 3/4 szklanki gorącej wody, - 7 ziaren pieprzu, - 7 ziaren ziela angielskiego, - 2 liście laurowe, - 7 łyżek koncentratu pomidorowego, - 7 łyżek cukru, - 2 łyżki słodkiej, mielonej papryki, - 1/2 łyżeczki soli, - 3 łyżki oleju.
Dokładny opis sposobu wykonania potrawy Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na oleju. Dodać cukier, ocet, wodę, koncentrat pomidorowy, przyprawy i dusić razem przez 3 minuty. Dodać odgotowane wcześniej grzyby, dusić przez kolejne 20 minut. Podawać gorące z pieczywem.
Smacznego
|
Gołąbki z kaszą gryczaną i leśnymi grzybami |
|
|
|
czwartek, 30 listopada 2023 17:28 |
Składniki (z podaniem gramatury): 1 główka kapusty 1 szklanka kaszy gryczanej 1 szklanka kaszy jęczmiennej 1 szklanka ryżu 1 cebula 1 szklanka grzybów suszonych 0,5 kg pieczarek 0,5 kg grzybów leśnych 500 ml bulionu warzywnego 1 szklanka oleju rzepakowego 1 szklanka= 250 ml
Dokładny opis sposobu wykonania potrawy 1 główka kapusty (z kapusty wyciąć głąb, włożyć ją do osolonej wrzącej wody i sparzyć liście, po wyciągnięciu ściąć zgrubiałe nerwy) 1 szklanka kaszy gryczanej (ugotować w 2 szklankach wody + sól) 1 szklanka kaszy jęczmiennej (ugotować w 2 szklankach wody + sól) 1 szklanka ryżu (ugotować w 2 szklankach wody + sól) 1 cebula (pokroić w kostkę i usmażyć na oleju) 1 szklanka grzybów suszonych (namoczyć w wodzie a następnie ugotować) 0,5 kg pieczarek (pokroić i poddusić na maśle) 0,5 kg grzybów leśnych (mogą być mrożone – pokroić i podsmażyć) 500 ml bulionu warzywnego (do podlania gołąbków) 1 szklanka oleju rzepakowego (100% naturalny) Wszystko razem wymieszać, doprawić pieprzem i solą. Przygotowany farsz nakładamy na liście kapusty, zawijamy brzegi, a następnie ich boki i całość zwijamy dość ciasno, aby farsz nie wypadł. W brytfannie układamy na dnie kilka odłożonych liści kapusty, układamy ciasno nasze gołąbki. Wlewamy olej rzepakowy i bulion warzywny do 1/3 wysokości gołąbków. Wierzch przykrywamy kilkoma małymi liśćmi kapusty. Całość dusimy, aż kapusta będzie miękka, przez ok. 90 minut w temperaturze 180°C. Podajemy solo lub np. z domowym sosem grzybowym.
SMACZNEGO
|
Krokiety z grzybami i serem |
|
|
|
czwartek, 30 listopada 2023 17:26 |
Składniki (z podaniem gramatury): Składniki na ciasto naleśnikowe (na około 15 sztuk) -3 szklaki mleka -2 jajka -2 szklanki mąki pszennej -1/4 szklanki oleju -1/2 łyżeczki soli Składniki na farsz: -0,75 litra odgotowanych różnego rodzaju grzybów -3 cebule -20 dag sera żółtego -szczypta soli -szczypta pieprzu -5 łyżek oleju
Dokładny opis sposobu wykonania potrawy: Ciasto naleśnikowe: W wysokim naczyniu umieszczamy mleko, wbijamy jaja, wsypujemy sól. Całość mieszamy trzepaczką lub blenderem. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy do momentu powstania gładkiego, rzadkiego ciasta. Na koniec dodajemy olej i jeszcze raz mieszamy. Rozgrzewamy patelnię i wlewamy za pomocą chochelki porcję ciasta, delikatnie wykonując ruchy koliste patelnią, aby równomiernie je rozprowadzić, a kiedy powierzchnia ciasta będzie sucha, odwracamy i smażymy z drugiej strony. Farsz: Odgotowane i odsączone grzyby umieszczamy w patelni z olejem, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy około 30 minut. Pod koniec smażenia dodajemy sól i pieprz. Następnie około 2 łyżki grzybów nakładamy na środek jednego naleśnika i posypujemy serem żółtym startym na tarce ,na grubych oczkach. Krokieta zawijamy i odstawiamy do schłodzenia. Przed podaniem krokiety podsmażamy na złoty kolor.
SMACZNEGO
|
Gołąbki z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami |
|
|
|
czwartek, 30 listopada 2023 17:24 |
Składniki (z podaniem gramatury): Składniki na gołąbki: 1 średnia główka kapusty 0,5 kg kaszy gryczanej 20 dag suszonych grzybów sól pieprz Składniki na sos : 15 dag suszonych grzybów 1 średnia cebula 1 łyżka mąki 1 łyżka oleju 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Dokładny opis sposobu wykonania potrawy Liście na gołąbki należy sparzyć w lekko osolonej wodzie i ostudzić. Kaszę gryczaną zaparzyć we wrzątku. Grzyby wcześniej namoczone w wodzie ugotować do miękkości, pokroić w kostkę. Połączyć grzyby z kaszą i doprawić solą i pieprzem według uznania. Tak przygotowany farsz nakładamy na liść kapusty, zwijamy w rulon (ok.20szt). Przygotowane gołąbki pieczemy w brytfance 1,5 godz.180℃. Podczas pieczenia przygotowujemy sos grzybowy. Namoczone i pokrojone drobno grzyby gotujemy do miękkości. Cebulę szklimy na patelni i dodajemy do grzybów. Zagęszczamy sos zasmażką wykonaną z oleju i mąki. Doprawiamy solą i pieprzem . Podajemy z upieczonymi gołąbkami.
SMACZNEGO
|
|
|
|
<< pierwsza < poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 następna > ostatnia >>
|
Strona 4 z 271 |