Polędwiczki z kurczaka w sosie rydzowo-porowym PDF Drukuj Email
czwartek, 30 listopada 2023 16:57

Składniki (z podaniem gramatury):
- mała pierś z kurczaka
- biała część pora
- pół cebuli
- 300 g rydzy
- 2 ząbki czosnku
- kawałek gorgonzoli
- 300 ml śmietanki 30%
- sól, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, zioła włoskie
Placki:
Ugotowane ziemniaki (rozgniecione i wystudzone), jajko i przyprawy, fety kawałek. Wkroić kawałek cebuli i dodać troszkę proszku do pieczenia.
Dokładny opis sposobu wykonania potrawy:
Pierś podsmażyć na maśle i doprawić solą i ziołami, przełożyć do miseczki. Na maśle podsmażyć czosnek, cebulę, rydze i pora, dodać pierś. Dusić wszystko do miękkości.
Gotowym sosem polać placki.
SMACZNEGO

 
Zupa grzybowa Leśny zajazd PDF Drukuj Email
czwartek, 30 listopada 2023 16:51

Składniki (z podaniem gramatury):
Składniki na bulin:
2xbiała cebula
2x ząbki czosnku
1x pietruszka
1x marchewka
1x por
1x seler
1 kg wiejskiej kaczki
2l wody
3 liście laurowe
3 ziarenka pieprzu czarnego

Pozostałe składniki:
4 średniej wielkości ziemniaki
400 g świeżych pieczarek
30 g grzybów shitake
2 łyżki oleju (do podsmażenia)
Przyprawy: pieprz, sól, majeranek, bazylia

Dokładny opis sposobu wykonania potrawy:
Sposób przygotowania bulionu:
1.    Kaczkę opłukać i włożyć do garnka
2.    Do garnka włożyć: całą cebulę, czosnek, pietruszkę, marchewkę, pora i selera oraz liście laurowe i ziarenka pieprzu czarnego
3.    Wszystko zalać zimną wodą
4.    Gotując zbieramy szumowinę
5.    Bulion gotujemy ok. 2-3 godziny na małym ogniu
Następnie:
1.    Ziemniaki kroimy w kostkę
2.    Pieczarki kroimy w paski (tzw. Piórka)
3.    Grzyby shitake wkładamy do miseczki i zalewamy je ciepłą wodą aby zmiękły
4.    Rozgrzewamy patelnię, dodajemy oleju i podsmażamy pieczarki
5.    Po ok. 5 min. Wyciągamy grzyby shitake i kroimy je wedle uznania (najlepiej w piórka), a następnie dodajemy na patelnię do pieczarek
6.    Po 5-7 minutach gdy grzyby zrobią się złociste dodajemy przyprawy i smażymy jeszcze przez ok. 2 minuty
7.    Całą zawartość patelni (razem z wodą, która powstała podczas smażenia pieczarek) dodajemy do bulionu
8.    Doprowadzamy zupę do wrzenia a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 10-15 minut
9.    Po tym czasie ściągamy zupę z ognia i po chwili jest gotowa do jedzenia.

SMACZNEGO

 
Warsztaty rękodzieła w Majdanie Górnym w ramach projektu ˝Warsztaty kulinarne i rękodzieła dla mieszkańców Gminy Tomaszów Lubelski˝ PDF Drukuj Email
czwartek, 30 listopada 2023 16:05

28 listopada 2023 r. w Wiejskim Domu Kultury w Majdanie Górnym zostały zorganizowane warsztaty rękodzieła w ramach projektu „Warsztaty kulinarne i rękodzieła dla mieszkańców Gminy Tomaszów Lubelski”.

Był to bardzo mile spędzony czas, w przyjaznej atmosferze, a także wspaniała okazja do integracji mieszkańców oraz do wspólnych rozmów.

W warsztatach uczestniczyła Wójt Gminy Tomaszów Lubelski Marzena Czubaj-Gancarz.

Warsztaty poprowadził profesjonalny trener Zamojskie Centrum Rękodzieł "W Ramach Sztuki ". Wszyscy uczestnicy wykonali przepiękne ozdoby świąteczne - medaliony z motywem zegara lub krajobrazu zimowego. Dziękujemy wszystkim za bardzo ciekawe i twórcze spotkanie.

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie".

Zadanie pn. „Warsztaty kulinarne i rękodzieła dla mieszkańców Gminy Tomaszów Lubelski”, współfinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.2 Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność, działanie „Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Projekt dofinansowany za pośrednictwem Lokalna Grupa Działania "Roztocze Tomaszowskie".

Kwota dofinansowania: 36 000,00 zł.

Koordynator projektu: Joanna Pawelczyk. Beneficjent: Koło Gospodyń Wiejskich Babeczki Ruda Wołoska.


 
Wyniki konkursu kulinarnego na potrawę z grzybów PDF Drukuj Email
środa, 29 listopada 2023 15:49

W dniu 19 października br. Lokalna Grupa Działania „Roztocze Tomaszowskie” ogłosiła konkurs kulinarny,  którego celem było:

- wyłonienie, promowanie i upowszechnianie najlepszych potraw z grzybów
- upowszechnianie informacji o produktach żywnościowych

Uczestnicy konkursu mieli za zadanie:
- przygotować przepis na potrawę z grzybów (zupa/danie główne) z podaniem dokładnej gramatury składników, szczegółowym opisem sposobu wykonania,
- przygotować potrawę,
- wykonać zdjęcia/zdjęć potrawie w rozdzielczości minimum 6 megapikseli (minimum jedno zdjęcie).

W oparciu o kryteria określone w Regulaminie konkursu, po wnikliwej analizie dań Komisja konkursowa postanowiła przyznać nagrody rzeczowe następującym osobom:
1.    Oliwii Wiszniewskiej
2.    Adriannie Turewicz
3.    Dorocie Łasocha
4.    Agnieszce Koper
5.    Renacie Łysko
6.    Stanisławie Słomianej
7.    Krystynie Malec
8.    Piotrowi Koper
9.    Krystynie Skibie
10.    Ewelinie Wolanin
11.    Teresie Koniecznej

Wszystkim nagrodzonym serdecznie gratulujemy!
Konkurs współfinansowany jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.4 „Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji" Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

 
Wyniki konkursu plastycznego BĄDŹMY EKO! PDF Drukuj Email
środa, 29 listopada 2023 15:48

W dniu 19 października br. Lokalna Grupa Działania „Roztocze Tomaszowskie” ogłosiła konkurs plastyczny  BĄDŹMY EKO! dla dzieci i młodzieży,  którego celem było:

- szeroko pojęta edukacja ekologiczna dzieci i młodzieży poprzez rozwój umiejętności plastycznych,
- podniesienie świadomości ekologicznej dzieci i młodzieży w zakresie poprawy jakości powietrza,  poprawy efektywności energetycznej, wykorzystania odnawialnych źródeł energii,
- promowanie zdrowego stylu życia,
- promowanie działań zmierzających do ochrony środowiska.

Uczestnicy konkursu mieli za zadanie przygotować pracą plastyczną wykonaną w dowolnej technice, zgodną z tematyką konkursu.
W oparciu o kryteria określone w Regulaminie konkursu, po wnikliwej analizie prac Komisja konkursowa postanowiła przyznać nagrody rzeczowe następującym osobom:
1.    Miłosz Rebejko
2.    Michał Rebejko
3.    Małgorzata Gramatyka
4.    Julia Koper
5.    Zuzanna Koper
6.    Mateusz Maciejko
7.    Marcel Piechnik
8.    Zuzanna Gacek
9.    Patryk Szokało
10.    Natalia Szokało
11.    Milena Krawczyk
12.    Bartłomiej Kwieciński
13.    Kacper Borucki
14.    Amelia Pisklak
15.    Piotr Czarnecki
16.    Amelia Adamczuk
17.    Lena Pisarczyk
18.    Aleksandra Adamczuk
19.    Dawid Kellner
20.    Aleksandra Kawalec
21.    Michał Kawalec
22.    Aleksandra Rachańska
23.    Miłosz Rachański
24.    Paweł Ferens
25.    Zofia Ferens
26.    Hubert Wolanin
27.    Maciej Wolanin
28.    Aleks Kowalczuk
29.    Michał Medak
30.    Jakub Muca
31.    Maja Łasocha
32.    Hanna Łasocha

Wszystkim nagrodzonym serdecznie gratulujemy!
Konkurs współfinansowany jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania 19.4  „Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji" Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

 
<< pierwsza < poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 następna > ostatnia >>

Strona 6 z 272

LGD w obiektywie

Produkt tradycyjny

Pytania i odpowiedzi

Zadaj pytanie

Ile gmin wchodzi w skład LGD "Roztocze Tomaszowskie"?
Twój e-mail:
Temat:
Pytanie:

Roztocze na Facebooku

LGD 'Roztocze Tomaszowskie'
Joomla extensions by Siteground Hosting